14 tricks για να νικήσεις την υπερκατανάλωση τροφής- Από το χρώμα πιάτου μέχρι το κατάλληλο τραγούδι

14 tricks για να νικήσεις την υπερκατανάλωση τροφής- Από το χρώμα πιάτου μέχρι το κατάλληλο τραγούδι

Είτε προσπαθείς να βελτιώσεις τη διατροφή σου είτε για να χάσεις μερικά κιλά  υπάρχουν τρόποι για να μην τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι.

Μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν ένα γεύμα με πιο σκληρή υφή, όπως μια τραγανή σαλάτα, εισπράττουν 26% λιγότερες θερμίδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά έλαβαν συνολικά λιγότερες θερμίδες επειδή το φαγητό χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να καταναλωθεί και έπρεπε να μασηθεί περισσότερο.

Το κόλπο με τον θερμοστάτη θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες

Εν τω μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσοι μπορούσαν να ακούσουν τον εαυτό τους να μασάει έτρωγαν 30% από όσους δεν μπορούσαν.

14 tricks για να νικήσεις την υπερκατανάλωση τροφής- Από το χρώμα πιάτου μέχρι το κατάλληλο τραγούδι

Χρήσιμη συμβουλή: Δοκίμασε να φας με το λάθος χέρι. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν 30% λιγότερο ποπ κορν στον κινηματογράφο όταν χρησιμοποιούσαν το λάθος χέρι τους.

Φωτογράφισέ το: Οι σεφ σε κορυφαία εστιατόρια το μισούν, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις να βγάλεις μια φωτογραφία το φαγητό σου πριν φας. Μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άρχισαν να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα με την πάροδο του χρόνου όταν φωτογράφιζαν τα γεύματά τους πριν τα φάνε.

Κόψε κομματάκια: Κόβοντας το φαγητό σου σε κομμάτια και άπλωσέ τα σε όλο το πιάτο/ Έτσι ξεγελάς τον εγκέφαλό σου ώστε να βλέπει τη μερίδα μεγαλύτερη. Αυτό σε κάνει να τρως λιγότερο, σύμφωνα με έρευνα του Shaanxi Normal University στην Κίνα.

Μάσησε καλά: Ένα άλλο τέχνασμα για να επιβραδύνεις τον ρυθμό του φαγητού σου - έτσι ώστε ο εγκέφαλός σου να έχει τον ζωτικό χρόνο που χρειάζεται για να καταγράψει ότι αισθάνεσαι χορτάτη - είναι να προσπαθείς να αφήνεις τα μαχαιροπήρουνα κάτω ανάμεσα σε κάθε μπουκιά.

Συγκεντρώσου: Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι το να τρώμε αργά και με προσοχή βοηθά στη μείωση της συνολικής ποσότητας που φαγητού σε κάθε γεύμα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τρώμε περισσότερο αν αποσπάται η προσοχή μας - από την τηλεόραση, για παράδειγμα - και συνέδεσε την απόσπαση της προσοχής με τους ανθρώπους που καταναλώνουν 10% επιπλέον.

Χαμήλωσε την ένταση: Αν πρόκειται να ακούς μουσική την ώρα του γεύματος, φρόντισε να αποφεύγεις τους γρήγορους, δυνατούς ρυθμούς - τείνουν να μας κάνουν να αυξάνουμε το ρυθμό που τρώμε. Υπάρχει λόγος που οι αλυσίδες fast food βάζουν δυνατές μελωδίες.

Διατήρησε τον χώρο καθαρό: Αν συμμαζέψεις την ακαταστασία στην κουζίνα, βοηθάς άμεσα και στη βελτίωση του αυτοελέγχου, διαπίστωσε μελέτη του Cornell Food and Brand Lab στις ΗΠΑ. Προφανώς μπορεί να μειώσει την κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του γεύματος έως και κατά το ήμισυ.

Κοιτάξου στον καθρέφτη: Μπορείς ακόμη και να τοποθετήσεις έναν καθρέφτη στην κουζίνα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Association for Consumer Research διαπίστωσε ότι το να παρακολουθείς τον εαυτό σου να μασάει μπορεί να σε σταματήσει από την υπερκατανάλωση τροφής.

Πιες νερό: Πίνοντας νερό μαζί με τα γεύματα «γεμίζεις» το στομάχι σου, ώστε να τρως λιγότερο, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Hyogo στην Ιαπωνία.

Το μέγεθος έχει σημασία: Χρησιμοποιώντας ένα πιάτο δείπνου στο μισό του κανονικού μεγέθους μπορείς να μειώσεις την ποσότητα που τρως κατά 30%, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2016. Η χρήση μικρότερων κουταλιών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει, λένε Βρετανοί ερευνητές.

Χρωματικός κώδικας: Καλό θα ήταν να ξεφορτωθείς τα λευκά πιάτα. Το σερβίρισμα φαγητού σε κόκκινα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συνολική κατανάλωση κατά περίπου 40% κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα μπλε πιάτα μπορούν να βοηθήσουν με παρόμοιο τρόπο.

Φάε ντομάτες: Ίσως αξίζει να φας μια ντομάτα πριν από το γεύμα σου. Οι γυναίκες που το έκαναν αυτό πριν από το γεύμα κάθε μέρα για ένα μήνα έχασαν δύο κιλά.

Μύρισε βανίλια: Ορισμένες μυρωδιές φαίνεται ότι μας κάνουν λιγότερο «πρόθυμους» να βάλουμε και δεύτερη μερίδα. Το άρωμα βανίλιας έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, ενώ μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να μυρίζεις μέντα πριν από το φαγητό οδήγησε σε απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 15 κιλά σε διάστημα έξι μηνών.

Αυτή η δημοφιλής βιταμίνη θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις ρυτίδες & τις λεπτές γραμμές

pexels-koolshooters-7142954.jpg