5 πράγματα για τα οποία δεν είσαι καθόλου υπεύθυνη, όσο ένοχη κι αν αισθάνεσαι

Τζένη Ντεμιράι
5 πράγματα για τα οποία δεν είσαι καθόλου υπεύθυνη, όσο ένοχη κι αν αισθάνεσαι

Έχεις αισθανθεί ποτέ ένοχη ενώ στην πραγματικότητα ξέρεις ότι δε θα έπρεπε;

Το άγχος είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην καθημερινότητα μας. Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής στη σύγχρονη εποχή είναι φυσιολογικό να μας κάνουν να αισθανόμαστε με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι ευθύνες μας είναι πολλές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των πάντων και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να αναλογιστούμε για τι είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι και για τι όχι.

Για να σε βοηθήσουμε, σε αυτό το άρθρο θα βρεις πέντε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς ένοχη, αλλά δεν θα έπρεπε.

10 βήματα για να γίνεις διάσημη σε έναν χρόνο

Οι δυσαρεστημένοι γύρω σου

Είναι λογικό να θες να είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον σου. Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τη δική του συναισθηματική ευημερία. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μπορείς να στηρίξεις τους άλλους, αλλά δεν πρέπει να σηκώνεις το βάρος της ευθύνης για την ευτυχία τους.

Οι τραυματικές σου εμπειρίες

Τα τραύματα είναι βαθιά προσωπικά, αλλά δεν είσαι ποτέ υπεύθυνη για τις τραυματικές εμπειρίες με τις οποίες ήρθες αντιμέτωπη. Η επούλωση από το τραύμα συχνά απαιτεί βοήθεια από κάποιον ειδικό και υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα, αλλά είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του.

gynaika-(2).jpg

Πηγή: Pexels

Οι αντιδράσεις των άλλων στα όρια που θέτεις

Ο καθένας έχει τα δικά του όρια. Μερικοί άνθρωποι τα θέτουν καλύτερα από άλλους, αλλά η επιβολή των ορίων είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοφροντίδα και τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Μην παραμερίζεις τις ανάγκες σου για κάποιον άλλον, ανεξάρτητα από το πώς ανταποκρίνεται στα όριά σου. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αντιδράσεις του και ο σεβασμός των ορίων είναι αμφίδρομος.

Η άποψη των άλλων για εσένα

Οι άνθρωποι θα σχηματίζουν πάντα τις δικές τους απόψεις και αντιλήψεις, οι οποίες συχνά επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες που έχουν ελάχιστη σχέση με εμάς.

Παρόλο που είναι σημαντικό να προσπαθείς να παρουσιάζεις τον εαυτό σου με όσο πιο αυθεντικό τρόπο, δεν θα μπορέσεις ποτέ να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι, και η άποψή τους για εσένα δεν είναι δική σου ευθύνη.

Αντίθετα, οι αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων είναι άσχετες και επιβλαβείς για την ευημερία σου, και η μόνη άποψη για εσένα που έχει πραγματικά σημασία είναι η δική σου. Ξέχασε τα υπόλοιπα.

gynaika-(3).jpg

Οι επιλογές των αγαπημένων σου

Όσο και αν νοιάζεσαι για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, είναι αυτόνομα όντα υπεύθυνα για τις δικές τους αποφάσεις. Ενώ μπορείς να προσφέρεις καθοδήγηση και υποστήριξη, δεν μπορείς να υπαγορεύσεις ή να ελέγξεις τις πράξεις τους.

Τα μόνα πράγματα για τα οποία είσαι υπεύθυνη είναι οι δικές σου επιλογές και συμπεριφορές.

Η ψυχολόγος Έφη Σίκαλη εξηγεί γιατί ο αυτισμός μάς αφορά όλους-Ένα κομμάτι παζλ τη φορά η διαχείριση

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels