Πώς η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο (και όχι μόνο)

Πώς η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο (και όχι μόνο)

Το να μην πίνουμε αρκετό νερό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, αλλά η υπερυδάτωση μπορεί επίσης να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα -και να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα όπως σύγχυση, υπνηλία και πονοκεφάλους.

Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο στη σωματική μας ευεξία -αλλά η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, όπως προειδοποίησε ένας ειδικός.

Το να παραμένει κανείς ενυδατωμένος είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία πολλών σωματικών λειτουργιών, όπως η υποστήριξη της πέψης, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η διευκόλυνση της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερυδάτωση -συνθήκη που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πολύ νερό. Περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα συνιστώνται ως ένα καλό σημείο εκκίνησης -ωστόσο, εξαρτάται επίσης από το περιβάλλον, την άσκηση και τις συνθήκες υγείας όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός.

Παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την πρώιμη άνοια: Από τη μοναξιά μέχρι τη βιταμίνη D

Πίνοντας πολύ νερό

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει δηλητηρίαση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πολύ νερό στα κύτταρα που μπορεί να τα οδηγήσει σε πρήξιμο. Μπορεί να ασκηθεί πίεση στον εγκέφαλο προκαλώντας σύγχυση, υπνηλία και πονοκεφάλους, και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει υπέρταση που προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση και βραδυκαρδία που προκαλείται από χαμηλό καρδιακό ρυθμό. Όταν τα επίπεδα πέφτουν λόγω μεγάλης ποσότητας νερού στο σώμα, τα κύτταρα πρήζονται -με αποτέλεσμα τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων, κώματος ή ακόμα και θανάτου.

Σημάδια υπερυδάτωσης

Θα πρέπει να βεβαιωθεί κάποιος ότι παρακολουθεί το χρώμα των ούρων του. Κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως την απόχρωση του τσαγιού, με βάση τα επίπεδα νερού στο σώμα. Τα καθαρά ούρα είναι ένα σημάδι ότι κάποιος πίνει πολύ νερό. Το να πηγαίνει στην τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο είναι ένας άλλος δείκτης, με τον κανονικό ρυθμό ούρησης να κυμαίνεται μεταξύ έξι έως οκτώ φορές την ημέρα. Η επίσκεψη στην τουαλέτα 10 φορές την ημέρα είναι φυσιολογική για όσους καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη ή αλκοόλ.

Η υπερυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, όταν το νερό του σώματός μας είναι περισσότερο από αυτό που μπορούν να αποβάλουν τα νεφρά μας. Μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη ανισορροπία ηλεκτρολυτών και μπορεί να συγκεντρωθεί στο σώμα προκαλώντας ναυτία, έμετο και διάρροια. Ένα άλλο σημάδι αφυδάτωσης ή υπερυδάτωσης είναι το επιπλέον νερό στο σώμα που μειώνει τα επίπεδα αλατιού και προκαλεί πρήξιμο των κυττάρων. Στη συνέχεια, μπορούν να μεγαλώσουν σε μέγεθος προκαλώντας τον εγκέφαλο να πιέζει το κρανίο. Τελικά καταλήγει σε παλλόμενους πονοκεφάλους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και δυσκολία στην αναπνοή.

Ένα πρήξιμο ή αποχρωματισμός στα πόδια, τα χέρια και τα χείλη μπορεί να εμφανιστεί όταν τα κύτταρα πρήζονται, προκαλώντας αλλαγή του χρώματος του δέρματος. Πίνοντας πολύ νερό, η ισορροπία του σώματος πέφτει προκαλώντας χαμηλά «επίπεδα ηλεκτρολυτών» στο σώμα -που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς ή/και κράμπες. Τα νεφρά αναγκάζονται να εργαστούν σκληρότερα για να αφαιρέσουν το απόθεμα νερού. Εάν έχει πιει κάποιος πολύ νερό και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, είναι επειδή τα νεφρά του υπερλειτουργούν.

To απλό σκανδιναβικό κόλπο με το πάπλωμα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα μας επηρεάζεται από την άσκηση, το κλίμα, το σωματικό βάρος και το φύλο. Οι γυναίκες μεταξύ 19 και 30 ετών πρέπει να πίνουν περίπου 2,7 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 3,7 λίτρα. Η χρήση των επιπέδων δίψας ως σημείο αναφοράς μπορεί να μην λειτουργεί για αθλητές, ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες.

pexels-andrea-piacquadio-3767362.jpg