Τα social δεν είναι ασφαλή για το παιδί σου & αυτές είναι οι συμβουλές που πρέπει να του δώσεις

Τζένη Ντεμιράι
Τα social δεν είναι ασφαλή για το παιδί σου & αυτές είναι οι συμβουλές που πρέπει να του δώσεις

Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις τις παρακάτω συμβουλές στο έφηβο παιδί σου που ξεκινά ή έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, ζήτησε δημόσια συγγνώμη κατά τη διάρκεια ακρόασης της αμερικανικής Γερουσίας, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, αφότου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ted Cruz τον επέκρινε για χαλαρές πρακτικές στο Instagram, οι οποίες δεν προστατεύουν τα παιδιά από άσεμνο περιεχόμενο.

Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση National Center for Missing and Exploited Children, ο γερουσιαστής Dick Durbin ανέφερε ότι τα περιστατικά «σεξουαλικού εκβιασμού» ανηλίκων εκτοξεύτηκαν τον περασμένο χρόνο.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του National Center for Missing and Exploited Children διαπιστώσαμε ότι δίνεται ιδιαίτερη βάση στη σχέση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά, που ιδρύθηκε το 1984 στις ΗΠΑ, δίνει ορισμένες συμβουλές στους γονείς, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβουλέψουν τα παιδιά τους για να καταφέρουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους του διαδικτύου.

pexels-andrea-piacquadio-3794163.jpg

Τα μικρά πράγματα που κάνεις και τα παιδιά τα λατρεύουν (χωρίς να το καταλαβαίνεις)

Σύμφωνα με το National Center for Missing and Exploited Children, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να δώσεις τις παρακάτω συμβουλές στο παιδί σου που ξεκινά ή έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. «Είναι πιο ασφαλές να προσθέτεις στους διαδικτυακούς σου κύκλους μόνο άτομα που γνωρίζεις στην πραγματική σου ζωή». Καλό είναι να ζητήσεις από το παιδί σου να μπορείς να ελέγχεις τις λίστες φίλων και ακολούθων του, για να γνωρίζεις ποιοι βλέπουν τον λογαριασμό που έχει δημιουργήσει. Ενθάρρυνέ το να διαγράφει όσους δεν γνωρίζει ή δεν εμπιστεύεται αλλά και οποιονδήποτε άλλον αισθανθεί πως το ενοχλεί.
  2. «Οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι πραγματικά πολύ σημαντικές». Για αυτόν τον λόγο καλό θα είναι να διδάξεις το παιδί σου να τις χρησιμοποιεί. Από εκεί μπορεί να ελέγχει ζητήματα όπως το ποιοι βλέπουν τις αναρτήσεις του και ποιοι μπορούν να σχολιάζουν τις δημοσιεύσεις που αναρτά.
  3. «Το διαδίκτυο ασκεί επίδραση σε πολλές πτυχές της ζωής μας». Αυτό σημαίνει ότι καταφέρνει να επηρεάσει όχι μόνο την offline ζωή αλλά και τη φήμη μας. Είναι επομένως σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί σου να αφαιρέσει από τον διαδικτυακό κόσμο προσωπικές ή ακατάλληλες εικόνες, που μπορεί να έχει αναρτήσει στο παρελθόν ή να το ενθαρρύνεις να μην αναρτά περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει την υπόληψή του.
  4. «Ότι συμβαίνει στο διαδίκτυο δεν είναι πλάκα». Μάθε στο παιδί σου να αναγνωρίζει πότε οι συμπεριφορές των άλλων είναι προβληματικές στα social media και κάνε ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να αναφερθεί στην αστυνομία.