ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΡΙΤΣΑΛΗ

Κατερίνα Ηλιάκη
ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΡΙΤΣΑΛΗ

“Η αδύναμη γυναίκα είναι ένα στερεότυπο που καταρρίπτεται”

H πραγματοποίηση ενός ονείρου

Όταν ήταν μόλις 18 χρονών, η Ναταλία Κρίτσαλη, εμπνεύστηκε την ιδέα για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αιμοδοσίας, στα 21 της το όνειρο της έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

"Είναι σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα όνειρα που αποφάσισες να τολμήσεις στα 19 σου"

Όταν η ιδέα για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας αιμοδοσίας «γεννήθηκε» η εμπνεύστριά της ήταν μόλις 18 χρονών. Μόλις 21 ετών σήμερα, σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Πάθος της είναι το κλασικό μπαλέτο και μοντέρνος χορός. Το όνομά της το μάθαμε όταν τον Μάιο του 2012 η ιδέα της για τη δημιουργία της πλατφόρμας εθελοντικής αιμοδοσίας Blood-e διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο διαγωνισμό Social Impact Award, από την κοινότητα των Impact Hub. Πρόκειται για ένα δίκτυο συνεργατικών χώρων που φιλοξενούν project που έχουν να κάνουν με την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος.«Πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε μέσω του πανεπιστημίου και έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή της πλατφόρμας» λέει η κυρία Κρίτσαλη. Η διάκριση στο Social Impact Award ήταν η αρχή για να ξεκινήσει. «Το εγχείρημα στην αρχή μπορεί να ακουγόταν τρελό, πώς δηλαδή θα μπορούσα να συνδέσω την αιμοδοσία με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, με το ψηφιακό κομμάτι και τον εθελοντισμό. Όταν διακριθήκαμε ένιωσα έκπληξη, χαρά, συγκίνηση και άργησα να το συνειδητοποιήσω. Είναι σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους να αναγνωρίζουν αυτό που αποφάσισες να τολμήσεις στα 19 σου. Ήμουν πολύ μικρή…» εξομολογείται.

"Σε κάθε μας αιμοδοσία έρχονται όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, που δεν γνωρίζουμε καν πως μας βρίσκουν"

Όμως η ιδέα της Ναταλίας υπήρχε στο μυαλό της από πολύ πριν, από το 2012, όταν η γιαγιά της συμμαθήτριάς της, Ναταλίας Μπουγαδέλη, χρειαζόταν αίμα. «Σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε τι συμβαίνει στον κόσμο της αιμοδοσίας και πόσο δύσκολο είναι να βρεις αίμα. Πάντα γυρνούσα πίσω από αυτή την ιδέα που είχα τότε, πώς μπορώ να βοηθήσω και πώς μπορώ αυτά που μαθαίνω να επιλύσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα και συγκεκριμένα της αιμοδοσίας.»

"Πρέπει να έχεις θράσος και να τολμάς γιατί μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις"

Πιο συνειδητοποιημένοι βέβαια είναι εκείνοι που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα, εκείνοι που χρειάστηκαν αίμα για την οικογένειά τους ή για κάποιο προσωπικό πρόβλημα υγείας τους. Άνθρωποι που έχουν βιώσει την εμπειρία». Έτσι καταρρίπτεται το στερεότυπο πως «τα κορίτσια δεν είναι γενναία» και «τα κορίτσια δεν είναι δυνατά». Το ότι οι γυναίκες είναι λίγο πιο ευαίσθητες, είναι ένα στερεότυπο, υποστηρίζει η ίδια και τα στερεότυπα της κοινωνίας έχουν ουσιαστική επίπτωση στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών. Είναι σημαντικό για τις νέες γυναίκες να διαλύσουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν και να τους αποκτήσουν τα εφόδια για να είναι ασταμάτητες σε κάθε επιλογή. «Πρέπει να έχεις θράσος και να τολμάς γιατί μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις» λέει η Ναταλία Κρίτσαλη για το μότο που καθημερινά της δίνει δύναμη. «Να κοιτάξεις μία μέρα τον καθρέφτη και να πεις πως δεν θα στεναχωριέμαι, ούτε θα μου φταίνε οι άλλοι, ούτε θα κλείνω απ’ έξω τα προβλήματα γύρω μου, αλλά θα βγω στο δρόμο και θα αναλάβω δράση. Πολλές γυναίκες -κακώς- δεν εκτιμάμε πολύ τον εαυτό μας, όμως όταν το κάνουμε, μαγικά θα έρθει και η αυτοπεποίθηση» λέει η Ναταλία και εμπνέει κάθε γυναίκα να είναι Ασταμάτητη #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ.


Η Ναταλία Κριτσάλη αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για κάθε γυναίκα και για κάθε κορίτσι που θέλει να είναι Ασταμάτητη και να διαλύσει τους περιορισμούς, που η κοινωνία μας έχει θέσει.


Μπορείς και εσύ να είσαι Ασταμάτητη ΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΙ!


Συνέντευξη: Σοφία Μαυραντζά


Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης