Για τη Mia Papa η περίοδος της πανδημίας χάρισε στη μόδα την αξία της στιγμής

Ναταλία Κατσακιώρη
Για τη Mia Papa η περίοδος της πανδημίας χάρισε στη μόδα την αξία της στιγμής

Ένα γυναικείο σχεδιαστικό brand που γεννήθηκε εν μέσω Covid-19 και κατάφερε να εδραιωθεί μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο για τη μόδα.

Mia Papa ή αλλιώς Μία Παπαευθυμίου Milcic. Η σχεδιάστρια και founder του Mia Papa label είναι γνωστή στο ελληνικό και διεθνές κοινό για τα υπέροχα μετάξια της, τις βιώσιμες, οικολογικές τεχνικές της, τις εντυπωσιακές γραμμές που αγκαλιάζουν το γυναικείο σώμα. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, πιθανότατα οι περισσότεροι είναι ότι όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε για εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, σε μία περίοδο που οι περισσότεροι άφησαν για λίγο τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην άκρη, ειδικά στον κόσμο της μόδας, ο οποίος υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τι είναι αυτό που ξέρει να κάνει μια γυναίκα καλύτερα, όταν ο φόβος έρχεται να απειλήσει τα όνειρά της; Να τα κάνει πραγματικότητα, με πίστη στον εαυτό της και κάποιες δημιουργικές -αλλά και business- πινελιές, όπως αυτές που έβαλε στην πορεία η ίδια η Mia Papa μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των lock downs.

Mia-Pappa246094.png

Χριστιάνα Βαρδάκου: «Μέσα στη καραντίνα απέκτησα το κοινό που κατάλαβε τις αξίες του brand μου»

Η Mia Papa μιλάει στο Queen.gr.

«Το brand ξεκίνησε λίγο πριν την πανδημία, ερχόμενη από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του management, με πολύ πάθος και αγάπη και με πολύ μεγάλη άγνοια του κινδύνου και των δυσκολιών, ανεξάρτητα του Covid-19. Η αρχή μας στην εποχή της πανδημίας ήταν μια πρόκληση σίγουρα, αλλά αποφάσισα να το δω σαν μια ευκαιρία. Πιστεύω πως βοήθησε πολύ πως η περίοδος της πανδημίας με βρήκε ήδη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, σε ένα πολύ ήρεμο περιβάλλον, και οι προτεραιότητες μου ήταν η διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας και υγείας και δεδομένου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα άλλαζε ριζικά η ζωή μου, αφοσιώθηκα πολύ συνειδητά και στοχευμένα στο να βάλω σωστά θεμέλια στο brand σαν να ζούσα στο δικό μου παράλληλο σύμπαν».

Mia-Pappa243376.png

«Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις του να χτίσεις από την αρχή ή καλύτερα από το μείον ένα brand, είναι ήδη πάρα πολλές. Παράλληλα η έμφυτη ανασφάλεια του δημιουργού που πρέπει να μάθει να προβάλει και να προωθεί τη δουλειά του, προσθέτει μία άλλη διάσταση στην πρόκληση του εγχειρήματος. Επομένως, μπορώ να πω με σιγουριά ότι στη δική μου περίπτωση η πανδημία, όση αναστάτωση και αγωνία μου προκάλεσε σε προσωπικό επίπεδο λόγω συνθηκών, επαγγελματικά με βοήθησε πάρα πολύ. Όταν όλος ο κόσμος γύρω μου είχε παγώσει, εγώ είδα μια ευκαιρία να μάθω όσα περισσότερα μπορώ πάνω στο χώρο της μόδας, της επιχειρηματικότητας, του digital marketing. Η απομόνωση με ώθησε πολύ θετικά να στραφώ προς τον εαυτό μου. Να διαβάσω, να διαλογιστώ, να μάθω νέα skills, να ξεπεράσω εμπόδια, να κάνω πιο συνειδητές επιλογές και να ενισχύσω ακόμα πιο πολύ την πίστη μου στο όραμα μου».

Mia-Pappa245366.png

«Πρακτικά, πέρα από τις καθημερινές απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες για τη δική μου προσωπική αλλά και επαγγελματική εξέλιξη πάνω σε αυτόν τον νέο κόσμο, η όλη κατάσταση του Covid-19 ευνόησε πολύ τον κλάδο του e-commerce που ήμουν και εγώ. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η έλλειψη επαφής με τον άνθρωπο, με τους συνεργάτες μου με την παραγωγή στην Ελλάδα στο Σουφλί και στην Αθήνα, μένοντας στη Βιέννη. Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις υπήρχαν λόγω της κατάστασης, όμως σαν ένα βιώσιμο brand με κυρίως pre made και made to order φιλοσοφία βοήθησαν ακόμα και οι δυσκολίες αυτές να ενισχύσουν τη φιλοσοφία και το ήθος του MIA PAPA, ως αποτέλεσμα μιας μοναδικής ανθρώπινης και προσεγμένης μικρής κλίμακας ελληνικής παραγωγής με χειροποίητο φινίρισμα, σε αντίθεση με το διαδεδομένο fast fashion».

Mia-Pappa245703.png

Και καθώς ακούς μία γυναίκα όπως η ίδια η Mia, να μιλάει με τόση άνεση και σιγουριά για αυτό που κλήθηκε να κάνει, όταν ταυτόχρονα καλούνταν να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ μάλιστα μόλις είχε γίνει μητέρα, δεν μπορείς παρά να κάνεις τη γνωστή ερώτηση: σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

«Προφανώς και οι προκλήσεις ήταν τεράστιες και ομολογώ φλέρταρα πολλές φορές με την ιδέα της παραίτησης. Όμως κάθε φορά θυμόμουν το “γιατί” μου».

«Το γιατί ξεκίνησα, το στόχο μου και το πως με κάνει αυτή η σκέψη να νιώθω για το δικό μου ψυχισμό και έπαιρνα ξανά θάρρος σκεπτόμενη πως δεν έφτασα ως εδώ για να τα παρατήσω. Η επιτυχία για μένα μετριέται με το πως καταφέρνει κανείς να κατακτήσει αυτό το φόβο της αποτυχίας και να συνεχίσει μπροστά. Για μένα ήταν μονόδρομος».

«Το πιο σημαντικό που κέρδισα είναι η αυτοπεποίθηση, πως έχω εκπαιδευτεί να κάνω όλα όσα απαιτεί μια επιχείρηση μόνη μου και ας μη χρειαστεί στο μέλλον,» θα μου πει έχοντας πλήρη γνώση της τεράστιας δύναμης που έχει κατακτήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία. «Πλέον είμαι ευγνώμων που έχω μια μικρή ομάδα συνεργατών δίπλα μου, ο καθένας μοναδικός και ταλαντούχος στο κομμάτι του και έχοντας συντονιστικό χαρακτήρα και ρόλο, μπορώ να επικεντρώνομαι στο βασικό και πολύ αναγκαίο κομμάτι που είναι το δημιουργικό. Όμως ξέροντας πως λειτουργούν τα πράγματα, έχω αποκτήσει μια βαθύτερη και ολοκληρωμένη εικόνα για το τι χρειάζεται για την πορεία και την εξέλιξη του brand, που βοηθάει πολύ πλέον στην ομαδική συνεργασία».

Και αφού ένα σχεδιαστής κάνει όλα όσα πρέπει για να δημιουργήσει το προϊόν των ονείρων του, πώς αλήθεια το επικοινωνεί, όταν ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε lockdown; «Η έλλειψη προσωπικής επαφής λόγω της κατάστασης με έκανε να βρω διάφορους δημιουργικούς τρόπους να επικοινωνήσω τη φιλοσοφία και την ιστορία του brand όπως videos, q&a’s, open talks μεταξύ άλλων, ώστε τελικά να βρει τελικά το brand το δικό του μοναδικό κοινό. Προσωπικά θυμάμαι την περίοδο της πανδημίας σαν μια από τις πιο ήρεμες, χαρούμενες και δημιουργικές περιόδους στη ζωή μου. Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια και εγώ είχα τη δυνατότητα να περάσω τους μήνες αυτούς με τον νεογέννητο γιο μου, σε ένα πολύ ήρεμο και αισθητικά αρμονικό περιβάλλον, εμπνέοντας και βοηθώντας με να δημιουργώ και να βάζω τα θεμέλια για την επόμενη περίοδο. Ήταν ένα δώρο για μένα και είμαι ευγνώμων που είχα τη δυνατότητα να το περάσω έτσι».

Mia-Pappa245231.png
Mia-Pappa244555.png

«Πιστεύω ότι ο Covid-19 σε συνδυασμό και με πολλές άλλες κινητοποιήσεις και καθοριστικά γεγονότα τόσο παγκόσμια, όσο και εγχώρια, μας έκαναν να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε την αξία της στιγμής και του παρόντος. Να ζούμε το τώρα μας όπως το θέλουμε, να εκφραζόμαστε όπως θέλουμε, να ντυνόμαστε όπως θέλουμε, χωρίς δεύτερες σκέψεις, φόβους και ενδοιασμούς».

Ένα πρωινό με τη Loukia στο πιο διάσημο bridal atelier της Αθήνας

«Έχοντας κάποια σημαντικά χρόνια εμπειρίας ως αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια, αλλά και σαν μέντορας στην πλατφόρμα women on top, δε θα κουραστώ ποτέ να τονίζω σε όποιον βρίσκεται στο ξεκίνημα του, ή σκέφτεται να ξεκινήσει, να βλέπει τα εμπόδια ως σκαλοπάτια προς το στόχο του που το χτίζει αργά και σταθερά. Έχοντας ξεκινήσει η ίδια την πορεία μου χωρίς ευνοϊκές συνθήκες, μόνο με πίστη στο όραμα, το θάρρος της μοναδικότητας μου, με μεγάλη προθυμία να ρουφήξω κάθε γνώση κάθε πληροφορία, με κεραίες ανοιχτές και πάνω από όλα ευγένεια. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το οργανώσεις σωστά και το αγαπάς πολύ. Το κίνητρο και το πάθος μπορεί να είναι πιο σημαντικά από το ταλέντο, σε συνδυασμό με τη συνέπεια σε όλους τους τομείς, θεωρώ πως είναι τα κλειδιά της επιτυχίας».

Mia-Pappa246378_low.png

Κλείνοντας η Mia μας αποκάλυψε όλα τα νέα του προσωπικού της brand και μας έδωσε το στίγμα της νέας Spring/Summer season. «Μέσα στο Μάρτιο έγινε το launch της νέας συλλογής Exclusive S/S 24, για την οποία νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη και περήφανη τόσο για προσωπικούς λόγους, αλλά και για τους εξαιρετικούς συνεργάτες με τους οποίους είχα τη χαρά να συνεργαστώ. Το πρόσφατα ανακαινισμένο showroom του MIA PAPA στο κέντρο της Αθήνας, με θέα την Ακρόπολη, προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εξαιρετικά προσεγμένη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Εδώ, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον κόσμο, την αισθητική και τη φιλοσοφία του brand, μέσα από custom made έπιπλα, art installations, ειδικά wallpapers, tea rituals, yoga sessions και πολλές άλλες δραστηριότητες και events. Μέσα από το χώρο αυτό δεν προβάλλεται απλώς ένα brand, αλλά προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός τρόπου ζωής».

Την ολοκληρωμένη συλλογή βρίσκετε online στο www.miapapa.com, στο MIA PAPA showroom, καθώς και σε επιλεγμένες boutique στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης το brand, απέκτησε ένα σημαντικό αδερφάκι, το MIA PAPA Studio (@miapapa.studio), που επικεντρώνεται καθαρά στην αρχιτεκτονική, στο interior και furniture design.

MIA PAPA Showroom, Αριστείδου 1, 105 59, Αθήνα, (κατόπιν ραντεβού)