Πριν ένα χρόνο η Paloma Elsesser ανακηρύχθηκε μοντέλο της χρονιάς -Και αμέσως μετά το μετάνιωσε

Ναταλία Κατσακιώρη
Πριν ένα χρόνο η Paloma Elsesser ανακηρύχθηκε μοντέλο της χρονιάς -Και αμέσως μετά το μετάνιωσε

Ή μάλλον η βιομηχανία και οι haters την έκαναν να το μετανιώσει.

To τίμημα του να είσαι ο πρώτος. Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου του The Cut με πρωταγωνίστρια της Paloma Elsesser, σε μια συνέντευξη που έρχεται να αποκαλύψει πολλά από αυτά που δεν γνωρίζουμε γύρω από τη ζωή όχι ενός απλού μοντέλου, αλλά ενός role model. Γιατί η Paloma Elsesser είναι ακρινώς αυτό. Είναι το πρώτο curve μοντέλο που αναδείχθηκε μοντέλο της χρονιάς πριν λίγους μήνες στα British Fashion Awards. Και ενώ οι φωτογραφίες της, όπου πανηγυρίζει το βραβείο της κάνουν τον κύκλο του διαδικτύου και η ίδια ανακηρύσσεται σε ζωντανό θρύλο, κάποιοι έχουν ήδη βγάλει ήδη έξω τα πληκτρολόγιά τους και ξεκινούν την «καταδίκη» της.

https://www.instagram.com/p/C0aff0-Ou4k/

To πρώτο preview από τη νέα συλλογή του οίκου McQueen φέρνει πίσω το signature αρχείο του Lee

Η ευθύνη του να είσαι η πρώτη κάποιες φορές είναι πιο βαριά από όσο αντέχουμε.

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το πόσο σημαντικό ήταν για όλο το γυναικείο φύλο η ανακήρυξη ενός plus size μοντέλου ως μοντέλο της χρονιάς σε έναν παγκοσμίου φήμης θεσμό. Είναι ιστορικό και ένα δείγμα ότι οι πραγματικές γυναίκες -αδύνατες ή χοντρές- έχουν πάρει πλέον τον έλεγχο αυτού που ονομάζουμε ομορφιά. Ή τουλάχιστον προσπαθούν και η βιομηχανία τις ακολουθεί, είτε επειδή πραγματικά το πιστεύει, είτε επειδή το makreting έχει πλέον ανοίξει τους ορίζοντές του. Η Paloma βρέθηκε στην τελετή, παρέλαβε το βραβείο της και γιόρτασε για αυτό, ενώ λίγο πριν τη μεγάλη βραδιά η ίδια εξομολογήθηκε στη συνέντευξή της στο The Cut ότι ευχόταν να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Γιατί; Γιατί ίσως το ένστικτό της την προειδοποίησε για όλα όσα θα ακολουθούσαν. Οι απαντήσεις και τα χονδροφοβικά σχόλια που άρχισαν να έρχονται στο προφίλ της ήταν κυριολεκτικά αμέτρητα όπως είπε, με ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι δεν αξίζει αυτό το βραβείο, γιατί υπάρχουν μοντέλα που μοχθούν πολύ για αυτή τη διάκριση, ενώ η ίδια απλώς αράζει και τρώει cheesburgers!

«Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν κανονικούς διαλόγους κάτω από αναρτήσεις στο λογαριασμό μου,» δήλωσε, ενώ η ίδια με όλη αυτή την κατάσταση να έχει ξεφύγει αποφάσισε τελικά να απέχει από τα social media, κλείνοντας για λίγο το προφίλ της. «Είναι στιγμές που θα ήθελα να μπορούσα να προσπεράσω αυτόν τον κλάδο με ευκολία. Και άλλες φορές που το έργο σου γίνεται οδυνηρό και οι επαίνοι αντιμετωπίζονται με φόβο», είπε η Elsesser. «Ίσως αξίζω την αναγνώριση όχι μόνο για τις νίκες αλλά για την προσπάθεια, τον αγώνα και την ελπίδα ότι μπορεί να έχει σημασία για κάποιον άλλον. Είναι τόσο κακό αν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι αξίζουμε κάτι;», αναρωτήθηκε θέτοντας το πιο κρίσιμο ερώτημα στο κοινό.

https://www.instagram.com/p/CzY4XHgulUi/

Γιατί πολλές φορές το να γίνεσαι το μέσο μια ολόκληρης επανάστασης είναι πολύ πιο σκληρό από όσο νομίζουμε. Και αυτό διότι μπροστά μας έχουμε κανονικούς ανθρώπους, γυναίκες που ξυπνάνε και βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη κάθε μέρα, τον κρίνουν και ζουν μαζί του. Είναι, λοιπόν, κακό να νιώσουμε όλοι ότι αξίζουμε κάτι παραπάνω από αυτό που μας έδιναν μέχρι τώρα; Όχι, δεν είναι. «Τι νόημα έχει αν καταλήξεις στο ίδιο μέρος, μπλεγμένος σε μια δυστυχία που γνωρίζουμε πολύ καλά;» έγραψε η ίδια η Paloma. «Παρόλα αυτά, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ότι αν κρυφτώ, η χονδροφοβία θα κερδίσει και τόσα πολλά πιθανά οφέλη από την προσπάθειά μας θα εξαφανιστούν». Γιατί μπορεί η βιομηχανία να ανοίγει την πόρτα σε κάποια περιορισμένα ονόματα όπως το δικό της, ωστόσο η ελπίδα που μοιράζει η παρουσία της Paloma Elsesser και όλων των plus size γυναικών που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι στο τέλος της μέρα το πιο σημαντικό.

Photo-shared-by-paloma-elsesser-on-October-17-2022-tagging-@samuel_ellis-@helenatejedor-@farahomidi-@duffy_duffy-@arnaud_vaillant-@sebastienmeyer-@coperni-and-@dmcasting..jpg