6+1 tips για να φέρεις στην επιφάνεια τον πιο αυθόρμητο εαυτό σου

6+1 tips για να φέρεις στην επιφάνεια τον πιο αυθόρμητο εαυτό σου

Για αρχή... γίνε απρόβλεπτη!

Αν η καθημερινότητά σου έχει μετατραπεί σε κάτι τόσο προβλέψιμο, που αν γυριζόταν ταινία με εσένα πρωταγωνίστρια, μέχρι και εσύ θα βαριόσουν να την παρακολουθήσεις. Θυμήσου πως βαθιά μέσα μας όλες, όπως και εσύ, κρύβουμε μία βασίλισσα και προσπάθησε να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, ακριβώς επειδή πιστεύουμε σε σένα, σου ετοιμάσαμε 6 και 1 tips για να φέρεις στην επιφάνεια την πιο αυθόρμητη πλευρά σου και να μετατρέψεις αυτή την κακή σαπουνόπερα που λέγεται «ζωή» σε ένα αληθινό παραμύθι.

«Πείραξε» τη ρουτίνα σου

Όπως οι περισσότεροι έτσι και εσύ, από τη στιγμή που θα σηκωθείς από το κρεβάτι μέχρι αργά το βράδυ που θα ξαναπέσεις ακολουθείς κάποια συγκεκριμένα βήματα. Η ίδια όμως καθημερινότητα που σε «βολεύει», συγχρόνως έχει αρχίσει να γίνεται φορτική και αφόρητα βαρετή. Πριν πέσεις για ύπνο απόψε, σκέψου πώς ξεκινάς συνήθως τη μέρα σου και μετά σκέψου πώς θα ήθελες ιδανικά να ξεκινάει. Την επόμενη, όταν ακούσεις το ξυπνητήρι δοκίμασε κάτι διαφορετικό, κάτι που να προσεγγίζει το ιδανικό ξύπνημα που έχεις στο μυαλό σου. Μία καλή ιδέα είναι να βάλεις το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει, όσο εσύ θα ετοιμάζεσαι να φύγεις για το γραφείο ή να επιλέξεις μία διαφορετική διαδρομή μέχρι να φτάσεις σε αυτό. Έχεις σκεφτεί να αφήσεις έστω για μία μέρα το αμάξι στο γκαράζ, να βάλεις στην τσάντα σου το βιβλίο που τόσο καιρό θες να διαβάσεις και να πας με τα ΜΜΜ; Ή να αντικαταστήσεις το μετρό με ποδήλατο;

Επανασυνδέσου!

Πολλές φορές αυτή η αίσθηση «ρουτίνας», οδηγεί και σε ένα κάπως θλιβερό συναίσθημα μοναξιάς. Σου δίνει την ψεύτικη εντύπωση ότι όσο εσύ είσαι μόνη κι έρημη, εγκλωβισμένη σε τέσσερις μπεζ τοίχους, όλοι οι υπόλοιποι είναι κάπου εκεί έξω και περνάνε ξέφρενα. Για αρχή χαλάρωσε. Κάλεσε τους καλύτερους φίλους σου σπίτι, τάξε τους ένα «τραπέζωμα» φτιαγμένο από τα χεράκια σου και με τη βοήθειά τους ξεκίνα να βάφεις τους μπεζ τοίχους που καθόλου δεν σου αρέσουν. Επανασυνδέσου με ανθρώπους που μαζί τους, αναδύεται ο καλύτερός σου εαυτός. Μη μείνεις όμως σε όσους γνωρίζεις ήδη. Ανοίξου και «μοιράσου» την προσωπικότητά σου. Την επόμενη φορά που θα πίνεις το ποτό σου σε κάποιο μαγαζί, αντί να σχολιάζεις με τις φίλες σου το υπέροχο φόρεμα/χτένισμα/παπούτσι της κοπέλας που κάθεται στην απέναντι παρέα, πήγαινε να της εκφράσεις το θαυμασμό σου και ρώτα την από πού το πήρε. Θα κάνεις μία queenette περήφανη για το γούστο της και χωρίς να το καταλάβεις οι παρέες σας θα γίνουν μία παρέα!

Γίνε πιο τολμηρή

Όχι, δεν εννοώ να βαθύνεις το ντεκολτέ σου ή να κοντύνεις κι άλλο τη φούστα σου αλλά να γίνεις πιο τολμηρή στη συμπεριφορά σου και στις επιλογές σου. Να μη δειλιάζεις να λες ευθέως τη γνώμη σου, να υποστηρίζεις τις ιδέες σου όσο τρελές ή μεγαλεπήβολες κι αν σου φαίνονται, να διεκδικείς αυτό που εσύ θέλεις για τον εαυτό σου. Αντί να λες «ναι» στους άλλους, μάθε να λες «ναι» σε εσένα και όσα φαίνονται ανεκπλήρωτα. Ποτέ δεν ξέρεις. Μην ξεχνάς φίλη μου, «η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς». Αν, πάλι, όλα αυτά είναι πολύ «μεγάλα» για σένα, ξεκίνα με το να τολμήσεις να παραγγείλεις κάτι που ποτέ δεν θα επέλεγες, από τον κατάλογο του αγαπημένου σου εστιατορίου. Φύγε από το σπίτι αφήνοντας πίσω το κινητό σου και αφού έχεις ενημερώσει πρώτα τους πολύ κοντινούς σου που ξέρεις ότι θα σε ψάξουν. Μπες στο μετρό και επέλεξε να κατέβεις σε μία στάση που δεν έχεις κατέβει ποτέ. Εξερεύνησε την περιοχή. Η πόλη κρύβει τρομερές εκπλήξεις… αν ξέρεις να ψάχνεις. Δεν μπορείς να πεις. Είναι μία αρχή.

Δέξου μία πρό(σ)κληση

Θυμάσαι για εκείνο το μάθημα αφρικανικών χορών που από πέρσι σε παρακαλάει η κολλητή σου να την ακολουθήσεις, αλλά εσύ δεν είχες ποτέ τη διάθεση; Βρίσκεις κάθε φορά προφάσεις για να μην πας, υπόσχεσαι πως την επόμενη φορά θα το κάνεις και αυτή η λούπα συνεχίζεται για πολλούς μήνες. Ξέρω ότι ποτέ δεν φαντάστηκες τον εαυτό σου να χορεύει αφρικανικούς χορούς, πως δεν γνώριζες καν ότι πραγματοποιούνται τέτοια sessions, αλλά αυτό από μόνο του δεν το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον; Πηγαίνοντας, κάτι θα κερδίσεις, επιπλέον κοινό χρόνο με τη φίλη σου, κάποια καινούργια γνωριμία και σίγουρα κάτι θα χάσεις… μερικές περιττές θερμίδες. Ακόμη και αν είναι μία δραστηριότητα που όντως δεν είναι για σένα, τουλάχιστον θα την έχεις δοκιμάσει και πλέον θα το ξέρεις στα σίγουρα. Αναγνωρίζοντας τι δεν σου αρέσει, είναι πιο εύκολο να κάνεις καλύτερο focus σε πράγματα που πραγματικά σε ικανοποιούν και σου ταιριάζουν. Την επόμενη φορά, λίγο πριν απορρίψεις την οποιαδήποτε πρόταση ρώτα τον εαυτό σου «Γιατί όχι;».

Πέτα τη λέξη «θα» από το λεξιλόγιό σου

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Το γοργόν και χάριν έχει. Που πάει να πει: Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να πας μία μονοήμερη εκδρομή, να εθελοντιστείς σε κάποια ομάδα, να παρακολουθήσεις μία έκθεση, μη μείνεις μόνο στα λόγια. Ζήτα άδεια από το γραφείο, κάνε αίτηση, τσέκαρε ποιες μέρες είναι ανοιχτή η γκαλερί. Ξεκίνα τώρα κιόλας να κάνεις το μέλλον παρόν. «Ξεκουνήσου» και αντί να οραματίζεσαι, πραγματοποίησε. Τώρα είναι η ώρα φίλη μου!

Κάνε ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι

Δεν ξέρω αν κάνω καλά που το αναφέρω και τι ιδέες μπορεί να προκύψουν από αυτό. Λίγα χρόνια πριν είχαμε καθιερώσει με την παρέα μου να πηγαίνουμε σινεμά κάθε Τετάρτη της εβδομάδας. Μία από τις φίλες μου όποτε περνάγαμε να την πάρουμε με το αυτοκίνητο, «έσκαγε» και με ένα διαφορετικό περίεργο αξεσουάρ γύρω από το οποίο είχε δημιουργήσει μία θεματική, μία ιστορία. Τη μία ήταν ένα ζευγάρι αυτιά γάτας, την άλλη ένα μουστάκι ζωγραφισμένο με μαύρο μολύβι κάτω από τη μύτη της, ένα μπλουζάκι με ένα περίεργο slogan, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ξαφνικά η βαρετή Τετάρτη στο σινεμά αποκτούσε πραγματικά «κινηματογραφικές» διαστάσεις και από συνήθεια μας έγινε λατρεία. Πίστεψέ με, αν αρχίσω να διηγούμαι ιστορίες από εκείνες τις Τετάρτες, δεν θα σταματήσω ποτέ. Πάντως να ξέρεις πως ένα βράδυ που ξεκινάει με τη φίλη σου ντυμένη με στολή του Παναθηναϊκού μπορεί να πάρει πραγματικά απρόβλεπτη τροπή. Τσαλακώσου και σταμάτα να παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά. Έχεις σκεφτεί να επισκεφτείς με βραδινό φόρεμα και sneakers τη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο κάτω από το σπίτι σου;

Extra tip: Αν δεν σου αρκούν όλα τα παραπάνω και θες να καλλιεργήσεις ακόμη περισσότερο την «αυθόρμητη» πλευρά σου, δοκίμασε το εξής απλό: Άρχισε να λές ό,τι πραγματικά σκέφτεσαι.