H feminine chic Stella McCartney και η aerogel τσάντα των Coperni που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα

Ναταλία Κατσακιώρη
H feminine chic Stella McCartney και η aerogel τσάντα των Coperni που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα

Ο Έλληνας συνεργάτης της NASA Ιωάννης Μιχαλούδης είναι ο δημιουργός της νέας εφεύρεσης του οίκου Coperni.

«Read her lips». Αυτός είναι ο τίτλος της FW24 collection της Stella McCartney που παρουσιάστηκε σε ένα ηλιόλουστο Παρίσι μέσα σε ένα γυάλινο αίθριο. Και η συλλογή της είχε όλα τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τη Stella McCartney τόσο αγαπητή στις γυναίκες. Γιατί μιλάμε για μία σχεδιάστρια που έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί με το πώς μια γυναίκα θέλει να βλέπει τον εαυτό της, αλλά φυσικά και με την οικολογική πλευρά της μόδας, αφού ήταν από τις πρώτες σχεδιάστριες που ασχολήθηκαν με τη βιωσιμότητα και τα αντίστοιχα υλικά.

Stella-Mccartney-cel-F24-008.jpg

Η «Read Her Lips» collection ήταν άλλη μια Stella McCartney συλλογή με δυναμικά oversized κοστούμια, ultra maxi παλτό, denims με sparkly διακοσμήσει, θηλυκά φορέματα με ντραπέ και πλεκτά με τεράστιους λαιμούς και ογκώδη τελειώματα.

Stella-Mccartney-F24-004.jpg

Αυτά που σίγουρα ξεχώρισαν ήταν τα 80s φορέματα με τους τετράγωνους ώμους και την boxy γραμμή, τα sexy dresses με τα cut outs και το τύπωμα με χείλη αλλά και οι μεγάλες fluffy «γούνες», που μοιάζουν πιο πολύ με το εφέ προβατάκι, παρά με μια πραγματική γούνα. Τα τεράστια πλεκτά με τις θηλιές γύρω τους σε έντονο κόκκινο και sophisticated cream white έκαναν το δικό τους statement, ενώ σε αυτή τη συλλογή είδαμε και τα πολλές διαφάνειες διακοσμημένες με sparkly στοιχεία σε γεωμετρικά μοτίβα.

Stella-Mccartney-F24-023.jpg

Όσκαρ 2024: Μπήκαμε στην τελική εβδομάδα και θυμόμαστε τα looks που μάγεψαν στο κόκκινο χαλί

Stella-Mccartney-F24-050.jpg

Catwalk looks:

To show έκλεισε η Natalia Vodianova με ένα ολόλευκο look με knee high μπότες και ένα από τα πιο εντυπωσιακά outerwears της συλλογής. Και αυτή η collection είχε όπως πάντα ένα ανεπιτήδευτο coolness, μία sophisticated θηλυκότητα, όλες ακριβώς δηλαδή τις αισθητικές αξίες που μας εμπνέει η Stella McCartney με κάθε της νέο show, που μοιάζει με μια συνέχεια του προηγούμενου με έναν μαγικό τρόπο, γιατί η συνοχή σε έναν καλλιτέχνη δείχνει και την αφοσίωσή του στο όραμά του.

Stella-Mccartney-F24-057.jpg

Στο τέλος η ίδια η McCartney φωτογραφήθηκε με την ομάδα του show της λέγοντας τα εξής: «Νιώθω τόσο περήφανη που περιτριγυρίζομαι από τόσο δυνατά Stella-κορίτσια και Stella-αγόρια , κάποιους νέους και αγαπημένους φίλους της ζωή μου». Χαρά και εκπλήρωση για μία designer που έχει βρει ακριβώς αυτό που της ταιριάζει.

https://www.instagram.com/reel/C4GB8RosCDI/

Το show των Coperni είχε και πάλι μια μεγάλη εφεύρεση ελληνικής καταγωγής.

Το σχεδιαστικό δίδυμο των Coperni, aka οι Sébastien Meyer και Arnaud Vaillant, έχουν βάλει ως στόχο τους να γράψουν τη δική τους ιστορία στον κόσμο της μόδας, συνεχίζοντας να μπλέκουν την τεχνολογιά της εποχής με το δικό τους δημιουργικό όραμα. Πρώτα τα φόρεμα που ψέκασαν πάνω στην Bella Hadid, έπειτα οι σκύλοι ρομπότ που είδαμε πάνω στο catwalk και τώρα η πιο ελαφριά τσάντα στον πλανήτη.

Coperni-F24-043.jpg
Coperni-clp-F24-034.jpg

Η aeorogel bag ζυγίζει περίπου 35 γραμμάρια και μπορεί να κρατήσει 4.000 φορές το βάρος της. Είναι κατασκευασμένη κατά 99% από αέρα και 1% από γυαλί, ενώ περιλαμβάνει και ένα υλικό, το οποίο χρησιμοποιεί η NASA για να εγκλωβίζει την αστερόσκονη. Και το σχήμα της είναι το τυπικό half moon shape της signature τσάντας του οίκου Coperni. Αυτό, όμως, που αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη τσάντα φέρει ελληνική υπογραφή με τον Έλληνα καλλιτέχνη, ακαδημαϊκό και ερευνητή Ιωάννη Μιχαλούδη, ο οποίος είναι συνεργάτης της NASA και έχει εργασθεί στο παρελθόν για αντίστοιχα concepts με το συγκεκριμένο υλικό, αλλά ποτέ στο κομμάτι της μόδας.

https://www.instagram.com/reel/C4GvA2jIXw7/

H τσάντα κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στην Αθήνα, ενώ το logo του ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Μετά από αυτό ταξίδεψε σε μια ειδική θήκη μαζί με τον κατασκευαστή της κύριο Μιχαλούδη, ο οποίος εξήγησε στην κάμερα της Vogue France και το σχεδιαστικό δίδυμο των Coperni το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατασκευής. Το συγκεκριμένο υλικό ανακαλύφθηκε το 1937 και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε τόσο μεγάλη ποσότητα για να κατασκευαστεί κάτι από την αρχή. Οι σχεδιαστές του οίκου Coperni δήλωσαν ότι κάθε χρόνο προσπαθούν να πάνε την εξέλιξη ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουν την Swipe Bag τους από εντελώς διαφορετικά υλικά.

Coperni-F24-001.jpg

Η ίδια η συλλογή του Coperni για τον επερχόμενο χειμώνα κινήθηκε σε quiet luxury style με μια basic χρωματική παλέτα, όπου κυριάρχησε το μαύρο, το λευκό, το μπεζ και το γκρι. Οι διαφάνειες ήταν και έδώ ένα από τα υλικά που είδαμε στο catwalk, μαζί με τη γούνα και το denim. Οι σιλουέτες που προτείνει ο Coperni για τον χειμώνα του 2024/2025 είναι λιτές με statement στοιχεία στα τελειώματα, ενώ φαίνεται ότι αγαπούν την εναλλαγή στα διαφορετικά μήκη μέσα στο ίδιο παντελόνι για παράδειγμα.

Coperni-F24-020.jpg

Highlight της collection ήταν και το no pants trend που εδώ μεταφράστηκε σε ολόσωμα trenchcoat jumpsuits, τα οποία στη συνέχεια του show είδαμε και σε λευκά πουκάμισα, αλλά σε και σε denim.

Coperni-F24-036.jpg

Catwalk looks: