5+1 λόγοι που οι παιδικοί σταθμοί είναι τόσο σημαντικοί στην ανάπτυξη του παιδιού μας

Ερμιόνη Σαρρή
5+1 λόγοι που οι παιδικοί σταθμοί είναι τόσο σημαντικοί στην ανάπτυξη του παιδιού μας

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μέρα που πήγα τον μικρό μου στον παιδικό σταθμό… Έκλαιγε ασταμάτητα σε όλη τη διαδρομή και με παρακαλούσε να μείνει μαζί μου στο σπίτι. Πολύ σύντομα, βέβαια, στις επόμενες πρωινές μας διαδρομές, χαμογελούσε και δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει για τις δασκάλες του, τους συμμαθητές και τα παιχνίδια στην όμορφη αυλή του σχολείου του. Η διαφορά φάνηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, πόσο μάλλον τις επόμενες που σιγά-σιγά άρχισε να ανεξαρτητοποιείται και να γίνεται πιο αυτόνομος!

AVRA1

Αυτό είναι ένα από τα πολλά προνόμια του παιδικού σταθμού. Ο παιδικός σταθμός είναι μια νέα πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού και της μαμάς και μία σημαντική αλλαγή για την καθημερινότητα της οικογένειας. Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη για το παιδί:

1. Θα βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον

Η εγγραφή του παιδιού στον παιδικό σταθμό είναι η πρώτη του εμπειρία σε έναν νέο χώρο με καινούργια πρόσωπα. Για πρώτη φορά θα βρεθεί μακριά από την ασφάλεια και τη σιγουριά του σπιτιού σε ένα περιβάλλον που δεν έχει συνηθίσει. Θα αρχίσει να κατανοεί την έννοια του αποχωρισμού, να διασκεδάζει και να μαθαίνει χωρίς να είσαι στο πλευρό του! Παράλληλα, θα αρχίσει να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμαθητές του που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί και να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

2. Φυσική υγεία και ανάπτυξη

Η φυσική ανάπτυξη του παιδιού αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την άσκηση. Στον παιδικό σταθμό έχει την ευκαιρία να παίξει και να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες σε ένα προστατευμένο, άνετο χώρο, κάτω από την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, μέσα από αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να εξωτερικεύσει την ενέργειά του και να εκτονωθεί. Όλα αυτά στο προαύλιο του σχολείο του!

AVRA2

3. Θα αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες!

Μέσα από τις επαφές με παιδιά της ίδιας ηλικίας, το μικρό σου θα μάθει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται στο πλαίσιο μιας ομάδας. Με την καθοδήγηση των παιδαγωγών, θα μάθει να συνεργάζεται και, μέσα από βιωματικές εμπειρίες, θα κατανοήσει τη σημασία του ομαδικού πνεύματος. Παιχνίδια και δραστηριότητες θα το βοηθήσουν να αποκτήσει οργάνωση και να αναπτύξει τη συνεργατικότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποκτήσει τους πρώτους του φίλους, κάποιοι από τους οποίους θα το συντροφεύουν για πολλά ακόμη χρόνια.

4. Θα αποκτήσει αυτονομία

Θυμήσου ότι στον παιδικό σταθμό δεν θα είσαι δίπλα του και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει τα φτερά του και να κάνει τα πρώτα του βήματα μόνο του! Θα μάθει να είναι υπεύθυνο για τα προσωπικά του αντικείμενα και να αυτοεξυπηρετείται, καθώς οι παιδαγωγοί θα το φροντίζουν, αλλά δεν θα είναι διαρκώς δίπλα του. Έτσι, θα νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του!

AVRA3

5. Πνευματική ανάπτυξη

Στον παιδικό σταθμό θα αναπτύξει το λεξιλόγιό του, θα μάθει να εκφράζεται και θα αποκτήσει γενικές γνώσεις για διάφορα θέματα. Με τη βοήθεια της νηπιαγωγού και με δραστηριότητες όπως η αφήγηση παραμυθιών και οι δημιουργικές ασκήσεις, το παιδί λαμβάνει πλούσια και ποικίλα γλωσσικά ερεθίσματα. Μαθαίνει να κάνει ερωτήσεις, ανακαλύπτει τον κόσμο και απασχολείται δημιουργικά!

5+1. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας

Ο παιδικός σταθμός σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Είναι ο χώρος όπου οι μικροί μαθητές προετοιμάζονται και αναπτύσσονται για να ενταχθούν αργότερα σε ένα περιβάλλον με περισσότερες απαιτήσεις -το σχολείο!

Όλα τα παραπάνω οφέλη, βέβαια, προσφέρονται και μεγιστοποιούνται, όταν πλαισιώνονται από ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Παίζω και Μαθαίνω», προσέφερε σε περισσότερα από 1.110 παιδιά τις ιδανικότερες συνθήκες ανάπτυξης για τα πρώτα τους αυτά βήματα. Τα 2 τελευταία χρόνια, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ ταξίδεψε σε 10 παιδικούς σταθμούς σε 8 πόλεις της Ελλάδας, μεταμόρφωσε τους προαύλιους χώρους τους δίνοντας χρώμα και κέφι και τους εφοδίασε με εκπαιδευτικό υλικό και γραφική ύλη.

AVTRA4

Το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος τους, έχοντας ήδη επισκεφτεί το Αίγιο, την Θήβα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, την Θεσσαλονίκη, την Ρόδο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρώσει τον σταθμό του Βόλου και τον δεύτερο σταθμό στην Αθήνα. Ο τελικός απολογισμός μετρά μια διεθνή βράβευση ως «Best Community Initiative» σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για τον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, τα Global Bottled Water Awards, καθώς και:

  • 4.800 ώρες εργασίας
  • 5.880 τ.μ. αύλιου χώρου που αναπλάστηκαν
  • 2.100 τόνους μπογιάς
  • 426 τόνους άμμου
  • 400 ανθισμένα λουλούδια
  • 11.000 μαρκαδόρους
  • 670 κούκλες
  • 120 παιδικά καρεκλάκια
  • 43 παιχνίδια

Φυσικά, το μόνο που δεν μπορεί να καταμετρηθεί είναι το χαμόγελο και η ικανοποίηση στα παιδικά προσωπάκια όταν βλέπουν για πρώτη φορά την καινούργια τους σχολική αυλή και άνοιγουν τα νέα τους παραμύθια και παιχνίδια! Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ που ολοκληρώνει το διετές πρόγραμμα Παίζω και Μαθαίνω, έχοντας εφασφαλίσει τη σωστή ενυδάτωση, το ασφαλές παιχνίδι, αλλά και τη δημιουργική απασχόληση χιλιάδων παιδιών.

AVRA5

#Avra #PaizokaiMathaino

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ