Τρεις γλυκές συνταγές με λιγότερες θερμίδες που αξίζει να δοκιμάσεις!

Τρεις γλυκές συνταγές με λιγότερες θερμίδες που αξίζει να δοκιμάσεις!

Το καλοκαίρι είναι πλέον πίσω μας για τα καλά και το φθινόπωρο μας φτιάχνει τη διάθεση για να αλλάξουμε συνήθειες και μας «ανοίγει» την όρεξη για στιγμές χαλάρωσης και χουχουλιάσματος στο σπίτι. Τα πρωινά του Σαββάτου φροντίζουμε τα φυτά μας, που αυτή την εποχή μας χρειάζονται ιδιαίτερα, αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο για την προσωπική μας φροντίδα, υιοθετούμε μία βελτιωμένη και πιο ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να στερούμαστε τίποτα απολύτως. Με άλλα λόγια, επενδύοντας σε μία ρουτίνα ευεξίας και σε γευστικούς πειρασμούς που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τρεις γλυκές κλασικές συνταγές, χωρίς ζάχαρη και με λιγότερες θερμίδες, που αξίζει να δοκιμάσεις!

Αφράτη πορτοκαλόπιταμε αμύγδαλο

Πόσο πιο ευχάριστα θα κυλούσε το 8ωρο της εργασίας σου, αν μαζί με το κολατσιό σου πρόσθετες ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα; Μπορεί να το δοκιμάσεις και να μας πεις την απάντηση! Για να ετοιμάσεις τη συνταγή θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

250 γρ. φύλλο κρούστας

9 κ.σ. στέβια

3 αυγά

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι Amita

ξύσμα από ½ πορτοκάλι

3/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

200 γρ. γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά)

½ φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι στέβια

Το πρώτο βήμα για την παρασκευή της πορτοκαλόπιτας είναι το άνοιγμα της κρούστας σε ένα ταψί, το οποίο έπειτα θα βάλεις στον φούρνο στους 100 °C για να στεγνώσει. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το αφήσεις απλωμένο στο ταψί μία ολόκληρη ημέρα.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνεις το λάδι, τη στέβια, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά και ανακατεύεις καλά το μείγμα σου. Μην ξεχνάς άλλωστε, πως το γλυκαντικό στέβια είναι το καλύτερο υποκατάστατο ζάχαρης, για αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται στη νέα σειρά χυμών Amita Free, ένας απολαυστικός χυμός σε τέσσερις μοναδικές γεύσεις, «πορτοκάλι, βερίκοκο, μήλο», «ροδάκινο», «πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι» και «βύσσινο».

Συνεχίζεις θρυμματίζοντας στο ίδιο μπολ τα φύλλα της κρούστας και προσθέτοντας το μπέικιν πάουντερ. Επιμένεις με το ανακάτεμα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά σου και να προσθέσεις το γιαούρτι.

Απλώνεις το μείγμα σε ένα ταψί και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το απλώνεις ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Βάζεις το ταψί στον φούρνο για 30 λεπτά στους 170 °C, αφού έχεις προθερμάνει τη συσκευή. Όσο η πίτα σου θα προετοιμάζεται, εσύ θα βάσεις σε ένα κατσαρολάκι για 4 με 5 λεπτά το νερό με τη στέβια. Θα αφήσεις το σιρόπι να κρυώσει και έπειτα θα το ρίξεις στη ζεστή πίτα!

Λαχταριστό cheesecake με κομμάτια φρούτων

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι το πιο γευστικό επιδόρπιο για να κλείσεις ένα «πλούσιο» γεύμα ή να ανακουφίσεις τη νυχτερινή λιγούρα που σε έπιασε λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς:

½ φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα

½ φλιτζάνι καρύδα

¼ βρώμη

1 πακέτο μπισκότα θρυμματισμένα

1 κ.σ. αλάτι

4 ½ φλιτζάνια φράουλες (η όποιο φρούτο επιθυμείς)

½ φλιτζάνι μέλι

χυμός ενός λεμονιού

2 φλιτζάνια λευκασμένα αμύγδαλα (τα οποία έχεις εμποτίσει σε νερό το προηγούμενο βράδυ)

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

½ φλιτζάνι λάδι καρύδας

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Τοποθετείς σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, την καρύδα, τη βρώμη, τα θρύμματα μπισκότου, το αλάτι και ανακατεύεις με μέτρια ταχύτητα. Όταν το μείγμα σου ομογενοποιηθεί, το απλώνεις ομοιόμορφα σε ένα ταψί και το βάζεις στην κατάψυξη.

Για να ετοιμάσεις τη μαρμελάδα, ρίχνεις σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι τις φράουλες, το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Βράζεις το μείγμα για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας, ώσπου να αρχίσει να παίρνει τη μορφή μαρμελάδας. Το βγάζεις από το μάτι και περιμένεις να κρυώσει.

Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνεις τα αμύγδαλα, το λάδι καρύδας, το γάλα καρύδας και τη βανίλια. Ανακατεύεις σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτεις τα ¾ από τη μαρμελάδα φράουλα. Μόλις το μείγμα αποκτήσει μία κρεμώδη υφή, στρώνεις με αυτό τη βάση που έβαλες προηγουμένως στο ψυγείο και έπειτα μπορείς να απολαύσεις το cheesecake σου!

Τραγανά μπισκότα μεμέλι

Θες να πιεις ένα ποτήρι δροσερό χυμό Amita Free «πορτοκάλι, βερίκοκο, μήλο», αλλά δεν ξέρεις με τι να το συνοδεύσεις; Τότε τα τραγανά μπισκότα με μέλι είναι το γλύκισμα που θα σε ξετρελάνει! Για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

100 γρ ελαιόλαδο

270 γρ μέλι

1 κ.γ βανίλια Μαδαγασκάρης

½ κ.γ αλάτι

380 γρ αλεύρι

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Αφού συγκεντρώσεις τα υλικά σου, ρίχνεις σε ένα μπολ το λάδι, το μέλι, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύσεις, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν. Προσθέτεις το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα και δημιουργώντας μία εύπλαστη ζύμη. Όταν είναι έτοιμη παίρνεις τη ζύμη, την κάνει μπάλα και την τοποθετείς σε μία λαδόκολλα, όπου την απλώνεις με έναν πλάστη.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός κουπάτ κόβεις τα μπισκότα στο σχήμα που θες και τα τοποθετείς σε ένα ταψί. Αφού προθερμάνεις τον φούρνο, ψήνεις τα μπισκότα για 9 με 10 λεπτά στους 170°C. Όταν τα βγάλεις καλό θα ήταν να τα αναποδογυρίσεις με μία σπάτουλα και να τα αφήσεις να κρυώσουν πάνω στην λαμαρίνα.

Τέλος, να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές σκοπό έχουν να σε εμπνευσουν για να δημιουργήσεις τις δικές σου γευστικές προτάσεις, προσθέτωντας ή αφαιρώντας κάποια υλικά! Σε κάθε περίπτωση, είναι μία απόδειξη πως κάτι μπορεί να είναι απολαυστικό ακόμη και χωρίς ζάχαρη, όπως ακριβώς και η νέα Αmita Free!

Tags