Από το «Παπακαλιάτικο μπλέξιμο» στον «Πατέρα» η Ιωάννα Παππά δεν εκτέθηκε ποτέ για τους λάθος λόγους

Ανθή Μιμηγιάννη

Με αφορμή τον ρόλο της Anne, η Ιωάννα Παππά μιλάει στο Queen.gr και απαντάει στο αν θεωρεί εαυτόν επιτυχημένο, αν νιώθει ότι δεν «χωράει» πουθενά ηλικιακά σε ρόλους, αν την ενοχλεί που πολλοί την έχουν ταυτίσει με το «Παπακαλιάτικο μπλέξιμο», αν, αν, Anne.

 

Στην τοποθεσία Σύγχρονο Θέατρο, η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Anne στο αριστουργηματικό έργο του Florian Zeller «Ο Πατέρας». Με τη σκηνοθετική υπογραφή να ανήκει στην Ελένη Σκότη, ο Περικλής Μουστάκης δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο που το 2020 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού στον Antony Hopkins. Στο έργο που επαναπροσδιορίζει τις πραγματικότητες που δημιουργεί το μυαλό με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο, τo υπαρξιακό κείμενο υπόκειται σε εναλλαγές διάθεσης και κρίσεις ιδιοσυγκρασίας, φέρνει τον θεατή σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων -παρακολουθώντας μια κατάσταση που καταρρέει σταθερά.

Με φόντο το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η μνημειώδης επίδειξη σύγχυσης και απελπισίας είναι οδυνηρά πειστική, σε πολλές ανατριχιαστικές σκηνές που περιλαμβάνουν στοχαστικές -ή ίσως πικρά ειρωνικές- εικόνες περιφρόνησης και αξιοπρέπειας με θέμα έναν άνθρωπο που «υποκύπτει» στην άνοια. Το να βλέπουμε κάποιον να υποκύπτει στην ασθένεια που θα αποτελέσει μάστιγα (και) στην πρώιμη εκδοχή της, μάς βάζει σε διαδικασία να οξύνουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και να βιώσουμε καταστάσεις σαν να είμαστε εμείς πρωταγωνιστές. Τους νιώσαμε. Τους νιώθουμε.

Με το μόνο βέβαιο να είναι πως ποτέ δεν ξέρουμε τί είναι αλήθεια, επίσης σίγουρο είναι πως η Ιωάννα Παππά μετρά παραπάνω από δύο δεκαετίες στον χώρο της υποκριτικής. Έναν χώρο που, ανάμεσα σε άλλα τής ανταπέδωσε το 2014 το Θεατρικό Βραβείο Κοινού για το ρόλο της στη παράσταση Αλεπούδες και το 2016 το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη (το οποίο μοιράστηκε από κοινού με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη) για την παράσταση Οδός Πολυδούρη, στην οποία υποδύθηκε την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

Με μια μακρά πορεία σε θέατρο, σινεμά, τηλεόραση και μιλώντας περί μνήμης, πολλοί θα θυμούνται πως έγινε ευρέως γνωστή με το «Παπακαλιάτικο μπλέξιμο». Πολλές γυναίκες θα θυμούνται επίσης τη γενναιότητα με την οποία μίλησε για θέματα μητρότητας και πως δεν εκτέθηκε ποτέ για λάθος λόγους. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να μάθουν αν θεωρεί τον εαυτό της επιτυχημένο, αν έχει νιώσει πως δεν «χωράει πουθενά» ηλικιακά σε ρόλους, αν ισχύει το «πρέπει να γίνεις αποδεκτός από το "συνάφι" σου για να θεωρηθείς επιτυχημένος», αν, αν, Anne.

«Ο Πατέρας» του Φλοριάν Ζελλέρ

Σκηνοθεσία Ελένη Σκότη

https://www.instagram.com/p/C2zhuZno-hT/

Η Ελένη Σκότη επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο από τον Νοέμβριο του 2023 με το δημοφιλές έργο του Φλοριάν Ζελέρ «O Πατέρας». Ο Περικλής Μουστάκης και η Ιωάννα Παππά θα πρωταγωνιστήσουν στο έργο του Γάλλου συγγραφέα με τέσσερις αξιόλογους ηθοποιούς να ολοκληρώνουν τον θίασο: τον Αλέξανδρο Κωχ, τη Λίλη Τσεσματζόγλου, τον Κωνσταντίνο Σειραδάκη, και την Καλλιόπη Παναγιωτίδου.

Ένα σύγχρονο δράμα που πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων μέσα σε μια οικογένεια, όταν ο πατέρας νοσήσει με άνοια λόγω γήρατος. Το τραγικό αυτό θέμα προσεγγίζεται με χιούμορ, αλλά και τρυφερότητα, για αυτό και ο ίδιος ο Ζελέρ το χαρακτηρίζει ως τραγική φάρσα.

Δύο σημαντικοί ηθοποιοί διαφορετικών γενεών, ο Περικλής Μουστάκης και η Ιωάννα Παππά, στους ρόλους πατέρα και κόρης, ερμηνεύουν ένα ψυχολογικό όσο και υπαρξιακό κείμενο που θέτει θεμελιώδεις προβληματισμούς για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η διανομή ολοκληρώνεται με τους αξιόλογους ηθοποιούς Αλέξανδρο Κωχ, Λίλη Τσεσματζόγλου, Κωνσταντίνο Σειραδάκη και Καλλιόπη Παναγιωτίδου.