Θέλεις να βρεις την ισορροπία στη ζωή σου; Listen to your gut!

Θέλεις να βρεις την ισορροπία στη ζωή σου; Listen to your gut!

Βλέπεις, μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 2024, ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν θέματα που θεωρούνται ταμπού.

Το τελευταίο διάστημα έχεις κάποιους πόνους στο στομάχι, ενώ έχεις κι άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά με το σώμα σου. Τις προάλλες, για παράδειγμα, για άλλη μία φορά, είχες δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φούσκωμα και χρειάστηκε να ακυρώσεις την έξοδο για φαγητό με τα κορίτσια.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ντρέπεσαι να μιλήσεις για αυτό ακόμα και στην κολλητή σου, εκείνη που τα ξέρει όλα. Το αποτέλεσμα είναι να «κλείνεσαι» στον εαυτό σου και γενικότερα, αυτές οι ενοχλήσεις δεν σε αφήνουν να έχεις καλή διάθεση.

Βλέπεις, μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 2024, ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν θέματα που θεωρούνται ταμπού. Λες και αν δεν μιλάμε γι’ αυτά, δεν υπάρχουν. Αυτό όμως, πρέπει να αλλάξει. Ειδικότερα όταν τα θέματα αυτά αφορούν στη σωματική υγεία μας και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας.

Ένα τέτοιο θέμα, λοιπόν, για το οποίο δεν μιλάμε είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ακόμη και αν πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές σε ολόκληρο τον κόσμο, στο οποίο μάλιστα οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε σχέση με τους άντρες. Αν πάσχεις από το σύνδρομο και δυσκολεύεσαι να μιλήσεις στα πιο κοντινά σου πρόσωπα, μάλλον η συνέχεια του άρθρου σε ενδιαφέρει. Γιατί θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι και κυρίως πώς να το αντιμετωπίσεις για να έχεις μία ισορροπημένη καθημερινότητα.

Πού οφείλονται οι ενοχλήσεις

Τα είπαμε και νωρίτερα. Τελευταία, υποφέρεις συχνά από πόνο στο στομάχι ή και στη μέση, κούραση, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ακόμη και ναυτία. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς τον γιατρό σου, καθώς είναι πιθανό πίσω απ’ όλα αυτά να κρύβεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Και, μάλιστα, χωρίς να το ξέρεις.

Ίσως σου κάνει εντύπωση ότι μπορεί να μην το έχεις καταλάβει, αλλά ναι, μπορεί να ισχύει στην περίπτωσή σου. Βλέπεις, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνει και συμπτώματα που δεν είναι γαστρεντερικά, όπως η κούραση, ενώ δεν υπάρχει πάντα κάποιο σύμπτωμα. Δηλαδή, κάποιες μέρες μπορεί να έχεις ενοχλήσεις, ενώ κάποιες άλλες να αισθάνεσαι καλά.

Λίγο το σύνδρομο και ό,τι αυτό συνεπάγεται, λοιπόν, λίγο το ότι ο περίγυρός σου δεν ξέρει τι περνάς, δεν θέλει και πολύ για να έχεις άγχος, εκνευρισμό και πεσμένη διάθεση.

image002.jpg

Πώς θα βρεις την ισορροπία σου

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ταμπού και μετά να μιλήσεις ανοιχτά στα αγαπημένα σου πρόσωπα για το τι αντιμετωπίζεις. Και φυσικά, επειδή οι φίλες μας ή η αδερφή μας δεν είναι γιατροί (εκτός αν πράγματι είναι), απευθυνόμαστε σε έναν έμπειρο επιστήμονα υγείας -παθολόγο ή γαστρεντερολόγο- για να μας κατευθύνει κατάλληλα.

Τι άλλο μένει; Μάλλον ξέρεις ήδη την απάντηση. Περισσότερη άσκηση (ακόμα και λίγο περπάτημα), λιγότερο άγχος και κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Ίσως έχεις ακούσει, για παράδειγμα, για το γιαούρτι και τα προβιοτικά, που μελέτες δείχνουν ότι παίζουν κάποιον ρόλο στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της πάθησης. Ας μιλήσουμε λίγο περισσότερο για αυτά.

Τα προβιοτικά είναι φίλοι μας

Μία προσέγγιση που προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι η χορήγηση προβιοτικών. Tα προβιοτικά είναι ζωντανοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (μικρόβια) στο έντερο και μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι -σε καθορισμένες συγκεντρώσεις- είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Στελέχη τους βρίσκεις σε διάφορες τροφές όπως το γιαούρτι, ή σε συμπληρώματα διατροφής. Και το Alflorex® είναι ακριβώς ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής και δη, το μοναδικό στην Ευρώπη που περιέχει το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624®.

Το στέλεχος αυτό, λοιπόν, έχει ανακαλυφθεί και αναπτυχθεί στο APC Microbiobe Ireland του University College Cork, ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως για το εντερικό μικροβίωμα. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO)*, δείχνει να περιορίζει κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως τον κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, καθώς και να ομαλοποιεί τις κενώσεις, ανεξάρτητα από την επικρατούσα συνήθεια του εντέρου.

Για να έχεις την πλήρη εικόνα, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι το συμπλήρωμα διατροφής Αlflorex® δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη, γαλακτοκομικά, συντηρητικά και σόγια, ενώ είναι κατάλληλο και για χορτοφάγους και για όσους ακολουθούν δίαιτα FODMAP.

image003.jpg

Σε κάθε περίπτωση, ήρθε η ώρα να μιλήσεις για το σύνδρομο του ευερέθιστου και να το αντιμετωπίσεις. Ο γιατρός και οι αγαπημένοι σου είναι δίπλα σου, όπως και το συμπλήρωμα διατροφής Αlflorex®. Εσύ, το μόνο που μένει να κάνεις, είναι να αναλάβεις δράση για να απολαμβάνεις στο εξής μια καλύτερη ποιότητα ζωής με καλύτερη υγεία του εντέρου και άρα, καλύτερη ψυχική ευεξία και πιο ισορροπημένη καθημερινότητα.

*World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Irritable Bowel Syndrome: A Global Perspective Update September 2015