Να στείλω μήνυμα στον πρώην;

Να στείλω μήνυμα στον πρώην;

Γιατί πρέπει να ξανασκεφτείς πριν πατήσεις το send 

Οι Γάλλοι το λένε «l' appel du vide»! Πρόκειται για μία φράση που δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες και κυριολεκτικά σημαίνει την ανεξέλεγκτη επιθυμία να πηδήξεις στο κενό, όταν βρίσκεσαι στην άκρη του γκρεμού. Χρησιμοποιείται για περιστάσεις που νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι τρελό, χωρίς αφορμή, όπως για παράδειγμα να στείλουμε μήνυμα στον πρώην μας.

Και όταν μιλάμε για μηνύματα στους πρώην, δεν αναφερόμαστε σε τυπικά κείμενα που αφορούν σε διαδικαστικά ζητήματα, του τύπου: «Έχω ακόμη τα πράγματά σου, πότε μπορείς να περάσεις να τα πάρεις;». Αναφερόμαστε στα μηνύματα που στέλνεις μήνες -ή ακόμη και χρόνια- μετά τον χωρισμό, ενώ μάλιστα δεν έχετε κρατήσει επαφή. Συνήθως, αυτά τα μηνύματα ξεκινούν με ένα φαινομενικά απλό: «Τι κάνεις;»…

Μπορεί να έχεις ενδώσει και εσύ στον πειρασμό και να έχεις δοκιμάσει να στείλεις κάτι αντίστοιχο. Αν όμως έχεις καιρό να μιλήσεις με τον πρώην σου, ή η σχέση σας δεν τελείωσε όμορφα, το να δοκιμάσεις να επικοινωνήσεις ξαφνικά, είναι πολύ εγωιστικό. Ποια είναι η πρόθεσή σου; Πριν πατήσεις το send, σκέψου ξανά τους λόγους που σκέφτεσαι ότι είναι καλή ιδέα. Γιατί το κάνεις;

Τουλάχιστον, προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου!

Αισθάνεσαι μόνη

Αν νιώθεις μόνη και έχεις όρεξη για «δράση», είναι αρκετά πιθανό να θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιον που αισθανόσουν οικεία. Είναι δελεαστικό να θέλεις να δεις τον άνθρωπο που σε έχει συνηθίσει, γνωρίζει τις ατέλειές σου και δεν έχεις τίποτα να του αποδείξεις. Σε κάνει να νιώθεις εξαιρετικά άνετα, να μην ντρέπεσαι και να εκφράζεσαι ελεύθερα, χωρίς να διστάζεις.

Παρόλα αυτά, θυμήσου ότι υπάρχει λόγος που εσύ και ο πρώην σου δεν βγαίνετε πια. Στην πραγματικότητα, μάλλον δεν ταιριάζετε τόσο όσο πίστευες. Άστον λοιπόν στην ησυχία του και προσπάθησε να κάνεις focus στον εαυτό σου. Είναι δύσκολο να βγαίνεις ραντεβού και να γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, απλώς σκέψου ψύχραιμα και θυμήσου ότι ο πρώην σου δεν είναι η λύση στο πρόβλημά σου.

Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, απλώς μη στείλεις μήνυμα.

Αισθάνεσαι νοσταλγία

Καθώς περπατούσες ανέμελη συνάντησες κάποιον καθηγητή από τη Σχολή που εσύ και ο πρώην αγαπημένος σου μισούσατε… Ενώ χαλάρωνες στον καναπέ σου, εντελώς ξαφνικά είδες ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά που κάποτε βλέπατε μαζί… Ένα βράδυ ενώ τακτοποιούσες τα συρτάρια σου, ανακάλυψες μία ξεχασμένη μπλούζα του…

Και φυσικά, οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση σε έκανε να θέλεις απεγνωσμένα να του στείλεις μήνυμα. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι οι προθέσεις σου είναι αγνές, αλλά όσο και να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου, τα κίνητρά σου δεν είναι τόσο αθώα όσο λες.

Υπάρχουν ελάχιστες φορές που αξίζει να αρχίσεις να επικοινωνείς με τον πρώην σου, με αφορμή μία ανάμνηση. Εκείνες οι διακοπές που περάσατε μαζί πριν πολλά χρόνια, δεν ήταν τόσο τέλειες όσο τις θυμάσαι. Είναι λογικό να σου λείπουν άνθρωποι που ήταν κάποτε στη ζωή σου, όμως εκείνοι μπορεί να μην αισθάνονται ανάλογα σε αυτήν την φάση της ζωής τους.

Και σε αυτήν την περίπτωση, απλώς μη στείλεις μήνυμα.

Αν ανησυχείς…

Θα έρθει κάποια στιγμή που ο πρώην σου θα περνάει δύσκολα. Μπορεί να έχασε πρόσφατα τον σκύλο του, κάποιο μέλος της οικογένειά του να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, να έχει οικονομικές δυσκολίες ή να μάλωσε με τον κολλητό του… Η παρόρμηση να ελέγξεις ότι είναι εντάξει, σημαίνει ότι νοιάζεσαι για εκείνον, όμως αν η σχέση σας δεν τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο και δεν έχετε κρατήσει επαφή, καλύτερα να αποφύγεις να στείλεις μήνυμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στεναχωριέσαι για τα άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του. Σε αυτή τη φάση όμως, ο πρώην σου το πιθανότερο είναι ότι έχει κάποιον άλλον να τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές. Δεν χρειάζεται να τον επιφορτίζεις συναισθηματικά, στέλνοντας ένα μήνυμα ξαφνικά και κάνοντάς τον να αναρωτιέται αν όντως βρήκες αφορμή για να κοιμηθείς μαζί του.

Αντίθετα, αν ακόμα είστε φίλοι, ή αν έχετε μιλήσει για λίγο καιρό αλλά τερματίσατε καλά τη σχέση σας για το καλό και τον δύο, θα μπορούσες να στείλεις ένα μήνυμα. Απλώς φρόντισε να μην περιλαμβάνει φράσεις όπως «Μου λείπεις», «Σε σκέφτομαι», «Σε αγαπώ», «Θα ήθελες να τα πούμε;». Προσπάθησε να είσαι τυπική, να δείχνεις το ενδιαφέρον σου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο και σε καμία περίπτωση να μην ξεφύγεις από το θέμα!