Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Στα σχολεία αντί να προσφέρουν θεατρική παιδεία δίνουν στείρα γνώση»

Κατερίνα Μπούσιου
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Στα σχολεία αντί να προσφέρουν θεατρική παιδεία δίνουν στείρα γνώση»

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μιλά στο Queen.gr για την γλυκιά θεατρική του εμπειρία ως Willy Wonka στην παράσταση «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» αλλά και τον νέο του τηλεοπτικό ρόλο στη σειρά «Το Ναυάγιο».  

Ο φετινός θεατρικός ρόλος του Αλέξανδρου Μπουρδούμη, καρμικά βρέθηκε στον δρόμο του. Πριν από δέκα χρόνια σε ένα ταξίδι του στο Λονδίνο, τυχαία βρέθηκε στο θέατρο όπου παιζόταν το έργο ως μιούζικαλ και είναι περισσότερο γνωστό σε όλους μας από την κινηματογραφική του μεταφορά με τον Johnny Depp ως Willy Wonka. Εκείνη τη στιγμή ευχήθηκε στο σύμπαν όπως αναφέρει σε μία ανάρτησή του, αν ποτέ γινόταν αυτό το μιούζικαλ στην Ελλάδα, να γινόταν μέρος του. Και συνέβη.

Ο πολυδιάστατος θεατρικά και γεμάτος επιτυχίες τηλεοπτικά ηθοποιός, έχει και μία δεύτερη μοναδική και εξίσου ευχάριστη καλλιτεχνική εμπειρία τη φετινή χρονιά, αφού σύντομα θα τον δούμε στη σειρά του Mega «Το Ναυάγιο», αντιμέτωπος με έναν άνθρωπο που θαυμάζει όπως λέει και αυτός είναι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Στη συνέντευξή μας στο Queen.gr o Aλέξανδρος μιλά και για τον γιο του Αναστάση, αλλά και τη θεατρική παιδεία, μία λέξη σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας με την εκπαίδευση να μειώνει σταδιακά τα μαθήματα που αφορούν σε κάθε μορφής τέχνη. Την ίδια στιγμή, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, προχωρούν σε νέες μορφές διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για να αναπτύξουν την αγάπη των παιδιών προς τις τέχνες, γιατί η τέχνη ανοίγει τους ορίζοντες και διευρύνει τη σκέψη.

https://www.instagram.com/p/C3C7zMMCDjh/

«Πηγαίνω σε αρκετές παιδικές παραστάσεις με τον Αναστάση. Το θέατρο τον ταξιδεύει»

Επέλεξες ένα δύσκολο έργο και ένα εξίσου δύσκολο ρόλο που έχει γίνει και κινηματογραφική επιτυχία. Σου αρέσει να δοκιμάζεσαι σε τέτοιες συνθήκες για να έχεις τη δυνατότητα να ξεπερνάς τον εαυτό σου;

Επιλέγω είτε μόνος μου είτε ανάλογα με τις προτάσεις που υπάρχουν και τις δυνατότητες. Αλλά και εγώ αν δω κάτι που με ενδιαφέρει, φροντίζω να το κάνω. Στην παράσταση αυτή, προέκυψε μία απευθείας ανάθεση από τον Γιώργο Βάλαρη και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Προέρχεται από ένα σπουδαίο μυθιστόρημα το έργο και ο ρόλος μου, ο Τσάρλι, είναι μία σπάνια φιγούρα. Και μου δόθηκε η ευκαιρία όχι απλά να τον υποκριθώ, αλλά να τον απολαύσω. Γιατί αυτοί οι ρόλοι παραμένουν απολαυστικοί, όσο σκηνικό βάρος και αν κουβαλούν.

Γιατί κάποιοι εσφαλμένα το τοποθετούν στην κατηγορία της παιδικής παράστασης; Γιατί το έργο αφορά περισσότερους στους μεγάλους, παρά στους μικρότερους σε ηλικία.

Όχι δεν είναι παιδική παράσταση και αυτό αν θέλεις είναι και το παράπονό μου, γιατί κάποιοι αυτό είπαν, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ένα μεγάλο μιούζικαλ, ένα σκοτεινό παραμύθι, πασπαλισμένο με μπόλικη σοκολάτα και καραμέλα, για να αποδοθούν στη συνέχεια τα μηνύματα που πρέπει να αποδοθούν.

Μοιάζει και λίγο με κοινωνικό πείραμα…

Ακριβώς. Και έχει παράλληλα και εκατομμύρια θεατές που το έχουν αγαπήσει σε όλο τον κόσμο λόγω και της κινηματογραφικής ταινίας. Είναι αρκετά προφητικό το έργο, αρκετά επίκαιρο, παράλληλα διασκεδαστικό και ένα μεγάλο μιούζικαλ. Δεν δίνονται εύκολα τα δικαιώματα του έργου, αν δεν υπάρχουν τα εχέγγυα και οι κατάλληλες προδιαγραφές. Και εδώ υπήρχαν. Έχοντας την εμπειρία από όσα μιούζικαλ έχω κάνει στην καριέρα μου, μπορώ να σου πω, πως εδώ είναι μία υψηλού επιπέδου παραγωγή, από όλες τις απόψεις. Σκηνικά, λειτουργικά και σε ένα θέατρο – στολίδι όπως είναι ο ιστορικός χώρος του Embassy. Ένας χώρος πολιτισμού που από κινηματογράφος, έγινε ένα σύγχρονο θέατρο.

https://www.instagram.com/reel/C1JtppcCt6Y/

Ο γιος σου Αναστάσης είδε την παράσταση; Είναι μικρός βέβαια για να καταλάβει αυτά τα δύσκολα κοινωνικά μηνύματα του έργου, αλλά ωστόσο του την έχεις αφιερώσει σε μία ανάρτησή σου, γράφοντας ότι εκείνος είναι ο Willy Wonka της ζωής σου.

Ο Αναστάσης έχει δει την παράσταση, αλλά είχε παρακολουθήσει και τις πρόβες. Το έχει αντιληφθεί από μία άλλη σκοπιά το έργο.

https://www.instagram.com/reel/C1hJBOoiO4_/

Επειδή στην Ελλάδα στερούμαστε θεατρικής παιδείας, η οποία ξεκινά από μικρή ηλικία, βρίσκεις το δικό σου επάγγελμα όπως και της συζύγου σου, ώστε να διδάξετε στον γιο σας όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για να αγαπήσει την τέχνη ως θεατής;

Καταρχάς δεν έχουμε θεατρική παιδεία γιατί δεν μας διδάσκουν τίποτε για το θέατρο στο σχολείο. Πρόσφατα στη Γαλλία, αποφασίστηκε να ξαναμπούν δυναμικά ως μαθήματα στα σχολεία οι τέχνες και το θέατρο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εμείς κάθε χρόνο, αντί να προσθέτουμε κάτι, αφαιρούμε όλο και περισσότερο. Δεν υπάρχει καμία επαφή με την τέχνη μέσω του σχολείου. Προσφέρουν μόνο στείρα γνώση και τίποτε άλλο. Από τότε που ήταν σε μικρότερη ηλικία πηγαίνω τον Αναστάση στο θέατρο για να βλέπουμε μαζί παραστάσεις, ενώ φέτος έχουμε δει και έργα που είναι για μεγαλύτερα παιδιά. Περνάει πολύ καλά και «ταξιδεύει». Και τώρα μου δίνεται η αφορμή να βλέπω και εγώ αυτές τις παιδικές παραστάσεις και οφείλω να ομολογήσω πως έχουμε ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής στο παιδικό θέατρο με εξίσου υψηλού επιπέδου νέους ηθοποιούς και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο.

https://www.instagram.com/p/CwE8h0PMZa6/

Δεν θα χρησιμοποιήσω το ρήμα «επιστρέφεις» γιατί με τις επαναλήψεις των σειρών στις οποίες συμμετείχες, είναι σα να μην έφυγες ποτέ από την τηλεόραση, αλλά θα πω ότι μπαίνεις δυναμικά στο Ναυάγιο. Θα αναμετρηθείς ως ρόλος με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση;

Είναι ωραίο που συνεχίζουν να παίζουν οι επαναλήψεις των παλαιότερων σειρών, αλλά αν πληρωνόμασταν όπως και στο Hollywood σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα εμείς οι καλλιτέχνες. Σε αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα, είμαστε δυστυχώς πολύ πίσω. Είναι τραγικό για παράδειγμα ότι δεν πληρωνόμαστε για παράδειγμα για τα δικαιώματα από το You tube. Είναι πολύ στενάχωρο των κόπων όλων των ηθοποιών να τα καρπώνονται άσχετοι άνθρωποι. Στο Ναυάγιο θα είμαι ο δικηγόρος που θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο αλλά και των οικογενειών όσων χάθηκαν. Σίγουρα θα είμαι αντιμέτωπος με τον Γεράσιμο (σ.σ υποδύεται τον Μιλτιάδη Παντελίδη, νομικό σύμβουλο της πλοιοκτήτριας εταιρείας που θέλει να καλύψει τις ευθύνες) και το περιμένω πως και πως γιατί τον θαυμάζω πολύ, είναι σπουδαίος. Από τον άλλη πλευρά είναι μία σπουδαία σειρά το Ναυάγιο. Το θέμα του καστ είναι πολύ σπουδαίο. Ο μέγας Μίνως Βολονάκης έλεγε πως ένα σπουδαίο έργο, χρειάζεται 4 μήνες για να γίνει η διανομή και ένα μήνα πρόβα. Δίνοντας βαρύτητα στην επιλογή των ηθοποιών.

Η δικαιοσύνη τι σημαίνει για εσένα ως αξία;

Υπερασπίζομαι το δίκιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, το καλό πάνω από όλα. Την ελευθερία του.

Το παλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις το άδικο;

Σαφώς, είμαι ένας άνθρωπος που ζω και λειτουργώ μέσα στην κοινωνία. Δεν αντέχω το άδικο το πολεμώ, είτε είναι στη δουλειά μου, είτε γύρω μου. Δεν το κάνω μόνο τώρα, αυτό το έκανα και από τότε που ήμουν πιτσιρικάς και πιο ανήσυχος.

https://www.instagram.com/p/C2-0D2CKwtY/