Αν μετά τις διακοπές έμεινες χωρίς ευρώ, υπάρχουν οι τεχνικές της «τεμπέλας» για αποταμίευση

Γεωργία Βλαχοπούλου
Αν μετά τις διακοπές έμεινες χωρίς ευρώ, υπάρχουν οι τεχνικές της «τεμπέλας» για αποταμίευση

Γύρισες από τις διακοπές σου και οριακά «βγάζεις» τον μήνα; Μην αγχώνεσαι υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις αποταμίευση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Το καλοκαίρι έφτασε σιγά σιγά στο τέλος του κι αν δεν είσαι από τους τυχερούς που είναι ακόμη στις διακοπές τους, τότε ίσως επιστρέφοντας να ανακάλυψες πως το «διασκέδασες» λίγο παραπάνω αυτό το καλοκαίρι και η αποταμίευση που είχες κάνει όλον αυτόν τον καιρό έγινε «καπνός». Μην αγχώνεσαι και μην αισθάνεσαι τύψεις. Υπάρχουν κάποια tips για να καταφέρεις να οργανώσεις ξανά τα οικονομικά σου, να μη στερηθείς τίποτα και να κάνεις και αποταμίευση, ξεκινώντας μάλιστα άμεσα.

pexels-filippo-peisino-2678301.jpg

Για αρχή για να καταφέρεις να «μείνεις» εντός προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει υπομονή και πειθαρχία. Μην ξεχνάς επίσης, πως κάθε άνθρωπος χειρίζεται τα οικονομικά του με διαφορετικό τόπο, έχοντας ξεχωριστές ανάγκες, οπότε δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μπορέσεις να κάνεις αποταμίευση.

Για αρχή ξεκαθάρισε ποιοι είναι οι οικονομικοί σου στόχοι, δηλαδή είναι το να πληρώσεις κάποιους λογαριασμούς, τις δόσεις από κάποια αγορά σου ή απλά θέλεις για παράδειγμα να μαζέψεις χρήματα για να κάνεις κάποιο ταξίδι; Αφού βάλεις σε μια σειρά τις οικονομικές σου υποχρεώσεις για τον κάθε μήνα, μπορείς να σκεφτείς για τι πράγμα θα ήθελες να κάνεις αποταμίευση έτσι ώστε να ξέρεις πάνω κάτω και πόσο λεφτά θα χρειαστεί να αποταμιεύεις.

Η πιστοποιημένη οικονομολόγος στο SoFi, Kendall Meade, είναι ειδική στο να βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν σωστά τα χρήματά τους. Η Kendall έχει δηλώσει πως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης των οικονομικών μας κι αυτό βοηθάει καθώς υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι προσωπικοτήτων. Οι τρεις διαφορετικές μέθοδοι διαχείρισης των οικονομικών σου και αποταμίευσης που προτείνει η Kendall περιλαμβάνουν αυτήν του στοιχείου - γραμμής, την 50/30/20 και την μέθοδο όπου πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου. Θα σου εξηγήσουμε αμέσως.

Η πρώτη μέθοδος στοιχείου - γραμμής, ουσιαστικά σημαίνει να συγκεντρώσεις σε ένα χαρτί όλα τα έξοδα που έχεις κάθε μήνα βάζοντας στη γραμμή σε κάθε μία οικονομική σου υποχρέωση και το ποσό που χρειάζεται να πληρώνεις ή αν δεν το γνωρίζεις κατά προσέγγιση πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να την καλύψεις. Μπορείς να βάλεις εσύ το χρονικό όριο για το οποίο θα χρειαστεί να καταγράφεις τις δαπάνες σου μέχρι να κάνεις την αποταμίευση που θες και φτάνοντας τον στόχο σου. Με αυτή την μέθοδο θα έχεις μια λεπτομερή καταγραφή του τι ξοδεύεις και πού κάθε μήνα, ενώ θα μπορείς να συγκρίνεις αν θες και τα έξοδά σου ανά διαστήματα.

pexels-tima-miroshnichenko-6693656.jpg

Στη μέθοδο 50/30/20 το μηνιαίο εισόδημά σου χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες με βάση διαφορετικά ποσοστά. Ναι καλά κατάλαβες, 50, 30 και 20. Το 50% του μηνιαίου εισοδήματός σου προορίζεται για τις ανάγκες σου, το 30% για τις επιθυμίες σου και το 20% για τους οικονομικούς σου στόχους, όπως η αποταμίευση και η εξόφληση για παράδειγμα κάποιου του χρέους. «Η μέθοδος 50/30/20 είναι απλή και μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς τη μεγάλη εικόνα. Δεδομένου ότι αυτή η προσέγγιση δεν απαιτεί πάρα πολλές λεπτομέρειες, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν είσαι απασχολημένος/η ή απλά δεν ενδιαφέρεσαι για τις λεπτομέρειες των εξόδων σου», εξηγεί η ειδικός Kendall Meade.

pexels-karolina-grabowska-4475523.jpg

Τέλος, υπάρχει και η πιο απλή μέθοδος, αυτή που λέει ουσιαστικά πρώτα να πληρώνεις από τον μισθό σου αυτά που θες να κάνεις, δηλαδή για κάποια αγορά που έχεις στόχο, κάποια έξοδο που θες να κάνεις και στη συνέχεια τα υπόλοιπα να τα διαθέτεις για τις ανάγκες σου χωρίς να έχεις άγχος. Προσοχή! Δεν εννοούμε να δώσεις άκριτα τα λεφτά σου σε όλα αυτά που θες να κάνεις. Μπορείς να πεις για παράδειγμα πως κάθε μήνα με το που παίρνεις τον μισθό σου θα βγάζεις κατευθείαν το 20% για να το διαθέσεις όπου θες εσύ. Εφόσον το υπόλοιπο 80% θα είναι για να πληρώσεις τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σου, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση των οικονομικών σου.