Εσύ ξέρεις ότι δεν κάνει καλό να κοιμάσαι χωρίς ρούχα ακόμα κι αν έχει καύσωνα;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Εσύ ξέρεις ότι δεν κάνει καλό να κοιμάσαι χωρίς ρούχα ακόμα κι αν έχει καύσωνα;

Έξω έχει «40 βαθμοί λιώνει το κορμί» κι εσύ δεν αντέχεις ούτε με την πυτζάμα σου στο κρεβάτι; Βρες τρόπο να δροσιστείς γιατί χωρίς ρούχα δεν θα σου κάνει καλό να κοιμηθείς.

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει για τα καλά στην χώρα μας κι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού. Οι ώρες σε κάποια παραλία ή κάποιο beach bar περνάνε αρκετά ευχάριστα αλλά τι γίνεται αν στο σπίτι σου έχει ζέστη και δεν μπορείς να κοιμηθείς;

Σίγουρα αν δεν έχεις κλιματιστικό στο σπίτι τα πράγματα σε κάποιον καύσωνα μπορεί να γίνουν εφιαλτικά κατά την προσπάθειά σου να κοιμηθείς, ωστόσο το να θες να βγεις από τα ρούχα σου δεν είναι κι ό,τι καλύτερο μπορείς να επιλέξεις, παρ' όλο που νομίζεις ότι θα σε ανακουφίσει κι εξηγούμε το γιατί.

Το να κοιμηθείς χωρίς ρούχα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, αφού ο ιδρώτας μαζεύεται στο σώμα σου και μετά παραμένει εκεί. Όσο ζέστη κι αν κάνει η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, οι ειδικοί σου προτείνουν να έχεις «ελαφριά κλινοσκεπάσματα» τις πιο ζεστές νύχτες και να φοράς ελαφριά ρούχα στον ύπνο, ώστε να απορροφά τον ιδρώτα που έχεις, κάτι που μπορεί να σε δροσίσει. Αν και το να προσθέσεις οποιοδήποτε κομμάτι ύφασμα πάνω σου την ώρα που έχει πολλή ζέστη μοιάζει σαν το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις, φαίνεται πως αυτό θα σε βοηθήσει περισσότερο.

Άλλοι τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσουν να δροσιστείς όταν έχει πολλή ζέστη είναι να έχεις κλειστές τις κουρτίνες ή τα παντζούρια τις ώρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει και να ανοίγεις τα παράθυρα λίγο πριν πέσεις για ύπνο ώστε να κυκλοφορήσει λίγο πιο δροσερός αέρας και να μπορέσεις όταν ξαπλώσεις να αισθάνεσαι πιο άνετα.

Παράλληλα, οι ειδικοί λένε πως έχει σημασία τα σεντόνια σου να είναι βαμβακερά, ώστε να είναι πιο δροσερά και να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο μισή ώρα πριν τον ύπνο, ώστε να κατεβάσεις την θερμοκρασία σου.