Με τη μαμά και τον μπαμπά: Τα παιδιά έχουν μόνο μια απάντηση για το αγαπημένο τους γεύμα

Πατούλια Κατερίνα
Με τη μαμά και τον μπαμπά: Τα παιδιά έχουν μόνο μια απάντηση για το αγαπημένο τους γεύμα

Δεν θα χάσεις ποτέ ξανά γεύμα με τα παιδιά σου μετά από αυτό το βίντεο.

Τα τελευταία χρόνια τα οικογενειακά γεύματα, αυτά στα οποία όλοι μαζί απολαμβάνουμε το φαγητό και την παρέα ο ένας του άλλου, έχουν σταματήσει με αποτέλεσμα μόνο το 30% των οικογενειών πια να μπορούν να τρώνε συστηματικά όλοι μαζί.

Να τρώμε με τη μαμά και τον μπαμπά

Ένα βίντεο όμως, μπορεί να σε κάνει να βάλεις στο πρόγραμμα το επόμενο δείπνο ή μεσημεριανό με τα παιδιά σου και μπορεί να σε γεμίσει δάκρυα. Πολλά διαφορετικά ζευγάρια μπαίνουν στο πείραμα και δέχονται την κρίσιμη ερώτηση: Αν είχες τη δυνατότητα να γευματίσεις με κάποιον ζωντανό ή νεκρό, ποιον θα επέλεγες; Οι γονείς δίνουν τις δικές τους απαντήσεις ανάμεσά τους και διάφορους celebs όπως η Kylie Minogue ή ο Νέλσον Μαντέλα.

Κι όταν οι ίδιοι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να απαντούν στην ίδια ερώτηση, καταλαβαίνουν τι είναι το πιο σημαντικό πράγματα στη ζωή. Τα παιδιά, όλα μα όλα, έδωσαν την ίδια απάντηση: όλα ήθελαν ένα γεύμα με τη μαμά και τον μπαμπά, ένα γεύμα που να μιλήσουν, να γελάσουν, να περάσουν μικρές στιγμές που δεν θα ξαναέρθουν μαζί τους.

Τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων

Η Anne Fishel μίλησε στο Harvard EdCast ως ειδικός στο πρότζεκτ του οικογενειακού γεύματος και ως συγγραφέας του βιβλίου EAT, LAUGH, TALK: THE FAMILY DINNER PLAYBOOK Και εξηγεί τα πολλά διαφορετικά οφέλη του να τρώει η οικογένεια μαζί, οφέλη που δεν απολαμβάνουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς. Υπάρχουν έρευνες τουλάχιστον 20 ετών που επιβεβαιώνουν πως τα οικογεναικά δείπνα τονώνουν το σώμα, την ψυχική υγεία, την ανάπτυξη του εγκεφάλου ακόμα και τις επιδόσεις στο σχολείο για τα παιδιά και στη δουλειά.

eat-laugh-talk-cover.png

Σε επίπεδο διατροφής, ένα γεύμα φτιαγμένο στο σπίτι, είναι σίγουρα πιο υγιεινό ενώ και οι επιλογές που κάνουν οι γονείς όταν τρώνε μαζί με τα παιδιά είναι επίσης πιο θρεπτικές.

Τα οφέλη στην ψυχική υγεία είναι επίσης μεγάλα. Τα οικογενειακά γεύματα ευνοούν τους χαμηλότερους δείκτες κατάθλιψης, τις διατροφικές διαταραχές, ενώ τα παιδιά που τρώνε τακτικά μαζί με τους γονείς τους, ειδικά οι έφηβοι, φαίνεται να έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και τα πηγαίνουν καλύτερες στα αθλήματακ αι στις εργασίες τους.

Οι γονείς που τρώνε μαζί με τα παιδιά τους άλλωστε, έχουν πιο ποιοτική σχέση μαζί τους, γνωρίζονυν περισσότερα για τη ζωή και τα ενδιαφέροντά τους και αναπτύσσουν έναν άρρηκτο δεσμό όσο μεγαλώνουν.

Το να δείχνεις διαρκώς στοργή προς το παιδί σου, επιδρά όσο δεν φαντάζεσαι στο μέλλον του