«Μαγείρεψε» τα δώρα σου

«Μαγείρεψε» τα δώρα σου

3 συνταγές για να "χορτάσεις" αγάπη τους αγαπημένους σου

Γράφει η Κατερίνα Ηλιάκη

Υπάρχει συνταγή της ευτυχίας; Το χαμόγελο των φίλων μας όταν τους δώσαμε τα χειροποίητα γλυκά μάς απέδειξε ότι υπάρχει…

Μπορεί τα DIY δώρα, να μην είναι πάντοτε πετυχημένα, αλλά με τις συνταγές που σου προτείνουμε δεν έχεις πολλές πιθανότητες να αποτύχεις. Άλλωστε, και μόνο η προσπάθεια να δημιουργήσεις κάτι χειροποίητο για τα αγαπημένα σου πρόσωπα κάνει το δώρο σου μοναδικό και του δίνει ανεκτίμητη αξία…


Ένα κορίτσι από... τζάκι μάς ετοιμάζειζεστό κρασί

Η Σοφία είχε μετατρέψει το σπίτι της στο ιδανικό γιορτινό σκηνικό: Ζεστή ατμόσφαιρα, αναμμένο τζάκι, λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Φρανκ Σινάτρα. Η μυρωδιά κανέλας αναδύονταν στον χώρο, καθώς είχε ξεκινήσει την προετοιμασία για το πιο ωραίο ποτό…

Glühwein! Το παραδέχομαι, το γκούκλαρα για να δω τι είναι και πώς φτιάχνεται… Έμαθα ότι είναι το ζεστό κρασί που πίνουν σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες τον Χειμώνα και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων… Με τη λέξη Glühwein είναι ευρέως γνωστό στη Γερμανία, την Αλσατία και τις γερμανόφωνες χώρες. Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (ζεστό κρασί), το σκανδιναβικό είναι grog και η λίστα συνεχίζεται…

Η ιστορία του ξεκινά χρόνια πίσω τον Μεσαίωνα, όταν πίστευαν πως η χρήση μπαχαρικών στο ζεστό ποτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες Σίγουρα, πάντως σε ζεσταίνει…

Η διαδικασία για να φτιάξεις το αρωματικό ποτό είναι πολύ απλή:

Υλικά
1 1/2 φιάλη κόκκινο ξηρό κρασί
4-6 κ.σ. μπράντι
40 γρ. ζάχαρη
1/2 μοσχοκάρυδο
1 ξυλάκι κανέλα
6 γαρίφαλα
φλούδα 1 λεμονιού
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με 300 ml νερό, τοποθετούμε τα μπαχαρικά και τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, χωρίς να κοχλάσει το νερό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το σημείο του βρασμού.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το μπράντι και σουρώνουμε το κρασί μας σε ζεσταμένα ποτήρια με προστατευτικό.

Αφού λοιπόν ήπιαμε ένα ποτήρι, ήμασταν έτοιμες να ξεκινήσουμε…


Τα ξωτικά και το εργαστήριο σοκολάτας

Όπως κάθε χρόνο πρότεινα να κάνουμε τα σοκολατάκια με την καρύδα. Η Σοφία ήθελε να δοκιμάσουμε μία συνταγή με μπισκότα, που της πρότεινε ο Κωστής Αλβανός, από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους The Eaters… Είπαμε να κάνουμε και τα δύο, χωρίς να έχουμε ιδέα τι συνεπάγονταν η συγκεκριμένη απόφαση. Ξεκινήσαμε από τα choco chunk cookies, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή που βρήκαμε στο site! Τα υλικά μπορεί να φαίνονται αρκετά η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και θα χρειαστείς ελάχιστο χρόνο για να τα ετοιμάσεις!

Υλικά
2 κούπες και 2 κ/σ αλεύρι για κέικ
1 και 2/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/2 κ/γ baking powder
1 και 1/4 κ/γ baking soda
1 και 1/2 κ/γ ψιλό αλάτι
250 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά
1 και 1/4 κούπες μαύρη ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη
2 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
550 γρ κουβερτούρα σοκολάτας τουλάχιστον 60% κακάο
Χοντρό αλάτι για ράντισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε καλά τα δυο αλεύρια, το baking powder, την σόδα και το ψιλό αλάτι.
Χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες για 3-5 λεπτά στο μίξερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Έπειτα, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Σταδιακά προσθέτουμε και τα στέρεα συστατικά.
Τέλος, προσθέτουμε την κουβερτούρα που έχουμε σπάσει σε χοντρά κομμάτια και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Χρησιμοποιώντας κουτάλι δημιουργούμε μπάλες στο ταψί (περίπου 2 κ/σ σε μέγεθος). Δεν πιέζουμε την ζύμη γιατί θα απλωθεί στο ψήσιμο. Ραντίζουμε τα μπισκότα με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε για 11 λεπτά περίπου. (Εμείς τα αφήσαμε για 12’ πάντως...).


Σσσσσοκολατάκια καρύδας!

"Ένα σσσοκολατάκι; Κάτι;". Για τα σοκολατάκια καρύδας θα χρειαστείς μόνο τρία υλικά. Είναι εύκολα, δεν χρειάζονται ψήσιμο αλλά θα χρειαστείς αρκετό χρόνο για να τα ετοιμάσεις 40 περίπου κομμάτια με τη συνταγή που θα βρεις παρακάτω:

Υλικά:
2 κουτιά ζαχαρούχο
500 γραμμάρια καρύδα
4 σοκολάτες κουβερτούρες


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε την καρύδα με το ζαχαρούχο γάλα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για περίπου μισή ώρα.
Όταν κρυώσει αρκετά, το βγάζουμε από ψυγείο και αρχίζουμε να πλάθουμε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα.
Έπειτα, λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπαίν – μαρί και ξεκινάμε να βουτάμε ένα ένα τα μπαλάκια καρύδας στη λιωμένη σοκολάτα.
Τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν!
Tip: Εκτός από την κλασσική κουβερτούρα με σοκολάτα υγείας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις.


Εκτός από το περιεχόμενο όμως μετράει και το περιτύλιγμα… Θα χρειαστείς τσίγκινα ή χάρτινα κουτάκια και ζελατίνες για να τοποθετήσεις μέσα τα γλυκά σου! Ολοκλήρωσε τις συσκευασίες με πολύχρωμες κορδέλες!

Φέτος λοιπόν «μαγείρεψε» τα δώρα σου! Είναι ο πιο γλυκός τρόπος για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου…