Ο λόγος που ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες και το ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει

Ο λόγος που ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες και το ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει
Pexels

Ο κρύος καιρός μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ άβολα, αλλά ήξερες ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους; Ένας γιατρός εξήγησε πώς μπορείς να τους προλάβεις, καθώς και ένα έξυπνο κόλπο για να τους αντιμετωπίσεις.

Όπως έχει αποδειχθεί, ένα από τα πιο περίεργα συμπτώματα του κρύου καιρού είναι οι ημικρανίες ή οι πονοκέφαλοι. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αν είσαι επιρρεπής σε πονοκεφάλους, μπορεί να διαπιστώσεις ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν χημικές και βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο - οδηγώντας σε πονοκέφαλο.

Μιλώντας στη Mirror.co.uk, η Dr Deborah Lee, από το Dr Fox Online Pharmacy, εξήγησε ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες πιστεύουν ότι είναι «ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες». Επικαλούμενη μια μελέτη του 2011, εξήγησε ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία συνδέονται με αυξημένη συχνότητα κρίσεων ημικρανίας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τη γιατρό. Για παράδειγμα, οι ειδικοί της Εθνικής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D το χειμώνα συνδέονται με τις ημικρανίες στο κρύο. Επίσης, η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους.

Dry January: Γιατί ο «νηφάλιος Ιανουάριος» δεν θα «λειτουργήσει» ποτέ

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε αθροιστικούς πονοκεφάλους, οι οποίοι είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές την ημέρα και είναι γνωστό ότι προκαλούνται από την άνοδο και την πτώση της θερμοκρασίας, μεταξύ άλλων.

Ευτυχώς, η Dr Lee έχει βρει ένα έξυπνο τέχνασμα που μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις την ημικρανία- και είναι τόσο απλό όσο ένα φλιτζάνι καφέ. Η ίδια εξήγησε: «Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ με καφεΐνη. Η κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για ένα άτομο που έχει κρίση ημικρανίας».

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τυχόν παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη, τα οποία «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερες από δύο ημέρες την εβδομάδα για να αποφευχθεί η εμφάνιση πονοκεφάλων από υπερβολική χρήση φαρμάκων».

Η ίδια συνέχισε: «Η καφεΐνη βοηθάει επίσης στην ταχύτερη απορρόφηση άλλων φαρμάκων. Ωστόσο, οι πάσχοντες από ημικρανίες θα πρέπει να προσέχουν να μην καταναλώνουν τακτικά περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα».

Αν πιστεύεις ότι ο κρύος καιρός έχει προκαλέσει την ημικρανία σου, θα πρέπει επίσης «να πάτε σε ένα ζεστό μέρος το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να θέλετε να βάλετε μια ζεστή κομπρέσα στο μέτωπό σας ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους».

Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να ξαπλώσεις και να ξεκουραστείς σε ένα ήσυχο, σκοτεινό μέρος. Η Dr Lee προσέθεσε: «Προσπαθήστε να χαλαρώσετε ακούγοντας απαλή, χαλαρωτική μουσική». Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους που εμφανίζονται όταν υπάρχει κρύο. Η Dr Lee συνιστά να διατηρείς τη ζεστή θερμοκρασία στο σώμα σου και να βεβαιώνεσαι ότι φοράς ζεστά ρούχα, συμπεριλαμβανομένου σκούφου, κασκόλ και γαντιών όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους».

Μήπως έχεις γρίπη; Πώς μπορείς να τη «νικήσεις» και να βγεις αλώβητη από αυτήν την «μάχη»

Θα πρέπει επίσης να παραμένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, να τρώμε μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να φροντίζουμε να κινούμαστε, καθώς το σώμα μας δεν προορίζεται για καθιστική ζωή. Η Dr Lee παροτρύνει επίσης τους ανθρώπους να διασφαλίζουν ότι κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα.

Αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι ενώ ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η άμεση σχέση, καθώς οι ημικρανίες έχουν τόσα πολλά άλλα εναύσματα - και συνήθως υπάρχει μια χρονική απόσταση μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων, και του τι τα προκάλεσε.

Ανεξάρτητα από την αιτία της ημικρανίας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούμε τον γενικό μας ιατρό. Η ειδικός προσέθεσε: «Να θυμάστε ότι περιστασιακά ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος μπορεί να έχει σοβαρή υποκείμενη αιτία, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή μηνιγγίτιδα. Εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία, εξάνθημα ή δυσκαμψία στον αυχένα, ή έχετε θολή όραση ή απώλεια όρασης, αδυναμία ή τσιμπήματα στα χέρια ή τα πόδια σας, θα πρέπει να ζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια».

pexels-brigitte-tohm-287222.jpg