Συνταγή για Κινόα με λαχανικά: Το πιο healthy εύκολο γεύμα για να μαγειρέψετε

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Συνταγή για Κινόα με λαχανικά: Το πιο healthy εύκολο γεύμα για να μαγειρέψετε

Το πιο εύκολο healthy γεύμα για να μαγειρέψετε είναι η συνταγή αυτή για κινόα με λαχανικά. 

Σε αντίθεση με ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες, η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει από μόνο του. Η κινόα είναι επίσης φυσικά χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια εάν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη, όπως η κοιλιοκάκη.

Η κινόα είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των αμάρανθων. Είναι ένα ποώδες ετήσιο φυτό που καλλιεργείται ως καλλιέργεια κυρίως για τους εδώδιμους σπόρους του. οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και διαιτητικά μέταλλα σε ποσότητες μεγαλύτερες από ό,τι σε πολλά δημητριακά.

θα πρέπει να ξεπλύνετε την κινόα πριν το μαγείρεμα. Η κινόα έχει μια φυσική επίστρωση, που ονομάζεται σαπωνίνη, που μπορεί να κάνει τον μαγειρεμένο κόκκο πικρή ή σαπουνώδη γεύση. Ευτυχώς, είναι εύκολο να απαλλαγείτε από αυτή την επίστρωση ξεπλένοντας την κινόα λίγο πριν το μαγείρεμα. Η κινόα σε κουτί ξεπλένεται συχνά, αλλά δεν βλάπτει να δώσουμε στους σπόρους ένα επιπλέον ξέπλυμα στο σπίτι. Μερικά βιβλία μαγειρικής προτείνουν να μουσκέψετε την κινόα, αλλά από την εμπειρία μας αυτό είναι περιττό.

Η κινόα είναι πραγματικά εξαιρετική όταν μαγειρεύεται σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Επίσης, προσθέστε περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher σε κάθε φλιτζάνι αποξηραμένη κινόα κατά το μαγείρεμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά και αρωματικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όπως μια σκελίδα σκόρδο θρυμματισμένη, ένα κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή λίγο μαύρο πιπέρι.

Υλικά

1 πακέτο Κινόα

1 μεγάλο αγγούρι

Ντοματίνια

3-4 μικρά αβοκάντο

Πιπεριές κίτρινες και πορτοκαλί

Ελαιόλαδο

Ξύδι

Αλάτι

Οδηγίες

Κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες πιο κάτω.

Ξεπλύνετε την κινόα. Τοποθετούμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα. Ξεπλύνετε καλά κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό με αλάτι και αν θέλετε βάζετε έναν ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέστε την στραγγισμένη κινόα.

Χαμηλώστε τη φωτιά στη χαμηλότερη ρύθμιση. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το νερό (κοιτάξετε τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο πακέτο).

Αν μείνει καθόλου υγρό στον πάτο του τηγανιού ή αν η κινόα είναι ακόμα λίγο τραγανή, επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε, σκεπασμένη, για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

Αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για άλλα 5 λεπτά, σκεπασμένη.

Θα πρέπει να δείτε μικροσκοπικές σπείρες να διαχωρίζονται από τους σπόρους της κινόα και να κουλουριάζονται γύρω τους. Ανακατεψτε τα λαχανικά απαλά με την κινόα με ένα πιρούνι, ρίξτε ελαιόλαδο και ξύδι και σερβίρετε.

Καλή απόλαυση ..

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

www.instagram.com/majenco

www.twitter.com/majenco

www.facebook.com/JencaMajenco

www.tiktok.com/@majenco