Μπορείς να νικήσεις την κυτταρίτιδα!

Μπορείς να νικήσεις την κυτταρίτιδα!

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βασιλική Πυρογιάννη μας δίνει όλες τις απαντήσεις

Η κυτταρίτιδα μας έχει απασχολήσει όλες λίγο έως πολύ...ανεξαρτήτου βάρους ή και ηλικίας. Δεν είστε μόνη... Εκτιμάται οτι το 85-98% των γυναικών μετά την εφηβεία έχει σε κάποιο βαθμό κυτταρίτιδα! Αν και η ακριβής της αιτιολογία δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι στην εμφάνισή της εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως η δομή του δέρματος, το φύλο, η φυλή, ορμονικοί και κληρονομικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και το κάπνισμα.

Πως δημιουργείται η κυτταρίτιδα;

Σαν πολυπαραγοντική δερματική πάθηση, χαρακτηρίζεται από ανομοιογενή κατανομή του λίπους, από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, και της μικροκυκλοφορίας της περιοχής. Με απλά λόγια, τα λιποκύτταρα υπερδιογκώνονται, οι μεμβράνες τους παραμορφώνονται, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και συνεπώς εμφανίζεται η όψη "φλοιού πορτοκαλιού". Μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά κυρίως ταλανίζει τους γυναικείους μηρούς, γλουτούς, γάμπες, κοιλιακή περιοχή και χέρια.

Ποια είναι η σχέση της κυτταρίτιδας με το σωματικό βάρος;

Αν και η κυτταρίτιδα εμφανίζεται ακόμα και σε γυναίκες με φυσιολογικό ή χαμηλό βάρος ή που ασκούνται συστηματικά, ωστόσο, συνδέεται με το σωματικό βάρος. Είναι πιο εμφανής ή πιο έντονη σε γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος και υπερβάλλων σωματικό λίπος, ενώ έχει φανεί ότι η μείωσή του μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της σε ορισμένες από αυτές. Επομένως, οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, παράλληλα με την απώλεια σωματικού βάρους μπορούν να μας οδηγήσουν σ' ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα!

Πως μπορώ να την καταπολεμήσω;

Η αντιμετώπισή της δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι και αδύνατη. Επειδή δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις αλλά ούτε μεμονωμένα τρόφιμα, ροφήματα ή συστατικά που να ευθύνονται, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας βασίζεται στην ισορροπημένη διατροφή. Οι σύγχρονες συστάσεις περιλαμβάνουν οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, επαρκή ενυδάτωση μέσω της κατανάλωσης πολλών υγρών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιπλέον του νερού όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως γάλα, τσάι, φυσικοί χυμοί, σόδα και αναψυκτικά light). Η μείωση των θερμίδων και των λιπαρών στη διατροφή, είναι απαραίτητη, ιδίως των κορεσμένων λιπαρών. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή του φαινομένου «γιο-γιο» (διαδοχικής απώλειας και επαναπρόσληψης του βάρους), καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος, είναι σημαντικά «κλειδιά» της επιτυχίας!

Πηγές:
Khan MH, et al. Treatment of Cellulite, Part 1 Pathophysiology. Journal of the American Academy of Dermatology; 62 (3): 361-370, 2010.