«Σπιτική» γυμναστική χωρίς όργανα: Τρεις ασκήσεις μόνο για εσένα!

«Σπιτική» γυμναστική χωρίς όργανα: Τρεις ασκήσεις μόνο για εσένα!

Μπορεί να θεωρώ τη φυσική άσκηση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, παρόλα αυτά ποτέ δεν ένιωσα άνετα στο γυμναστήριο. Η αναμονή στα όργανα εξαιτίας της συχνής πολυκοσμίας, η δυνατή μουσική και οι ηλεκτρικές οθόνες μπροστά από τα ποδήλατα, δεν ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσω μία προπόνηση που θα με αποφόρτιζε από την ένταση της ημέρας και θα ακουλουθούσε τους δικούς μου ρυθμούς. Έτσι, αποφάσισα να ενδώσω στα σύγχρονα trends που μας θέλουν να επιλέγουμε πιο «σπιτικούς» και cosy τρόπους γυμναστικής, εγκαινιάζοντας μία γωνιά fitness στο σαλόνι μου αποκλειστικά για τις προπονήσεις μου.

Αναπόφευκτο ήταν πως μία τόσο μεγάλη αλλαγή, θα έφερνε και τα ανάλογα θεαματικά αποτελέσματα. Έχοντας έναν χώρο fitness στο σπίτι, η διάρκεια των workout μου αυξήθηκε, τα πρωινά απέκτησαν μία πιο «wellness» πινελιά, ενώ κάθε εβδομάδα δοκίμαζα και από ένα διαφορετικό video tutorial, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τρόπους φυσικής άσκησης!

Ακριβώς επειδή έχω κάνει... διατριβή στα «σπιτικά» workout, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικούς τρόπους άσκησης που μπορείς να δοκιμάσεις από το σαλόνι του σπιτιού σου, ακόμη και δεν διαθέτεις κάποιον σύγχρονο γυμναστηριακό εξοπλισμό. Μία μόνο να δοκιμάσεις, θα καταλάβεις πως αν έχεις εσύ πρώτα από όλα τη διάθεση, μπορείς να απελευθερωθείς από τους περιορισμούς που βάζουν τα γυμναστήρια και τα όργανα, ανακαλύπτοντας την πιο «’Am free» και fitness εκδοχή του εαυτού σου.

Yoga... επαγγελματικών προδιαγραφών

Φόρεσε μία εφαρμοστή φόρμα, ένα φαρδύ, άνετο t-shirt, άπλωσε ένα από τα χαλάκια σου στο πιο ευρύχωρο και ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού και ετοιμάσου να «ταξιδέψεις» με έναν αναζωογονητικό session yoga! Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις αμέτρητα podcast, βίντεο tutorial για κάθε είδος yoga, Hatha, Ashtanga, Kudalini, Bikram, Anusara, Vinyasa και σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, από τους πιο δημοφιλείς instractors του κόσμου! Με άλλα λόγια, είτε είσαι αρχάρια, είτε… yogi, θα βρεις σίγουρα κάποιο να ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητές σου. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου στο workout μία μεγάλη πετσέτα, ένα σπρέι νερού για το πρόσωπο και φυσικά, έναν δροσιστικό χυμό Amita Free («ροδάκινο», «βύσσινο», «πορτοκάλι, βερίκοκο, μήλο» ή «πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι», ό,τι προτιμάς περισσότερο) χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρουτοποτά με ζάχαρη!

Αερόβια γυμναστική σε όλο το σπίτι

Εάν δεν θέλεις να επενδύσεις σε εξοπλισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις, αφού τα καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού, ακόμη και η σκάλα του κλιμακοστάσιου, μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε όργανα γυμναστικής! Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις σκοινάκι με ένα χοντρό σκοινί, να χρησιμοποιήσεις μία από τις καρέκλες της τραπεζαρίας για τα squat ή τα push ups σου και με τη βοήθεια του σκαλιού να κάνεις jumping jacks. Να ξέρεις πως η αερόβια γυμναστική θα ενισχύσει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος, ενώ συγχρόνως θα γυμνάζει πολλά και διαφορετικά σημεία του σώματος. Ένα πρόγραμμα των 25 λεπτών, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για το καλοκαίρι που έρχεται!

Workout στον ρυθμό της tabata

Αν βέβαια θέλεις να γυμνάζεσαι όσο λιγότερο μπορείς και να έχεις άμεσα αποτελέσματα στον καθρέφτη και τη διάθεσή σου, τότε η tabata που δημιούργησε ο Ιάπωνας ερευνητής Izumi Tabata, είναι αυτό που πρέπει να δοκιμάσεις ASAP! Πρόκειται για ένα ολιγόλεπτο είδος γυμναστικής σε έντονους ρυθμούς, ένα είδος διαλειμματικής προπόνησης με σύντομες περιόδους ανάπαυσης. Σκοπός της Tabata είναι μέσα από τον ξεσηκωτικό ρυθμό της, να «γυμνάσει» την καρδιά μας, να μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες και να δώσει ένα αφυπνιστικό boost στον μεταβολισμό μας! Στο YouTube μπορείς να ξετρυπώσεις πολλά online μαθήματα, που θα σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς ακόμη περισσότερο με τη φιλοσοφία tabata!

Τέλος, μην ξεχνάς πως πριν ξεκινήσεις την οποιαδήποτε προπόνηση, ένα σύντομο ζέσταμα θα σε προστατεύσει από τα ενοχλητικά πιασίματα της επόμενης ημέρας. Επιπλέον, αν δεν είσαι σε fitness mood αυτές τις μέρες, δεν χρειάζεται να πιεστείς κάνοντας υποχρεωτικά προπόνηση. Η φυσική άσκηση σκοπό έχει να μας χαλαρώνει, να μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη πιο ξέγνοιαστες και free, όχι να μας δημιουργεί ενοχές.

Tags