Όταν το Take My Breath Away δεν είναι τόσο ρομαντικό:10+ σημάδια υπνικής άπνοιας και τι να προσέξεις

Όταν το Take My Breath Away δεν είναι τόσο ρομαντικό:10+ σημάδια υπνικής άπνοιας και τι να προσέξεις
Pexels

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν προκαλέσει βλάβες στην υγεία, τις σχέσεις ή την εργασιακή απόδοση.

Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή και δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σας διακόπτεται επανειλημμένα ενώ κοιμόμαστε. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις ενώ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

Η υπνική άπνοια αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία οι μυς του φάρυγγα στο πλάι και στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα και ξυπνά τόσο ώστε να διεγείρει τους μυς και να πάρετε βαθιά αναπνοή. Κατόπιν πέφτουμε σε βαθύ ύπνο ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει νήπια, παιδιά και ενήλικες, αν και ορισμένα από τα αναγνωριστικά συμπτώματα είναι διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία. Το τελικό αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας είναι το ότι υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου και οξυγόνου και ξυπνάμε εξαντλημένες. Ο σύντροφός μας μπορεί να παραπονεθεί επίσης για το έντονο ροχαλητό μας. Μάλιστα, μερικοί ασθενείς ίσως αποκοιμηθούν ενώ εργάζονται ή οδηγούν.

Ακολουθούν τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας σε και πότε θα πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού:

Συμπτώματα υπνικής άπνοιας σε ενήλικες

  • Ροχαλίζεις δυνατά.
  • Ο σύντροφός σου σού λέει ότι ροχαλίζεις και μερικές φορές σταματάς να αναπνέεις όταν κοιμάσαι.
  • Μερικές φορές ξυπνάς απότομα με δύσπνοια.
  • Μερικές φορές ξυπνάς λαχανιασμένη ή με αίσθηση πως πνίγεσαι.
  • Ξυπνάς τακτικά για να χρησιμοποιήσεις το μπάνιο.
  • Ξυπνάτε με ξηροστομία ή πονόλαιμο.
  • Συχνά ξυπνάς με πονοκέφαλο.
  • Έχεις αϋπνία (δυσκολία να κοιμηθείς).
  • Έχεις υπερυπνία (υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας).
  • Έχεις προβλήματα προσοχής, συγκέντρωσης ή μνήμης ενώ είσαι ξύπνια.
  • Είσαι ευερέθιστη και αντιμετωπίζεις εναλλαγές της διάθεσής σου.
  • Πίνεις αλκοόλ ή καπνίζεις.
  • Έχεις μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ.

Πότε να δεις τον γιατρό

Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να πάσχει από υπνική άπνοια, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή σωματότυπου. Εάν εμφανίζεις έστω και τρία από τα παραπάνω σημάδια της υπνικής άπνοιας, θα πρέπει να συζητήσεις τα συμπτώματα αυτά με τον γιατρό σου. Εκτός από το κομμάτι των εξετάσεων, μπορεί να σου συστήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ή να σε παραπέμψει σε έναν ειδικό ύπνου.

Μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσεις μια μελέτη ύπνου, ή πολυυπνογραφία ώστε να βγει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα ως προς τη διάγνωση της άπνοιας ύπνου. Αυτό το τεστ παρακολουθεί πολλά πράγματα όπως τα εγκεφαλικά κύματα, την κίνηση των ματιών, την αναπνοή και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Μετρώνται επίσης το ροχαλητό και οι ήχοι αναπνοής, καθώς και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συμπερασματικά

Η υπνική άπνοια είναι πιο συχνή από όσο νομίζουμε. Και δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες. Εάν παρουσιάζεις κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια της θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν προκαλέσει βλάβες στην υγεία, τις σχέσεις ή την εργασιακή απόδοση.