Un-Break My Heart: Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και πότε πρέπει να ανησυχήσεις 

Un-Break My Heart: Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και πότε πρέπει να ανησυχήσεις 

Δεν είναι απλώς μια viral ατάκα σε ταινίες. Υπάρχει και έχει σοβαρά συμπτώματα.  

Η καρδιά είναι ένα ευαίσθητο όργανο που όταν επιβαρύνεται με πρόσθετο άγχος και δυσφορία αυτό βγαίνει προς τα έξω. Όταν το σώμα έχει υποστεί ένα συναισθηματικό τραύμα, μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση γνωστή και ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Μια υγιής καρδιά είναι αυτή που στέλνει αίμα σε όλο το σώμα, παρέχοντάς του το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την υγεία της, όπως μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και επεξεργασμένα λιπαρά ή η έλλειψη άσκησης και οι καταχρήσεις.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά. Για παράδειγμα, η ξαφνική μεγάλη θλίψη, ο ακραίος θυμός ή ακόμα και ο φόβος λέγεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;

Αυτή η δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα άτομο βιώνει ξαφνικό οξύ στρες που μπορεί να αποδυναμώσει γρήγορα τον καρδιακό μυ. Μπορεί να είναι γνωστή σαν μια δημοφιλής ατάκα στις ταινίες, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει πραγματικά μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Όπως οποιοσδήποτε έχει αντιμετωπίσει πόνο όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να είναι συναισθηματικά καταστροφικός και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ίδιου του ατόμου. Αυτή η έντονη θλίψη ή απώλεια μπορεί περιστασιακά να είναι τόσο συντριπτική που επηρεάζει και τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Τι προκαλεί το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι παρόμοια με εκείνα της καρδιακής προσβολής Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκληθεί από μια πλημμύρα της ορμόνης του στρες, της αδρεναλίνης.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αδρεναλίνη προκαλεί τις αρτηρίες της καρδιάς να στενεύουν τόσο πολύ που διακόπτουν τη ροή του αίματος στους μυς. Αυτό προκαλεί μια ψυχολογική δυσφορία στο σώμα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των καρδιακών μυών. Στη συνέχεια, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με καρδιακή προσβολή, όπως σφίξιμο στο στήθος ή δύσπνοια.

«Η αδρεναλίνη μπορεί να συνδεθεί απευθείας με τα καρδιακά κύτταρα, προκαλώντας μεγάλες ποσότητες ασβεστίου να εισέλθουν στα κύτταρα», αναφέρει το ιατρικό site John Hopkins Medicine προσθέτοντας, «Αυτή η μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να εμποδίσει τα καρδιακά κύτταρα να λειτουργήσουν σωστά. Φαίνεται ότι οι επιδράσεις της αδρεναλίνης στην καρδιά κατά τη διάρκεια του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι προσωρινές και εντελώς αναστρέψιμες - η καρδιά συνήθως ανακάμπτει πλήρως μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες».

Συμπτώματα συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, γνωστό και ως στρες μυοκαρδιοπάθειας ή σύνδρομο τακοτσούμπο, εμφανίζεται όταν ένα άτομο βιώνει ξαφνικό οξύ στρες που μπορεί να αποδυναμώσει γρήγορα τον καρδιακό μυ.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς προκαλεί ξαφνικό και οξύ πόνο στο θώρακα και δύσπνοια και μπορεί να εκληφθεί ως έμφραγμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι μια αντίδραση στην απότομη αύξηση των ορμονών του στρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το έμφραγμα και περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εφίδρωση
  • Ζάλη

Ποιος κινδυνεύει από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;

«Ενώ έχουμε την τάση να ακούμε για σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς όταν κάποιος χάνει τον επί χρόνια σύζυγο ή σύντροφό του, μπορεί να συμβεί και σε άλλες καταστάσεις», λέει ο ιστότοπος υγείας WebMD και προσθέτει: «Κάποιος μπορεί να το περάσει μετά από μια ερωτική απογοήτευση, έπειτα από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απώλεια εργασίας ή ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Μπορεί επίσης να συμβεί σε καταστάσεις που κάνουν έναν άνθρωπο εξαιρετικά ανήσυχο, όπως η δημόσια ομιλία ή ακόμα ένα πάρτι έκπληξη».

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης η έντονη σωματική καταπόνηση, ένας τραυματισμός, ένα χειρουργείο, η αναπνευστική ανεπάρκεια και οι λοιμώξεις.