Σεξουαλικές φαντασιώσεις

Σεξουαλικές φαντασιώσεις

Είναι φυσιολογικό να έχουμε;

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και αυτό ισχύει τόσο τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Με τον όρο σεξουαλική φαντασίωση εννοούμε οποιαδήποτε νοητική εικόνα που μπορεί να είναι σεξουαλικά διεγερτική ή ερεθιστική για το άτομο. Μπορεί να είναι μια ολόκληρη ιστορία ή μια φευγαλέα σκηνή ή μια ερωτική πράξη ή δραστηριότητα, φανταστική ή πραγματική, ρεαλιστική ή μη. Η σημασία που έχει για την σεξουαλική μας ζωή γίνεται πιο ξεκάθαρη αν αναλογιστούμε πως το τι σκεφτόμαστε μπορεί είτε να ενισχύσει είτε να αναστείλει την σεξουαλική μας απαντητικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αισθητηριακής διέγερσης, τόσο που στην απουσία μια τέτοιας σωματικής διέγερσης, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις να αρκούν από μόνες τους για να βιώσει κανείς διέγερση.

Η φαντασίωση παρέχει εκείνο το πεδίο στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να φαντάζονται οτιδήποτε θέλουν όσο εξωπραγματικό και αν είναι χωρίς να βιώνουν ντροπή ή απόρριψη ή κοινωνικές και νομικές συνέπειες. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες θέσεις του Freud ο οποίος υποστήριζε ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις αποτελούν ένδειξη παθολογίας ή έλλειψης σεξουαλικής ικανοποίησης, σήμερα η κλινική εμπειρία αλλά και οι έρευνες μας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δηλαδή, αναφέρονται πιο συχνά από άτομα τα οποία παρουσιάζουν τον μικρότερο αριθμό σεξουαλικών προβλημάτων και την μικρότερη έλλειψη ικανοποίησης, το μεγαλύτερο ποσοστό σεξουαλικής δραστηριότητας και την μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους εκείνους που νιώθουν ενοχές καθώς πιστεύουν ότι το να έχει κανείς φαντασιώσεις όταν έχει ερωτική δραστηριότητα με τον σύντροφο του είναι ανήθικο, κοινωνικά απαράδεκτο, ανώμαλο και ένδειξη ότι κάτι πάει λάθος με την σχέση τους ή με τους ίδιους.

Εν κατακλείδι, οι φαντασιώσεις είναι ένδειξη φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργικότητας και η απουσία τους ή οι τύψεις για αυτές μπορεί να συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία.