Στρατηγούλα Βαμβαλή: «Ο συνδυασμός καριέρας και οικογένειας είναι μία διαρκής αναζήτηση ισορροπίας»

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Στρατηγούλα Βαμβαλή: «Ο συνδυασμός καριέρας και οικογένειας είναι μία διαρκής αναζήτηση ισορροπίας»

Η Στρατηγούλα Βαμβαλή, Marketing Director στην εταιρεία Henkel για τον τομέα Consumer Brands Ελλάδας & Κύπρου μίλησε στο Queen.gr για την ομορφιά, το corporate περιβάλλον και πώς το βιώνει ως γυναίκα αλλά και για την προσπάθειά της να βρει ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και την εξαιρετική καριέρα της.

Η Στρατηγούλα Βαμβαλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπάρτη Λακωνίας, αλλά από την ηλικία των 18 ετών ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Στατιστικής και Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Bachelor Degree στο τμήμα Στατιστικής του University of Sheffield, UK. Εργάζεται συνολικά 25 χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία 10, ως στέλεχος στο χώρο του Μarketing καταναλωτικών προϊόντων. Σήμερα βρίσκεται στην θέση Marketing Director στην εταιρεία Henkel για τον τομέα Consumer Brands Ελλάδας & Κύπρου. Είναι μητέρα ενός κοριτσιού 10 ετών και προσπαθεί να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί της.

GIO_3689.jpg

Πετυχημένη, δραστήρια, με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, η κα. Βάμβαλη είναι μία γυναίκα πρότυπο που έχει καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή στον corporate κόσμο της ομορφιάς. Πώς είναι όμως αυτός ο κόσμος με τη δική της ματιά; Πώς ισορροπεί τη μητρότητα και την οικογένεια με μία εξαιρετική καριέρα και ποιες είναι οι σκέψεις της για την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα; Ιδού τι είπαμε στην όμορφη κουβέντα μας.

Ήταν ο χώρος της ομορφιάς ένας τομέας στον οποίο ονειρευόσασταν να κάνετε καριέρα;

Η αλήθεια είναι πώς όχι, δεν ήταν όνειρό μου, τουλάχιστον όχι από μικρή, να εργαστώ στον χώρο της ομορφιάς. Σαν παιδί ήμουν πιο κοντά στον αθλητισμό. Στα σχολικά μου χρόνια έπαιζα σε γυναικεία ομάδα μπάσκετ, ενώ στη συνέχεια, ως φοιτήτρια, περνούσα πολλή ώρα στο γυμναστήριο. Οπότε ό χώρος της ομορφιάς δεν μπορώ να πω ότι ήταν ένας τομέας για τον οποίο είχα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ότι είχα σκεφτεί να κάνω καριέρα σε αυτόν. Βέβαια, μεγαλώνοντας μία κόρη 10 ετών, συνειδητοποιώ πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα και πόσο ο κόσμος της ομορφιάς πραγματικά φαντάζει ονειρεμένος και -ομολογώ- ότι έχοντας δουλέψει τόσα χρόνια στην ομορφιά, ότι είναι ένας χώρος με πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

«Μεγαλώνοντας μία κόρη 10 ετών, συνειδητοποιώ πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα και πόσο ο κόσμος της ομορφιάς πραγματικά φαντάζει ονειρεμένος»

Πώς είναι το να κινείσαι και το να εξελίσσεσαι σε έναν corporate επαγγελματικό κόσμο;

Το να κινείσαι και να εργάζεσαι σε ένα corporate περιβάλλον, έχει σίγουρα πλεονεκτήματα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, αλλά και πολλά challenges και πολλές ασχολίες. Αν δούμε σε γενικότερο πλαίσιο το χώρο αυτό, τον χαρακτηρίζουν οι ιεραρχικές δομές. Υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και ευθύνες ενός ανθρώπου, υπάρχουν πολλές ομάδες που συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν, και έχουν έναν κοινό στόχο. Επίσης, σου δίνονται πολλές ευκαιρίες να εξελιχθείς και να αναπτύξεις πολλά skills και πολλές δυνατότητές. Από την άλλη, σε έναν τέτοιο χώρο, συναντάς μεγάλο ανταγωνισμό, γιατί ο οποιοσδήποτε θέλει να εξελιχθεί, πρέπει να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από κάποιον άλλον, ώστε να ανέβει στην ιεραρχία και να διεκδικήσει κάποια θέση ή να πάρει μια προαγωγή. Επίσης, άλλη μία δυσκολία στο χώρο αυτό είναι ότι πάντα πρέπει να κινείσαι μέσα σε συγκεκριμένες δομές, μέσα σε πλαίσια, πράγμα που πολλές φορές δεν σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις πρωτοβουλία, να βάλεις το δικό σου touch. Αυτό μάλιστα, πολλές φορές, μειώνει τη δημιουργικότητα.

Τώρα, η δική μου εμπειρία, εφόσον έχω μεγαλώσει μέσα σε έναν τέτοιο χώρο, λέει ότι η εργασία σε ένα corporate περιβάλλον σου δίνει μία ασφάλεια, σου δίνει μία προστασία. Ακριβώς επειδή υπάρχουν δομές και διαδικασίες ξέρεις ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ξέρεις ότι θα γίνει ένα λάθος και θα λυθεί, ή ότι θα αποφευχθεί από κάποια άλλη διαδικασία που θα το αποτρέψει. Επίσης, μαθαίνεις να λειτουργείς πολύ ομαδικά, δεν είσαι ποτέ μόνος σου, είσαι πάντα μέλος μίας ομάδας και όλοι μαζί ακολουθείται ένα στόχο. Επίσης, έχεις αρκετές δυνατότητες. Εμένα μου δόθηκαν και δίνονται και στην ομάδα μου, όπως για παράδειγμα το να φύγουν στο εξωτερικό μέσα από μία πολυεθνική, να αναπτύξουν εμπειρίες, να δουν πολλά νέα πράγματα έξω από το χώρο της Ελλάδας και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Για εμένα ήταν μία πολύ μεγάλη τύχη να βρεθώ σε έναν τέτοιο χώρο που με εξέλιξε μου και μου έδωσε ευκαιρίες. Βέβαια και εσύ πρέπει διεκδικείς πράγματα στο χώρο αυτό και να αρπάζεις ευκαιρίες που δίνονται. Πρέπει να είσαι εκεί όταν υπάρχει μία αλλαγή, πρέπει να είσαι έτοιμος για τις αλλαγές γιατί ο χώρος αυτός έχει πολλές και πρέπει να είσαι πολύ προσαρμοστικός.

Έχετε βρει την ισορροπία ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια;

Κάθε γυναίκα που έχει να διαχειριστεί μία οικογένεια και μία καριέρα θεωρώ ότι δυσκολεύεται αρκετά. Είναι μία συνεχής προσπάθεια αναζήτησης της ισορροπίας. Κάποιες φορές τη βρίσκεις και κάποιες φορές τη χάνεις. Αυτό που εγώ θα έλεγα , είναι ότι αυτό που χρειάζεται είναι θέμα σωστών προτεραιοτήτων, σωστού προγραμματισμού και κατανόησης από όλες τις πλευρές. Αν δεν σε υποστηρίζει η εταιρία, οι συνάδελφοι και η οικογένεια στο σπίτι, αυτή η ισορροπία δεν θα είναι εφικτή. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία θα νιώθεις πάντα ότι δεν είσαι αρκετά καλή, Θα νιώθεις ότι κάνεις τα πάντα και ο χρόνος δεν φτάνει και αυτό είναι πολύ άδικο άδικο γιατί, όλες οι γυναίκες, προσπαθούμε για το καλύτερο και για τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και για τη δουλειά μας. Είναι μία προσπάθεια που αν βάλεις τον προγραμματισμό σου θα τα καταφέρεις. Αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο task, δε μπορώ να πω ότι τα κάνω όλα τέλεια, πρέπει να βρεις την ισορροπία.

GIO_3714.jpg

Περιγράψτε μας ένα 24άωρο σας

Το θέμα είναι ότι δεν χωράνε όλα σε ένα 24άωρο! Θέλεις παραπάνω χρόνο για εσένα για την οικογένεια, για τη δουλειά. Προετοιμάζω το πρωινό για την οικογένεια, στη συνέχεια εγώ θα μεταφέρω τη μικρή μου στο σχολείο γύρω στις 8 και έπειτα πηγαίνω στο γραφείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα δεν μοιάζει ούτε με την προηγούμενη ούτε με την επόμενη. Ειδικά στο κομμάτι του marketing όπου και εργάζομαι, κάθε μέρα προκύπτουν διαφορετικά θέματα που πρέπει να διαχειριστείς να διευθετήσεις, να αποφασίσεις, να συμβουλεύσεις την ομάδα, να λύσεις ένα θέμα που προέκυψε εντελώς ξαφνικά, να μιλήσεις για ένα θέμα που πρέπει να επικοινωνήσεις με το εξωτερικό… άρα δουλεύεις σε πολλά επίπεδα, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ρουτίνα. Είναι μία θέση που σε κρατάει σε εγρήγορσή. Δεν σκέφτεσαι ποτέ «σήμερα τι θα κάνω;». Αυτή η μέρα συνήθως τελειώνει γύρω στις 18:30 οπότε και φεύγω από το γραφείο.

«Πιο μικρή είχα πολλά ξενύχτια στο γραφείο, τώρα πια όχι. Ακριβώς, για το λόγο που είπα πριν, για την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει»

Πιο μικρή είχα πολλά ξενύχτια στο γραφείο, τώρα πια όχι. Ακριβώς, για το λόγο που είπα πριν, για την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει. Στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της μικρής μου, προσπαθώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο για να πάω στο γυμναστήριο. Είναι το αγαπημένο μου μέρος, πάω από τα νιάτα μου. Μου δίνει ενέργεια, αποβάλω την ένταση και το στρες και το έχω πολύ ανάγκη. Το βράδυ συνήθως θα τελειώσει με την αγαπημένη μου σειρά στο Netflix η με ένα βιβλίο με το οποίο θα με πάρει ο ύπνος και θα τελειώσει η μέρα μου.

Η φετινή ημέρα της γυναίκας είναι αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων με motto το #InspireInclusion. Πείτε μας τις σκέψεις σας επάνω σε αυτή τη θεματική. Πόσο σημαντική είναι η αλλαγή στην Ελλάδα;

Αναμφισβήτητα στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα που διανύουμε, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα όσων αφορά την ισότητα των δύο φίλων. Βλέπουμε, αρκετή προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, για την αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας, για τη βελτίωση αυτή της ισορροπίας που λέγαμε λίγο πιο πριν, πρωτοβουλίες που παίρνονται για να αυξηθούν τα δικαιώματα των γυναικών στο χώρο εργασίας. Μάλιστα, αυτό που διάβασα πρόσφατα από μία ερευνά είναι ότι, το ποσοστό που καλύπτουν γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσης σε όλους τους κλάδους είναι στο 32,4% και μάλιστα είναι σταθερό σε σχέση με πέρυσι. Στην Ελλάδα είναι 37% και είναι περισσότερο από πέρυσι. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε αυτά να συμβαίνουν και ειδικά σε μια χώρα όπου, αν αναλογιστούμε που ήταν η θέση τον προηγούμενο αιώνα, είναι σαφέστατη η εξέλιξη που έχει γίνει για εμάς τις γυναίκες. Αυτό που χρειάζεται βέβαια, είναι συνεχής προσπάθεια ώστε να μιλάμε γενικά για μια συμπεριληπτική κοινωνία στην Ελλάδα. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως.

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ