5 tips για να μη σε βρίσκει το ξημέρωμα με αϋπνία

Ερμιόνη Σαρρή
5 tips για να μη σε βρίσκει το ξημέρωμα με αϋπνία

Και κάπως έτσι θα κοιμάσαι σαν πουλάκι κάθε βράδυ!

«Να κοιμάσαι οπωσδήποτε 8 ώρες την ημέρα» - κλασικό, έτσι; Άντε όμως να πεις στον άλλον ότι μόλις ξαπλώνεις είναι που οργιάζει το μυαλό σου και θυμάσαι οτιδήποτε μπορεί να σου διέφυγε μέσα στην ημέρα και τι θα κανονίσεις για τη επόμενη..

Αν και μεγάλη λάτρης του ύπνου, όταν έχω πολύ δουλειά και πολλά στο κεφάλι μου (κάθε μέρα απ’όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο) δεν μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ! Ξέρω ότι η έλλειψη ύπνου προκαλλεί μεγάλο στρες στο σώμα και την ψυχολογία, και το νιώθω συχνά.

Το έψαξα, προσπάθησα το ένα, προσπάθησα το άλλο, και βρήκα τους 5 τρόπους που πάντα πιάνουν!

  • Πες ΟΧΙ στον καφέ μετά τις 3 μμ.

Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό και μπορεί να παραμείνει στο σύστημα μας για ώρες. Απόλαυσε το καθημερινό σου καφεδάκι μέχρι τις 3μμ και μετά προτίμησε τσάγια χωρίς καφείνη ή κάποιον ελαφρύ χυμό.

  • Ξάπλωσε ανάσκελα, με τα πόδια στον τοίχο

Ναι, αυτό ακριβώς που ακούς! Μετά από μια κουραστική μέρα, πάρε 10 λεπτά για να χαλαρώσεις, ξάπλωσε ανάσκελα, μπροστά σε έναν τοίχο, και στη συνέχεια στερέωσε τα πόδια σου στον τοίχο και κάθετα στο έδαφος. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Αυτή είναι μια απίστευτα χαλαρωτική στάση που καταπραΰνει το νευρικό μας σύστημα.

  • Φάε ένα ισορροπημένο και υγιεινό δείπνο

Η κατανάλωση ενός γεύματος με πρωτεΐνες, λιπαρά και μια πολύπλοκη πηγή υδατανθράκων εξασφαλίζει ότι δεν θα πάς στο κρεβάτι πεινασμένη ή σκασμένη. Προσπάθησε ιδανικά να γευματίσεις 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, ώστε το σώμα σου να έχει χρόνο να χωνέψει το φαγητό και να ξεκουραστεί.

  • Αποστασιοποιήσου από την τεχνολογία 1-2 ώρες πριν από το κρεβάτι

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι τόσο σημαντικό όταν πρόκειται για τον ύπνο! Τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές μας εκπέμπουν «μπλε» φως που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Η αποσύνδεση από τα social και τα email φέρνει απίστευτη γείωση και ηρεμία.

  • Απολαύσε ένα ρόφημα από βότανα

Απολαμβάνοντας ένα ρόφημα βοτάνων τη νύχτα εξασφαλίζεις καλύτερο ύπνο με 2 τρόπους: Πρώτον, πολλά τσάγια βοτάνων περιέχουν συστατικά που βοηθούν να ηρεμήσει το νευρικό μας σύστημα. Δεύτερον, η απλή τελετουργία να κάνεις ένα τσάι μπορεί να είναι μια διαδικασία ηρεμίας από μόνη της. Βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη. Προτείνω χαμομήλι, λεβάντα, τίλιο ή βάλσαμο λεμονιού.

Κορυφαία Συμβουλή: Μαγνήσιο

Για όσες παιδεύεστε με αϋπνίες, το συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό σε περιόδους πίεσης. Εάν έχεις εφαρμόσει τα παραπάνω βήματα και εξακολουθείς να έχεις δυσκολία, μίλα με τον παθολόγο σου σχετικά!

Xx Μαλού

Μαλού Λαρσινού

Wellness & Lifestyle Coach

Instagram: @maloularsinou

www.iamawesomeblog.com