Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πίνουμε νερό με λάθος τρόπο και αυτό να μειώνει τα οφέλη του

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πίνουμε νερό με λάθος τρόπο και αυτό να μειώνει τα οφέλη του
Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία μας, με τους ειδικούς να συνιστούν να πίνουμε έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες επίσημων φορέων παγκοσμίως: «Το νερό, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ, όλα μετράνε». Ακόμη, οι ειδικοί ανά τον κόσμο εξηγούν ότι πρέπει να πίνουμε τόσα υγρά ώστε τα «ούρα σας να έχουν ένα καθαρό ανοιχτό κίτρινο χρώμα».

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς σε θέματα υγείας, αυτή τη στιγμή πίνουμε το νερό με εντελώς λάθος τρόπο. Ο σωστός τρόπος θα είναι πολύ πιο ωφέλιμος για εμάς και την υγεία μας. Αν αυτή τη στιγμή περνάμε ώρες χωρίς να πίνουμε κάτι και μετά πίνουμε μεγάλη ποσότητα μονομιάς, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

Σύμφωνα με τη Lindsay Baker, PhD, ανώτατη επιστήμονα στο Ινστιτούτο Αθλητικής Επιστήμης της Gatorade και τα όσα δήλωσε στην Αμερικανική Φυσιολογική Εταιρεία, «είναι καλύτερο να πίνετε λίγο- λίγο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες όταν τρώνε γεύματα και σνακ, γεγονός που βοηθά τον οργανισμό να συγκρατήσει τα υγρά. Αλλά η ξαφνική κατάποση μεγάλων ποσοτήτων απλού νερού από μόνη της γενικά καταλήγει να αποβάλλεται με τα ούρα αρκετά γρήγορα», εξήγησε.

Ο Evan C. Johnson, PhD, αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Wyoming εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρού με τη μία μπορεί να δημιουργήσει μια «αντίδραση bolus», αναφέρει η Huffington Post. Τι είναι όμως η αντίδραση αυτή; Είναι ο προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού κατά της υπονατριαιμίας -ένα χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος - μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρού. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί την ανάγκη ούρησης του πλεονάζοντος υγρού.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις συμβουλές του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ο ειδικός μοιράστηκε τα εξής:

Να πίνουμε υγρά τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να αντικαταστήσουμε τα ζαχαρούχα ποτά με ποτά διαίτης, χωρίς ζάχαρη.

Να επιλέγουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά, όπως ημιαποβουτυρωμένο, 1% λιπαρά ή αποβουτυρωμένο γάλα και μη ζαχαρούχα ροφήματα φυτικής προέλευσης.

Να περιορίσουμε τους χυμούς φρούτων και τα smoothies σε ένα μικρό ποτήρι (150 ml) το πολύ την ημέρα και να τα πίνουμε με το γεύμα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Να ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες στα ποτά.

Να πίνουμε καφεΐνη με μέτρο. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους, ανάλογα με το πόσο συχνά πίνουν.

Αν δεν μας αρέσει η γεύση του νερού, να δοκιμάσουμε ανθρακούχο νερό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ακόμη, συνίσταται να μην:

Πίνουμε πολύ συχνά ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη -έχουν περισσότερες θερμίδες και η ζάχαρη μπορεί να βλάψει τα δόντια μας.

Καταναλώνουμε περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα αν είμαστε έγκυες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή χαμηλού βάρους γέννησης.

pexels-karolina-grabowska-4498234.jpg