Άννα Μενενάκου: «Θαυμάζω τη νέα γενιά για τη σκέψη της αλλά πρέπει να την αφήσουμε να αναπνεύσει»

Κατερίνα Μπούσιου
Άννα Μενενάκου: «Θαυμάζω τη νέα γενιά για τη σκέψη της αλλά πρέπει να την αφήσουμε να αναπνεύσει»

Η επικοινωνία και η ελευθερία είναι τα ζητούμενα της εποχής, αλλά και της νέας παράστασης «Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons» στην οποία πρωταγωνιστεί η Άννα Μενενάκου. 

Ο Sam Steiner, ο συγγραφέας του έργου προσπαθεί από τον τίτλο του να πρωτοτυπήσει αναφέροντας 5 συνεχόμενες φορές τη λέξη Lemons. Και είναι η πιο ιδιαίτερη παράσταση στην οποία έχει συμμετάσχει η ηθοποιός Άννα Μενενάκου και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εκτός από τη ζωή της και τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν ορισμένοι άνθρωποι στη ζωή της (εκτός βέβαια από τον σύντροφό της σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια), η ηθοποιός και παραγωγός μιλά στο Queen.gr για τα προβλήματα των σχέσεων, τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό στην τέχνη αλλά και για τον λόγο για τον οποίο αισθάνεται ευγνώμων για τη συμμετοχή της στο Έτερος Εγώ.

https://www.instagram.com/p/C4QBTDYoOXR/

«Ας μην υπερηφανευόμαστε στη νέα γενιά. Δεν τους αφήνουμε κανένα σπουδαίο κόσμο»

Με λίγα λόγια, το έργο αναφέρεται σε ένα φανταστικό μέλλον όπου μία κυβέρνηση έχει επιβάλλει έναν νόμο ο οποίος περιορίζει την ανθρώπινη ομιλία και επιτρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο 140 λέξεις από τον καθένα ημερησίως. Σε αυτή την ασφυκτική συνθήκη ανθίζει ένας νέος έρωτας, από δύο φαινομενικά αντίθετα άτομα. Πώς θα εκφραστούν συναισθήματα και σκέψεις σε λίγες λέξεις και πόσο σημαντική θα πρέπει να είναι κάθε μία από αυτές;

Μέσα σε 140 λέξεις θα ήθελα να μου διηγηθείς τους σταθμούς των παιδικών και νεανικών σου χρόνων. Πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σκέψη σου και την κριτική σου ικανότητα.

Τα παιδικά χρόνια μέχρι και την ενηλικίωσή μου τα έζησα στην Νίκαια. Τα καλοκαίρια μου τα περνούσα στην Κρήτη με την αγαπημένη μου θεία και τον θείο μου. Είναι δυο άνθρωποι που έχουν συμβάλει στην προσωπικότητά μου. Γενικά για μένα, σταθμοί στην ζωή μου στάθηκαν οι γυναίκες. Η μητέρα μου, οι θείες μου και αργότερα οι φίλες μου διαφόρων ηλικιών. Και τους χρωστάω ευγνωμοσύνη για κάθε κουβέντα, για κάθε συμβουλή και για κάθε αγκαλιά. Τις λατρεύω τις γυναίκες!

Επειδή η θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείς θίγει το θέμα των σχέσεων, θέλω να μου πεις ποιο θεωρείς εσύ το μεγαλύτερο πρόβλημα που ένα ζευγάρι της σημερινής εποχής καλείται να αντιμετωπίσει.

Θεωρώ ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι, όταν όλοι μας διαφέρουμε ο ένας από τον άλλον. Δεν ξέρω ποιο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για ένα ζευγάρι της σημερινής εποχής. Νομίζω η επικοινωνία, ο διάλογος και η καλή διάθεση για να έρθουμε πιο κοντά και να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές είναι σημαντικά εργαλεία στη φαρέτρα μας. Να διαθέτουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας αλλά και στη σχέση μας, να αποδεχόμαστε τον άλλον όπως είναι και να επιλέγουμε τους συντρόφους μας σύμφωνα με αυτό που πραγματικά θέλουμε και όχι με αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε. Δεν φταίνε οι άλλοι για τις δικές μας επιλογές.

https://www.instagram.com/p/C2cZn13Icxj/


Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι με πράξεις, είτε με τη γενικότερη στάση της ζωής σου θα μπορούσες να αλλάξεις τον κόσμο; Μοιάζει ουτοπικό όλο αυτό;
Θα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο αλλά αυτό δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι ουτοπικό σίγουρα. Αυτό που κάνω είναι να μπαίνω στα παπούτσια του άλλου, να έχω κατανόηση και υπομονή. Να ακούω περισσότερο από ό,τι να μιλάω και να εφαρμόζω εγώ στη καθημερινότητά μου αυτά που θα ήθελα να κάνουν οι άλλοι. Με λίγα λόγια, δεν γίνεται να περιμένουμε πάντα από τους άλλους να κάνουν το σωστό. Πρέπει να το πράττουμε από μόνοι μας με την ελπίδα να γίνει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

https://www.instagram.com/p/CvmnsIIsPlL/


Ήσουν ρομαντική και αφελής στο ξεκίνημά σου στην τέχνη; Τι είναι αυτό που απομυθοποίησες μεγαλώνοντας, δουλεύοντας και αποκτώντας εμπειρία;
Ρομαντική ήμουν, είμαι και θα είμαι. Αφελής δεν υπήρξα. Μπορεί κάποιες στιγμές να συμβιβάστηκα ή να έκανα πίσω σε κάτι αλλά, νομίζω, έγινε συνειδητά. Σίγουρα με τα χρόνια έμαθα να χειρίζομαι καλύτερα καταστάσεις, αλλα έμαθα και καλύτερα εμένα. Άλλαξα και εγώ, άλλαξαν οι ανάγκες μου και τα θέλω μου και ίσως και ο τρόπος που θέλω να υπάρχω μέσα στην τέχνη μας. Δεν είχα μυθοποιήσει ποτέ κάτι. Κάνω αυτή την εργασία για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που απέχουν πολύ από την μυθοποίηση. Εκπαιδεύτηκα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από σπουδαίους ανθρώπους που μας μετέφεραν την ουσία της Τέχνης μας και όχι την επιφάνεια.

Η Άννα Μενενάκου ευχήθηκε στον Σωτήρη Τσαφούλια με hot glam look & πολλοί πρόσεξαν (και) κάτι ακόμα


Βλέποντας την λίγο πιο νέα γενιά από εσένα, (για παράδειγμα τις κόρες του συντρόφου σου Σωτήρη Τσαφούλια) πως θα περιέγραφες αυτή τη γενιά σε σχέση με τη δική σου;
Εγώ προσωπικά θαυμάζω την νέα γενιά. Είναι γενιά με άποψη και προβληματισμούς. Γενιά που ζητάει εξηγήσεις και δεν ικανοποιείται με απαντήσεις τύπου: «Γιατι το λέω εγώ!» ή «Γιατί έτσι!». Έχουν χιούμορ και η σκέψη τους τρέχει γρήγορα. Εύχομαι να έχουμε την σοφία να τους αφήσουμε να αναπνεύσουν και να ζήσουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν. Άλλωστε δεν μπορούμε να υπερηφανεύομαστε ότι τους αφήνουμε και κανέναν σπουδαίο κόσμο. Ξεκινώντας από την κλιματική αλλαγή, στη συνέχεια το σύστημα της παιδείας, της υγείας, την εγκληματικότητα, το ρατσισμός, τη μη συμπερίληψη και πολλα άλλα. Ποτέ δεν είναι αργά να εργαστούμε όμως για αυτή τη νέα γενιά που τόσο μας νοιάζει.

Ποιο είναι το ωραιότερο κοπλιμέντο που σου έχουν κάνει για μία σου δουλειά;
Ότι δεν κατάλαβαν ότι ήμουν εγώ που έπαιζα τον συγκεκριμένο ρόλο. Το βρίσκω υπέροχο να αλλάζεις τόσο πολύ σε ένα ρόλο. Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα.

Θεωρείς πως πέρασε πια η εποχή που οι καλές δημόσιες σχέσεις και η ικανότητα κάποιου να «πουλά» καλά τον εαυτό του, οδήγησε ψηλά και κάποιους μέτριους σε ταλέντο συναδέλφους σου;
Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν με απασχόλησε ποτέ! Πιστεύω οτι ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για την ζωή του και πορεύεται ανάλογα με το πώς θέλει να ζήσει.

Αν γινόσουν μία διαφορετικού τύπου influencer για μία εβδομάδα, τι θα βλέπαμε στο feed σου στα social media;
Σίγουρα κάτι που έχει να κάνει με την ευεξία, τη σωματική και την ψυχική άσκηση.

Τι σου λείπει από το Έτερος Εγώ και τι θα σε ενδιέφερε να κάνεις τηλεοπτικά;
Από το Έτερος Εγώ μου λείπει η διαδικασία, ο αυστηρός επαγγελματισμός, όλοι οι συνεργάτες, το άρτιο αποτέλεσμα και η υψηλή αισθητική. Είμαι ευγνώμων που βρέθηκα σε αυτό το σύμπαν. Αγαπώ την τηλεόραση και μου έχει λείψει. Θα ήθελα να συμμετέχω σε μια ωραία ιστορία, με αξιόλογους συνεργάτες.

Πες μου τρία πράγματα που θα ήθελες να αλλάξεις σε εσένα.
Δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα σε εμένα, με αγαπώ και με αποδέχομαι ακριβώς όπως είμαι, με την ευχή να εργάζομαι πάντα για την αυτοβελτίωσή μου.