Αν οι φίλες σου είναι «προπονήτριες» της προσωπικής σου ζωής κι όχι «μαζορέτες»,τότε κάτι πάει λάθος

Γεωργία Βλαχοπούλου
Αν οι φίλες σου είναι «προπονήτριες» της προσωπικής σου ζωής κι όχι «μαζορέτες»,τότε κάτι πάει λάθος

Έχεις σκεφτεί πως ένας από τους λόγους που είσαι single είναι πως ακούς μόνο τις συμβουλές των φίλων σου κι όχι αυτό που πραγματικά θες εσύ;

Και ποια δεν έχει επιστρέψει σπίτι της μετά από ένα ραντεβού και δεν έχει πάρει αμέσως τηλέφωνο την κολλητή της ή δεν έχει στείλει ηχητικό μήνυμα σε κάποια ομαδική συνομιλία με όλες τις φίλες της. Καμία θα σου πω εγώ, αφού αυτή η κίνηση αυτή είναι σχεδόν αντανακλαστική.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού είναι λογικό να θες να μοιραστείς τις λεπτομέρειες ενός τόσο σημαντικού συναισθήματος, όπως είναι ο έρωτας, με τις φίλες σου, την οικογένεια που όπως λένε εσύ έχεις διαλέξει.

pexels-julia-larson-6113466.jpg

Σύμφωνα με την online εφαρμογή γνωριμιών που λέγεται Hinge, οι single της Gen Z είναι 30% πιο πιθανό από τους millennials να αισθανθούν «άγχος», αν δεν μπορούν να μιλήσουν στους φίλους τους για να πάρουν μια σημαντική απόφαση για το πώς θα «κινηθούν» σε κάποιο ραντεβού τους.

Αντίστοιχα, το 80% των single Gen Z είπε ότι είναι σημαντικό να δέχονται τις συμβουλές των φίλων τους, σχετικά με το με ποιον θα βγουν ραντεβού, όμως το 86% από αυτούς αμφισβητεί τις συμβουλές που τους έχουν δώσει οι φίλοι τους και η πλειονότητα από αυτούς πραγματικά μετανιώνουν που ακολούθησαν κάποια συμβουλή, νιώθοντας τελικά ότι πήραν λάθος απόφαση.

Πόση σημασία λοιπόν, πρέπει να δίνουμε στις συμβουλές που μας δίνουν οι φίλες ή οι φίλοι μας;

Η Logan Ury, Διευθύντρια Σχέσεων της Hinge και συγγραφέα του How to Not Die Alone (Πώς να μην πεθάνεις μόνος) έδωσε τις δικές της απαντήσεις.

«Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να συντονίζεστε με τα δικά σας συναισθήματα και τις ανάγκες σας, αλλά και να καταλαβαίνετε πώς πραγματικά νιώθετε για κάποιον» είπε η Ury απευθυνόμενη στους singles.

Mικρή παρένθεση:

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως δεν μοιραζόμαστε ολόκληρη την ιστορία όταν ζητάμε συμβουλές από την ομαδική συνομιλία που έχουμε με τους φίλους μας. Ένα 84% των single της Gen Z παραδέχτηκε στη Hinge ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς όταν ζητούν συμβουλές και συχνά κρύβουν κάποιες από τις λεπτομέρειες. Eπομένως το «φταίξιμο» για την ερωτική σου ζωή δεν πρέπει να «πέφτει» απόλυτα πάνω στις φίλες ή τους φίλους σου.

Aπό τη δική τους πλευρά, το 50% όσων έχουν δώσει συμβουλές σε κάποιον/α είπαν ότι δεν είναι πάντα ειλικρινείς, είτε επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν τα συναισθήματά τους είτε επειδή πιστεύουν ότι η φίλη ή ο φίλος τους δεν θέλει ή δεν φαίνεται να είναι έτοιμη/ος για να λάβει ένα αντικειμενικό feedback πάνω σε όσα εξιστόρησε.

pexels-anastasiya-gepp-2040745.jpg

Πώς θα αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο της προσωπικής σου ζωής χωρίς να σταματήσεις να μιλάς γι' αυτήν στις φίλες σου;

Το πρώτο βήμα για να γίνετε πιο αυτάρκεις στην προσωπική σου ζωή είναι να καθορίσεις τι ψάχνεις. Η Ury συνιστά να κάνεις στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: «Είμαι πολύ επιλεκτική; Δεν είμαι αρκετά επιλεκτική; Θέλω να βγαίνω περισσότερα ραντεβού; Τι ακριβώς θέλω στην ερωτική μου ζωή;». Προσδιόρισε λοιπόν, τι ακριβώς θέλεις να βελτιώσεις στα ραντεβού που επιλέγεις να πας αλλά και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θες σε έναν σύντροφο. Μόνο αν κάνεις αυτή την εσωτερική συζήτηση θα μπορείς να έχεις ξεκάθαρη εικόνα του τι θες και τι θα σε έκανε ευτυχισμένη στην προσωπική σου ζωή, χωρίς να βασίζεσαι στα «εσύ πρέπει να βρεις έναν τάδε τύπο» που θα σου πουν κατά καιρούς οι φίλες σου.

Έτσι, οι φίλες σου πραγματικά θα έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα στις συζητήσεις που θα κάνετε σχετικά με την ερωτική σου ζωή κι όχι «προπονητικό».

Παράλληλα, καλό θα ήταν να προσπαθείς να έρχεσαι σε επαφή με τα πραγματικά σου συναισθήματα πριν να απευθυνθείς στις φίλες ή τους φίλους σου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από μια κουβέντα μαζί τους να μπερδευτείς περισσότερο για το τι νιώθεις και εν τέλει να πάρεις μια λάθος απόφαση ας πούμε για το αν θα δώσεις μια ευκαιρία σε ένα ρομαντικό ραντεβού. Τα συναισθήματά μας τις πιο πολλές φορές είναι σωστά, αρκεί να θέλουμε να τα δούμε «κατάματα».

Η Logan Ury, η Διευθύντρια Σχέσεων της Hinge λέει πως είναι προτιμότερο να απευθύνεσαι για συμβουλές ερωτικού χαρακτήρα στις φίλες ή τους φίλους σου, μόνο αφού αποφασίσετε ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για κάποιον.

Όλα τα άλλα είναι απλά βουή στον δρόμο της αγάπης.