Χρυσά tips για την αποπληρωμή του «χρέους ύπνου» και γιατί δεν πρέπει να «εξοφλήσουμε» με μια κίνηση

Χρυσά tips για την αποπληρωμή του «χρέους ύπνου» και γιατί δεν πρέπει να «εξοφλήσουμε» με μια κίνηση
Pexels

Το να προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε τον «χαμένο» ύπνο με το να κοιμηθούμε παραπάνω την επόμενη φορά που θα ξαπλώσουμε, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. 

Ο ποιοτικός ύπνος είναι δύσκολο task στη σημερινή εποχή καθώς όλο και πιο πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν -και ως αποτέλεσμα να ξυπνήσουν το πρωί, λόγω της συσσωρευμένης εξάντλησης. Μια δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι ο μισός πληθυσμός πιστεύει ότι δεν κοιμάται αρκετά, ωστόσο η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο περισσότερος ύπνος είναι απαραίτητα ωφέλιμος. Το να είμαστε ξεκούραστοι είναι υψίστης σημασίας διότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία, άγχος, κατάθλιψη και κακή γνωστική λειτουργία.

Μήπως βλέπεις συχνά στον ύπνο σου ότι αργείς; Να τί μπορεί να συμβαίνει με την υγεία σου

«Η κούραση είναι ο κανόνας αυτές τις μέρες -και εννοείται πως έχουμε ξεχάσει πώς να κοιμόμαστε καλά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν κοιμάται αρκετά», λέει ο Guy Meadows, ιδρυτής και κλινικός διευθυντής του Sleep School μιλώντας στην Daily Mail.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον ύπνο κάποιος άλλος ειδικός προειδοποίησε ότι το να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον ύπνο με υπερβολές την επόμενη φορά π.χ. θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ρολόι του σώματός μας. Ο υπερβολικός ύπνος, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι χάνουμε την πρωινή έκθεση στο φως, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο καθηγητής Foster.

Όπως τόνισε, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να κοιμόμαστε περισσότερο από μία επιπλέον ώρα το Σαββατοκύριακο και πόσω μάλλον όταν αυτό γίνεται κανόνας. Εάν έχουμε «χρέος ύπνου», τότε μπορούμε να καλύψουμε τον ύπνο μεν το Σαββατοκύριακο, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται μεμιάς.

Θα σωθείς από τις αϋπνίες αν αποφύγεις αυτές τις βραδινές συνήθειες πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι

Ο Guy Meadow εξήγησε: «Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η πρόκληση κιρκάδιας απόκλισης -όπου καταλήγεις να νιώθεις κουρασμένος και να σέρνεσαι, επειδή όλα τα βιολογικά σου συστήματα περίμεναν να είσαι όρθιος, αλλά ουσιαστικά ακόμα κοιμάσαι».

Στη συνέχεια, οι ειδικοί μοιράστηκαν τους χρυσούς κανόνες τους για την «εξόφληση» του «χρέους ύπνου» και ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να κάνουμε είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο σημαντικό από το πόση ώρα κοιμόμαστε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτός ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το ρολόι του σώματός μας και τότε θα είναι πιο δύσκολο να σηκωθούμε το επόμενο πρωί για δουλειά.

Ο καθηγητής Foster συνέστησε να πάρουμε έναν μίνι υπνάκο το Σαββατοκύριακο μόνο εάν είμαστε απελπιστικά κουρασμένοι και ιδανικά είπε ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου μπορεί φυσικά να περιλαμβάνει το πάτημα του κουμπιού αναβολής σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως διαπίστωσε και μια μελέτη στο περιοδικό Sleep Research, οι άνθρωποι που αφήσαν περιθώριο 30 λεπτών για να ξυπνήσουν είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα γνωστικά τεστ.

Είναι λάθος να κοιμάσαι με τη θερμοφόρα; Οι λόγοι που θα πρέπει να την αφήνεις μακριά από το κρεβάτι

Εάν κοιμόμαστε για περισσότερο από 30 λεπτά πατώντας το κουμπί αναβολής κάθε 10 λεπτά για να προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε με αυτόν τον τρόπο μερικά λεπτά ύπνου, τότε ο Guy Meadows είπε ότι είναι καλύτερα να κοιμόμαστε για μία ή δύο ώρες απευθείας περισσότερο καθώς «Ο κατακερματισμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο αδράνειας (ανησυχία κατά το ξύπνημα)». Όπως επεσήμανε, είναι προτιμότερο να ρυθμίσουμε εξαρχής το ρολόι στην ώρα που θέλουμε να σηκωθούμε παρά να παίζουμε με αυτό και κατ΄ επέκταση με το σώμα μας.

vladislav-muslakov-CwIU33KGToc-unsplash.jpg