Κονδυλώματα: 4 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον ιό

Ερμιόνη Σαρρή
Κονδυλώματα: 4 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον ιό

Για να μη σας πιάνουν... αδιάβαστη.

O ιός των κονδυλωμάτων ή αλλιώς HPV έχει κάνει έντονα την εμφάνιση του στις ζωές μας και μάλιστα υπολογίζεται πως πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργού σεξουαλικού πληθυσμού έχει μολυνθεί ή θα μολυνθεί από κάποιον τύπο του ιού αυτού. Πολλές όμως από εσάς έχετε κάποια ερωτήματα που σας προβληματίζουν σχετικά με αυτόν. Δείτε, λοιπόν, τις απαντήσεις που σας έχουμε για να μη μένετε πια... στο σκοτάδι.


-Μπορεί να έχω προσβληθεί και μην το έχω καταλάβει;

Συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή τους πρώτους μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή. Δεν αποκλείεται όμως κάποιος να έχει προσβληθεί και να εκδηλώσει τα συμπτώματα ύστερα από πάρα πολύ καιρό ή και ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η άμυνα του οργανισμού σας.


-Το τεστ Παπανικολάου εξασφαλίζει την έγκυρη διάγνωση του;

Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να σας διαβεβαιώσει κατά 90% περίπου για την ύπαρξη ή μη των κονδυλωμάτων. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει εγκαίρως τις βλάβες-δυσπλασίες που μπορεί να προκληθούν στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας τους.


-Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μου;

O ιός HPV δεν μπορεί να απειλήσει τη γονιμότητά σας εφόσον διαγνωστεί άμεσα. Αν ο ιός έχει προχωρήσει σε κακοήθεια όμως, είναι σίγουρο πως θα έχει επηρεάσει και όλο το αναπαραγωγικό σας σύστημα.


-Μπορώ να κολλήσω κονδυλώματα από την τουαλέτα;

Τα κονδυλώματα είναι ένα καθαρά σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και μεταδίδεται μέσω οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαστε προσεκτικές όταν χρησιμοποιείτε δημόσιες τουαλέτες. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και καλό θα ήταν να είσαστε λίγο πιο σχολαστικές σε θέματα υγιεινής.

Διαβάστε περισσότερα:

Τεστ ΠΑΠ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σημαντικότερη γυναικολογική εξέταση