Χρησιμοποιείς λάθος το νερό της βρύσης - Το σφάλμα που θα μπορούσε πραγματικά να σε αρρωστήσει 

Χρησιμοποιείς λάθος το νερό της βρύσης - Το σφάλμα που θα μπορούσε πραγματικά να σε αρρωστήσει 
Pexels

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές να πίνουμε από το νερό της βρύσης, αλλά σύμφωνα με μια ελάχιστα γνωστή σύσταση, υπάρχει ένα λάθος που μπορεί να κάνουμε άθελά μας και να μας προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας.

Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το να πίνουμε αρκετό νερό. Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, συνιστάται να πίνουμε από έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα για να αποτρέψουμε την αφυδάτωση, ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά.

Ευτυχώς, το νερό της βρύσης στην Ελλάδα είναι ασφαλές, επομένως δεν χρειάζεται απαραιτήτως να καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι με το νερό της βρύσης που θα μπορούσε να καθιστά επικίνδυνο όχι μόνο το να το πίνουμε, αλλά και κατά τη χρήση του στη μαγειρική και στο βούρτσισμα των δοντιών.

Έχεις θησαυρό στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις: Το μπαχαρικό που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ

Σύμφωνα με ελάχιστα γνωστές συστάσεις, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειες -που ενδέχεται να έχουμε, προκείμενου να μην κινδυνεύσουμε να εκτεθούμε σε μια ουσία που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μας. Ειδικότερα, αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην πίνουμε ποτέ, να μην μαγειρεύουμε ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας χρησιμοποιώντας νερό από τη ζεστή βρύση.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να νομίζουμε ότι εξοικονομούμε χρόνο χρησιμοποιώντας νερό από τη ζεστή βρύση όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να βράσουμε νερό, αλλά σύμφωνα με την Επιθεώρηση Πόσιμου Νερού (DWI) δεν πρέπει ποτέ να το κάνουμε αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό από τη ζεστή βρύση ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από μέταλλα όπως ο χαλκός και ο μόλυβδος -που μπορεί να έχουν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας.

pexels-magda-ehlers-11179106.jpg

Το DWI λέει: «Να θυμάστε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο κρύο νερό από την κουζίνα για να πιείτε και να μαγειρέψετε. Το νερό από τη ζεστή βρύση δεν συνιστάται για πόσιμο, καθώς μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων, όπως ο χαλκός, που κάνει το νερό να έχει γεύση στυπτική».

Επίσης, δεν πρέπει να πίνουμε κρύο νερό από το μπάνιο, καθώς «μπορεί να είναι από δεξαμενή που δεν είναι κατάλληλη για πόσιμο νερό». Το DWI προσθέτει: «Ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο μια βρύση συνδεδεμένη στην παροχή νερού για πόσιμο νερό, προετοιμασία φαγητού ή βούρτσισμα δοντιών· ωστόσο, εάν το πόσιμο νερό προέρχεται από δεξαμενή αποθήκευσης, τότε θα είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε εάν η δεξαμενή είναι σωστά σχεδιασμένη, τοποθετήθηκε όπως πρέπει και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση».

Εάν κάποιος εκτεθεί σε νερό με ίχνη μολύβδου, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας -από βλάβες στην ανάπτυξη των παιδιών έως πρόκληση νεφρικών και καρδιακών προβλημάτων σε ενήλικες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η χρήση βαρέων μετάλλων στις σωληνώσεις έχει απαγορευτεί από τη δεκαετία του 1970, αλλά σύμφωνα με το DWI ορισμένα σπίτια μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν το μέταλλο, γι' αυτό οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να προσέχουν πολύ.

Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα

Σύμφωνα με το DWI, αν το σπίτι μας χτίστηκε πριν από το 1970 μπορεί να έχει μολύβδινους σωλήνες ενώ αν χτίστηκε μετά είναι «απίθανο» να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, εάν κάποιος θέλει να σιγουρευτεί για τους σωλήνες, μπορεί να βρει τον εσωτερικό σύνδεσμο της βρύσης, όπου το νερό εισέρχεται πρώτα στο σπίτι μας.

Το DWI εξηγεί: «Αυτό μπορεί να είναι μέσα ή πίσω από τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Οι άβαφοι μολύβδινοι σωλήνες φαίνονται θαμποί και γκρι και συχνά έχουν μια διογκωμένη άρθρωση δίπλα στη βρύση. Το μέταλλο είναι μαλακό και, αν ξύνεται απαλά με ένα νόμισμα , θα δείτε το γυαλιστερό, ασημί μέταλλο από κάτω». Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι το σπίτι του έχει σωλήνες μολύβδου, μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία ύδρευσης να το τσεκάρει.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως αν και σε γενικές γραμμές το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση στην Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και εξακολουθούν να επιλέγουν να χρησιμοποιούν δημοφιλή φίλτρα νερού.

pexels-lisa-fotios-15859238.jpg