Το hack για μεγαλύτερη συγκέντρωση & παραγωγικότητα όταν δουλεύεις στο σπίτι

Μαρία Ροδίτη
Το hack για μεγαλύτερη συγκέντρωση & παραγωγικότητα όταν δουλεύεις στο σπίτι

Δεν θα χαζέψεις ποτέ ξανά έξω από το παράθυρο, στο κινητό ή σε εκείνο το σημείο του τοίχου που ίσως να θέλει φρεσκάρισμα.

 

Μέσα στην καραντίνα «συστηθήκαμε» όλοι με πολλές νέες έννοιες και συνθήκες. Μάθαμε τις αντοχές μας, την υπομονή μας, αλλά και τι σημαίνει «δουλεύω από το σπίτι». Ποτέ πριν την έλευση του Covid-19 δεν είχαμε μάθε να δουλεύουμε στο σπίτι και μέσα σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο διάστημα, έγινε τρόπος ζωής.

Και πλέον, πολλές εταιρείες έχουν εφαρμόσει ένα υβριδικό μοντέλο με μερικές μέρες εργασίας στο γραφείο και κάποιες άλλες στο σπίτι. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ή απλά το WFH (aka work from home) έχει γίνει πια τρόπος ζωής για εσένα, σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές που χαζεύεις, κοιτάς από το παράθυρο, σκρολάρεις στο κινητό, μην μπορώντας να συγκεντρωθείς.

Όχι μόνο το inbox: 5 εκκρεμότητες για να κλείσεις πριν πάρεις άδεια από τη δουλειά τις γιορτές

Η αλήθεια είναι ότι όταν γύρω σου δεν έχεις κι άλλους συναδέλφους να εργάζονται, μπορεί να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Μπορεί να χάσεις τη ροή σου και το πρόγραμμά σου. Όποια τακτική κι αν… ακολουθήσεις. Ή μήπως όχι; Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι υπάρχει ένα hack που μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένη και παραγωγική όσο δουλεύεις από το σπίτι. Για την ακρίβεια όχι μόνο hack αλλά και app.

wfh.jpg

Η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένη

Το Calm είναι μια εφαρμογή διαλογισμού που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό ή το pc σου και να χρησιμοποιείς όσο δουλεύεις από το σπίτι για να είσαι παραγωγική και συγκεντρωμένη. Κι αυτό, γιατί έχει όλα εκείνα τα «συστατικά» που θα σε κρατήσουν ήρεμη και προσηλωμένη στον στόχο σου.

Εικόνες βουνών που μπορεί να «σκάσουν» στην οθόνη σου, πουλάκια που κελαηδούν, τον ήχο του ανέμου και του νερού που ρέει… Όλα αυτά – όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται- θα χαλαρώσουν τους ώμους σου, θα «μαλακώσουν» το σώμα σου και θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο στοχευμένα όλες τις δουλειές σου. Όλοι αυτοί οι ήχοι της φύσης θα σε χαλαρώσουν ουσιαστικά και θα ενισχύουν σε χρόνο dt την παραγωγικότητά σου.

douleia_spiti.jpg

Τι λένε, όμως, οι έρευνες για τους ήχους της φύσης και τη συσχέτιση με τη συγκέντρωση;

Όλα όσα σου είπα παραπάνω έχουν νόημα. Και το επιβεβαιώνουν μελέτες. Σύμφωνα με το Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ήχοι της φύσης βελτιώνουν την υγεία, μειώνουν το άγχος και μπορούν να τονώσουν τη διάθεση. Βλέπεις, το εργασιακό περιβάλλον, ακόμα και όταν δουλεύεις από το σπίτι, μπορεί να είναι αγχωτικό – ειδικά όταν η μία συνάντηση στο Zoom διαδέχεται την άλλη. Ακόμα περισσότερο όταν έχεις να διαβάσεις τόσα inbox, αλλά και να τηρήσεις τις προθεσμίες. Η φύση, λοιπόν, έρχεται και σε ηρεμεί, μειώνει το αίσθημα φυγής και νευρικότητας.

sygentrwsi.jpg

Κι αν δεν σε ικανοποιεί η εφαρμογή Calm, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να ακούσεις ήχους της φύσης. Στο Spotify, στο YouTube και στην Apple Music θα βρεις σίγουρα αυτό που ψάχνεις για να είσαι συγκεντρωμένη στη δουλειά.