Το μυστήριο του πονοκεφάλου που δημιουργεί το κόκκινο κρασί λύθηκε 

Το μυστήριο του πονοκεφάλου που δημιουργεί το κόκκινο κρασί λύθηκε 
Pexels

Το «μυστήριο χιλιετιών» για το γιατί το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους μπορεί να έχει λυθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε αντίθεση με το hangover την ημέρα μετά από μια έντονη σε ποτό νύχτα, οι λεγόμενοι «πονοκέφαλοι από κόκκινο κρασί» μπορούν να «χτυπήσουν» έναν πότη σε λιγότερο από 30 λεπτά και έως και τρεις ώρες μετά από ένα μικρό ποτήρι. Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μια φυσική ένωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον πόνο που μπορεί επίσης να συνοδεύει ημικρανίες, εξάψεις και ναυτία μετά από την κατανάλωση ενός ποτηριού. Πρόκειται, για μια κατά τα άλλα υγιεινή αντιοξειδωτική ουσία, που ονομάζεται κερσετίνη και poy τα κρασιά από πιο ηλιόλουστες περιοχές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες και να προκαλέσουν μια οδυνηρή αντίδραση.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο πανεπιστήμιο είπε: «Υποθέτουμε ότι όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με ακόμη και μέτριες ποσότητες κερκετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλο πρωτοπαθή πονοκέφαλο. Πιστεύουμε ότι επιτέλους βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους, οπότε μείνετε συντονισμένοι».

Η διχαστική τάση που σαρώνει στο TikTok και τί σχέση έχει με την απώλεια μαλλιών

Η κερσετίνη είναι ένας τύπος φλαβανόλης, μια φυτική χρωστική ουσία που είναι γνωστό ότι δίνει τα χρώματά της στα φρούτα και τα λαχανικά και βρίσκεται σε τσάι, κακάο και σταφύλια και πωλείται ως συμπλήρωμα χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση της φλεγμονής και της υπέρτασης. Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με κόκκινο κρασί, η κερσετίνη μπορεί να διαταράξει την ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να διασπούν το αλκοόλ, όπως τόνισε ένας ερευνητής. Οι πονοκέφαλοι από κόκκινο κρασί μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και εκείνους που δεν υφίστανται οδυνηρές συνέπειες από την κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών.

Ο ομότιμος καθηγητής Andrew Waterhouse του τμήματος αμπελουργίας και οινολογίας του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας το μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης. Σε αυτή τη μορφή, μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ». Το γλυκουρονίδιο κερκετίνης μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση της τοξίνης ακεταλδεΰδης στο σώμα.

H απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους

Η συνάδελφος ερευνήτρια Δρ Apramita Devi είπε: «Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορούν να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία».

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν όλα τα κόκκινα κρασιά τον ίδιο αντίκτυπο. Το φως του ήλιου, η ηλικία και οι διαδικασίες παραγωγής κρασιού μπορούν όλα να επηρεάσουν τις συνθήκες που ένα μπουκάλι προκαλεί πονοκέφαλο. Τα Cabernets από την κοιλάδα Napa στην Καλιφόρνια είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν σχεδόν άμεσο πονοκέφαλο.

Ο καθηγητής Waterhouse πρόσθεσε: «Η κουερσετίνη παράγεται από τα σταφύλια ως απόκριση στο ηλιακό φως. Εάν καλλιεργείτε σταφύλια με εκτεθειμένα τα σμήνη, όπως κάνουν στην κοιλάδα της Napa για τα καμπερνέ τους, λαμβάνετε πολύ υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερο».

Στη συνέχεια, οι ειδικοί που γράφουν στο Scientific Reports σχεδιάζουν να συγκρίνουν διάφορα κόκκινα κρασιά με υψηλές ποσότητες κερκετίνης σε μια μικρή κλινική δοκιμή. Πρόσθεσαν επίσης, ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη γιατί ορισμένοι πότες φαίνονται πιο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους από άλλους.

pexels-elina-sazonova-1850595.jpg