Σμαράγδα Καρύδη: «Αρνούμαι το 'μαύρο', δεν μου αρέσουν οι θλιβερές ειδήσεις»

Κατερίνα Μπούσιου

«Πόσο 'Πηνελόπη Μουρίκη' είναι η Σμαράγδα Καρύδη;» Η ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλάει στο Queen.gr για τη νέα της παράσταση, τα πολλαπλά κοινωνικά μηνύματά αυτής αλλά και για τις αντιφατικές πλευρές του δικού της χαρακτήρα τις οποίες ενώνει μοναδικά φτιάχνοντας ένα υπέροχο, άκρως καλλιτεχνικό, σύνολο. 

Η Σμαράγδα Καρύδη είναι πολλά πράγματα μαζί και θα το έχεις καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια που «ζει» ανάμεσά μας. Τα μικρά κομμάτια που συνθέτουν την προσωπικότητά της είναι ανόμοια και ίσως για αυτό τον λόγο είναι πάντα ενδιαφέροντα αυτά που λέει και κυρίως αυτά που κάνει. Και τα κάνει για εμάς. Έχει πλήρη συναίσθηση της αυτοθυσίας ενός καλλιτέχνη για ένα σκοπό και για έναν στόχο πνευματικό και ανώτερο. Θα το καταλάβεις και από τη συνέντευξή μας στο Queen.gr.

Η νέα της παράσταση (στο θέατρο ΗΒΗ) «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» του Ντάριο Φο δεν είναι ένα έργο που σε ιντριγκάρει ακόμα και από τον τίτλο του. Δεν αφορά φυσικά μόνο τα ναρκωτικά, αλλά μία χρυσή και ίσως χαμένη στις μέρες μας λέξη, την αλληλεγγύη. Αφορά στην οικογενειακή συνοχή, την αγάπη, τις μικρές ή μεγάλες ενέργειες (όχι απαραίτητα θυσίες) που κάνει κάποιος για εκείνον που αγαπά, πολύ περισσότερο για όσα κάνει μία μαμά για το παιδί της.

Mε τον Τάκη Παπαματθαίου ως μπαμπά της και συνένοχο, κάνει ένα αριστουργηματικό θεατρικό δίδυμο.

karidifoto.jpg

Σμαράγδα Καρύδη και Ελένη Ράντου έκαναν τις πιο σοφές ευχές για το 2024

Όπως είναι όλη της η ζωή, έτσι είναι και οι παραστάσεις που σκηνοθετεί και παίζει η Σμαράγδα. Γεμάτες ενέργεια, φως και χιούμορ. Και ένα όμορφο δίδαγμα.

Αν και στη συνέντευξη μας στο Queen.gr γκρινιάζει (ενώ δεν το θέλει) για την ευθύνη και το άγχος που τις δημιουργεί όλο αυτό, η αλήθεια είναι πως η Σμαράγδα αγαπά κατά βάθος αυτή την ευθύνη. Θέλει να κάνει τον κόσμο να γελάει, θέλει οι φίλοι της να είναι χαρούμενοι, θέλει να είναι μέρος μίας αλλαγής στην κοινωνία και στην τέχνη που δεν «φωνάζει» αλλά γίνεται αθόρυβα και ουσιαστικά.

Ναι, δεν θέλει να μιλάει πολύ όπως κάνουν όλοι οι άλλοι κρίνοντας και επικρίνοντας. Το ωραιότερο; Ζει το «τώρα» και της αρέσει που αφήνει το μέλλον να είναι λίγο...φλου όπως λέει γελώντας.

Απολαύστε την και προσεχώς και ως «Πηνελόπη Μουρίκη» στον δεύτερο κύκλο του «IQ 160 στο Star».

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νούσης (τον έχουμε αγαπήσει από τον Παράδεισο των Κυριών στον Alpha), ο Χάρης Γιώτης, ο Τάσος Ροδοβίτης, ο Διαμαντής Αδαμαντίδης (έχει γράψει και την πρωτότυπη μουσική) και η Ιωάννα Λέκκα. Τα σκηνικά (πρωτότυπα και λειτουργικά) έχει δημιουργήσει η Μαρία Φιλίππου.