Αν το κάνεις και εσύ αυτό στο online dating, τότε καλύτερα να σταματήσεις

Αν το κάνεις και εσύ αυτό στο online dating, τότε καλύτερα να σταματήσεις

Νέα έρευνα δείχνει πώς το περιεχόμενο των μηνυμάτων μπορεί να επηρεάσει την πορεία της online dating εμπειρίας σου.

Πόσο καλές είναι οι σέξι εικόνες και τα hot μηνύματα στο online dating; Είναι για όλους ή μήπως πρέπει να στέλνονται ανά περίπτωση και σίγουρα να παίρνεις τον χρόνο σου;

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships, αποδεικνύει ότι, ενώ το να συνομιλείς με νέα "ταίρια" από dating εφαρμογές μπορεί να μοιάζει με το να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα, ωστόσο λέει πως το περιεχόμενο της συνομιλίας είναι αυτό που θα επηρεάσει σημαντικά την online dating εμπειρία σου.

Τα 2 top στοιχεία που προσέχει κάποιος μόλις μας γνωρίζει & πώς να κάνεις μία άριστη πρώτη εντύπωση

Από τι επηρεάζεται η πρώτη αντίδραση στο online dating

Η μελέτη της Amanda Lilly (ερευνήτρια διαπροσωπικής επικοινωνίας και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας), στην οποία συμμετείχαν 275 ενήλικες ηλικίας κάτω των 30 ετών, είχε ως στόχο να κατανοήσει τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων σε διαφορετικούς τύπους μηνυμάτων από πιθανά "ταιριάσματα" σε πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών.

Τους ζητήθηκε να φανταστούν ότι λαμβάνουν είτε έναν παραδοσιακό χαιρετισμό είτε ένα σεξουαλικά υπονοούμενο/προκλητικό μήνυμα. Τα ευρήματα αποκάλυψαν δύο βασικούς παράγοντες που επηρέασαν την ένταση των αρνητικών αντιδράσεων στις πρώτες συζητήσεις:

Νόρμες των φύλων:

Οι κοινωνικοπολιτισμικές νόρμες των φύλων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεων των ατόμων σχετικά με τις σεξουαλικά σαφείς συνομιλίες στο διαδίκτυο. Οι άνδρες γενικά έβλεπαν αυτά τα μηνύματα λιγότερο αρνητικά από ό,τι οι γυναίκες. "Η δυτική κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά υποδεικνύουν ότι τα άτομα που δηλώνουν άντρες πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά στο σεξ και ότι το να κάνουν περισσότερο σεξ σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι πιο αρρενωπό. Εν τω μεταξύ, τα άτομα που παρουσιάζονται ως γυναίκες τοποθετούνται σε μια θέση σχεδόν σαν φύλακες του σεξ."

Τα κίνητρα του δέκτη:

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών επηρεάζει επίσης την αρνητική αντίδρασή τους στα έντονα μηνύματα. Οι συμμετέχοντες που ενδιαφέρονταν για περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις ήταν πιο αποδεκτοί στις σεξουαλικές εκκινήσεις, ενώ όσοι αναζητούσαν μακροχρόνιους συντρόφους έβλεπαν τα μηνύματα αυτά πιο αρνητικά. Αυτό υποδηλώνει την έντονη ανάγκη οι άνθρωποι να συμφωνούν για τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους με το ταίρι τους πριν πατήσουν το κουμπί αποστολής ενός σέξι κειμένου ή εικόνας.

pexels-andrea-piacquadio-3807769.jpg

Πέρα από αυτούς τους παράγοντες, οι τόσο ευθείς αρχές μιας γνωριμίας έγιναν συνολικά πιο αρνητικά αντιληπτές σε σύγκριση με άλλου είδους ενάρξεις. Η λήψη τέτοιων μηνυμάτων συχνά προκαλούσε μια σειρά από αρνητικές συμπεριφορές από τους παραλήπτες, προτρέποντάς τους παραλήπτες να απαντήσουν με ένα φάσμα αρνητικών συμπεριφορών: από το να μην απαντήσουν, να μπλοκάρουν, να αναφέρουν τον αποστολέα ή/και να ξεσπάσουν εναντίον του.

Βέβαια, σε όλη αυτήν την έρευνα δεν συμπεριλήφθηκε η online κακοποίηση ή το διαδικτυακό bullying, αλλά επικεντρώθηκε μόνο στις online dating εφαρμογές και κατά πόσο επηρεάζονται οι σχέσεις μέσα από το περιεχόμενο της online επικοινωνίας.

Πάτα pause, κοίτα το ταβάνι και τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις όταν δεν είσαι καλά

Η συμβουλή της ειδικού

Ανεξάρτητα από τις διαπροσωπικές συνέπειες, για την Lilly, φαίνεται να υπάρχει ένα γενικότερο, πρωταρχικό πρόβλημα πίσω από αυτήν την πρακτική: η κραυγαλέα έλλειψη συναίνεσης. Επισημαίνοντας πώς αυτά τα μηνύματα μπορεί να παραβιάζουν το ταίρι σας, λέει: "Η συναίνεση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα με τα πρώτα μηνύματα, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη επικοινωνία για να διαπιστωθεί η συναίνεση".

Η συμβουλή της; Είναι καλύτερο για το online dating να αποφεύγεις τις "επιθετικές" τακτικές, εκτός αν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι το άλλο άτομο ενδιαφέρεται για αυτού του είδους την επικοινωνία.

"Θα προειδοποιούσα τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μηνύματα, διότι αν θέλουν να ξεκινήσουν μια σχέση, δεν θέλουν να παρενοχλήσουν σεξουαλικά τον πιθανό σύντροφό τους. Επιπλέον, έρευνες έχουν πλέον δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση των online dates χωρίς επιτυχία βλάπτει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, οπότε φαίνεται κάπως ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον αποστολέα".