Πώς γίνεται η κατανόηση του ωοθηκικού αποθέματός μας;

Πώς γίνεται η κατανόηση του ωοθηκικού αποθέματός μας;

Γνωρίζετε ότι καθώς μεγαλώνουμε η γονιμότητά μας μειώνεται για δύο λόγους;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι αρχίζουν να μειώνονται τα ωάρια σας και ο δεύτερος είναι ότι η ποιότητα των ωαρίων σας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών καθώς και αποβολών.

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στο "ωοθηκικό απόθεμα" ;

Ο όρος ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στον αριθμό των ωαρίων που έχουν απομείνει στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Συνεπώς μπορεί συχνά να υποδεικνύει το αναπαραγωγικό δυναμικό μιας γυναίκας.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον τρόπο μέτρησης του.

Τι λένε τα επίπεδα FSH για τη γονιμότητά μου;

Η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH) είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου με σκοπό να διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων μέσα στις ωοθήκες. Εκκρίνεται από τον εγκέφαλό μας και συνομιλεί με τις ωοθήκες. Τα αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια απελευθερώνουν οιστρογόνα τα οποία αναστέλλουν την απελευθέρωση της FSH, υποδεικνύοντας ότι η ωοθήκη έχει πλέον αρκετά ωοθυλάκια. Επομένως, όταν τα επίπεδα της FSH είναι υψηλά, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια στις ωοθήκες και ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για να αναπτυχθούν περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες με μειωμένο απόθεμα ωαρίων θα έχουν υψηλά επίπεδα FSH και εκείνες με καλό απόθεμα ωαρίων θα έχουν χαμηλά επίπεδα.

Η FSH αποτελούσε παλαιότερα την πιο κοινή εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του ωοθηκικού αποθέματος, ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι τα επίπεδα μπορεί να ποικίλλουν από μήνα σε μήνα, προτιμούμε πλέον να εξετάζουμε τα αποτελέσματα της AMH για μια πιο ακριβή εικόνα του ωοθηκικού σας αποθέματος.

Τι είναι η εξέταση AMH και τι λέει για το αποθεματικό των ωοθηκών μου;

Η αντι-μυλλεριανή ορμόνη (AMH) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Συνεπώς, η μέτρηση των επιπέδων της AMH δίνει μια ένδειξη του αποθέματος ωαρίων μιας γυναίκας. Τα υψηλά επίπεδα AMH υποδηλώνουν ότι υπάρχουν επαρκή αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια στις ωοθήκες, ενώ τα χαμηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι τα αποθέματα είναι χαμηλά. Τα επίπεδα της AMH μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας εξέτασης αίματος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Τα επίπεδα θεωρούνται "ικανοποιητικά" εάν είναι πάνω από 2,19 ng /mL, αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη η ηλικία και άλλες συνθήκες προκειμένου να γίνει η πιο ακριβής εκτίμηση.

AFC (Antral Follicle Count)

Η AFC είναι ποσοτικός δείκτης του αποθέματος των ωαρίων και δείχνει τον αριθμό των αρχέγονων ωοθηλακίων της γυναίκας κατά τον διακολπικό υπερηχογραφικό έλεγχο που γίνεται στην αρχή κάθε έμμηνου κύκλου.

Πώς επηρεάζει το BMI μου το ωοθηκικό απόθεμα;

Το BMI είναι ένα μέτρο του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Είναι ένας καλός δείκτης της σωματικής σας υγείας, ο οποίος μπορεί να καθορίσει τη γονιμότητά σας και τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας υψηλό BMI στις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες γονιμότητας.

a8anasioy-katerina.jpg

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑTIKA

Μιλήστε με τον τακτικό σας γυναικολόγο ή έναν ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας για τις εξετάσεις ωοθηκικού αποθέματος και τι σημαίνουν. Η πιο συνηθισμένη είναι η εξέταση AMH η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το αναπαραγωγικό σας χρονοδιάγραμμα.

Εάν δεν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά πριν από την ηλικία των 32-35 ετών, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο της κρυοσυντήρησης ωαρίων. Εάν αυτή η ηλικία έναρξης είναι πιο κοντά στα 35-37 έτη και ενδεχομένως θέλετε περισσότερα από ένα παιδιά, τότε αυτή η σύσταση είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Θυμηθείτε, κάθε ωάριο έχει μια πιθανή πιθανότητα εγκυμοσύνης και χρειαζόμαστε μόνο ένα ωάριο για την επίτευξη της. Όταν αναπτύσσουμε ωάρια κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας, ο γιατρός σας είναι ένας ναυαγοσώστης γονιμότητας, ο οποίος διασώζει τα ωάρια που θα είχατε χάσει. Δεν μπαίνετε νωρίτερα στην εμμηνόπαυση!

Η Κατερίνα Αθανασίου είναι ιατρός γυναικολόγος με κύριο ενδιαφέρον την διερεύνηση και την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας.

Εξειδικεύτηκε στην γυναικολογία και μαιευτική στην Ελβετία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γενεύης, Φρίμπουργκ και Νυόν. Ασχολήθηκε με την έρευνα στην Γυναικολογία και Μαιευτική για 2 χρόνια στο Weil Cornell University στην Νέα Υόρκη στην ομάδα του Dr Witkin με πολλές δημοσιεύσεις στον τομέα του microbiome (μικροβίωμα) και autophagy.

Έλαβε πιστοποίηση CAS (certified advanced studies) στον τομέα της γυναικολογικής ενδοκρινολογίας από το πανεπιστήμιο της Γενεύης με διατριβή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην αναπαραγωγική ιατρική.

Από το 2023 εργάζεται στο IVF Athens Center (Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών) και παράλληλα κάνει το διδακτορικό της στον τομέα της υπογονιμότητας στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.

Αποβλέπει στο να καταστήσει την υψηλής ποιότητας θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης προσιτή σε όλους όσοι χρειάζονται θεραπεία γονιμότητας για να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους.