Δωροθέα Μερκούρη: Η κόρη μου, μία κρουαζιέρα, 7 νύχτες, 6 προορισμοί και 27 εκδρομές!

Δωροθέα Μερκούρη: Η κόρη μου, μία κρουαζιέρα, 7 νύχτες, 6 προορισμοί και 27 εκδρομές!

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Αγαπάω το καλοκαίρι και το περιμένω όλο το χρόνο. Αγωνιώ μέχρι να έρθουν αυτοί οι τρεις μήνες, που απολαμβάνω περισσότερο κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ναι, είμαι της ζέστης και της θάλασσας. Το να βουτάω μέσα στα καταγάλανα νερά το θεωρώ για εμένα τύχη. Για την ακρίβεια, το θεωρώ τη μεγαλύτερη τύχη της ζωής μου...

Είμαι από τη Μεσόγειο, μεγάλωσα σε ένα χωριό της Νοτίου Ιταλίας, όμως η Ελληνίδα μαμά μου μας έφερνε στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και μπορεί να σου φανεί απίστευτο, όμως πηγαίναμε διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη τη δεκαετία του ‘80!

Και κάπως έτσι, με όλη αυτή την αγάπη που τρέφω για το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τα ελληνικά νησιά, σαν όλο το σύμπαν να συνωμότησε, έφτασε η στιγμή που μια κρουαζιέρα ήταν η πιο ελκυστική ιδέα για μια μίνι-απόδραση από την πρωτεύουσα. Μία κρουαζιέρα με τις κόρες μου.

Αμέσως σκέφτηκα πως και εγώ, όταν ήμουν στην ηλικία τους έκανα με τους γονείς μου την ίδια κρουαζιέρα. Και μπορεί η Ηλέκτρα να σπουδάζει και να λείπει στην Ολλανδία, όμως ήταν μια ευκαιρία να απολαύσω λίγες στιγμές με την Γαία, οι δυο μας.

Ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας και τη Δευτέρα το πρωί βρισκόμασταν στο λιμάνι του Πειραιά. Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο της Celestyal Cruises, Celestyal Crystal, βρισκόταν μπροστά μας και εμείς ήμασταν έτοιμες να το εξερευνήσουμε.

7 νύχτες, 6 προορισμοί, 27 διαθέσιμες εκδρομές. Δεν υπήρχε αμφιβολία πως αυτή θα ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμένα και την κόρη μου!

Η πρώτη μέρα πέρασε πολύ γρήγορα, μιας και η άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και οι απίστευτα πολλοί χώροι του πλοίου μας κράτησαν σε εγρήγορση. Η ιδέα που είχε η Γαία για εξερεύνηση, αποδείχθηκε φοβερή! Εξάλλου, τα services που μπορεί να απολαύσει ο επιβάτης εν πλω ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Από μασάζ μέχρι κομμωτήριο, ένα πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγίας μας περίμενε για τις επόμενες ημέρες! Για τη διαμονή, τι να πούμε; Οι καμπίνα μας παρείχε όλες τις απαραίτητες ανέσεις για να είμαστε άνετοι κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Το προσωπικό και οι φροντιστές της Celestyal ήταν δίπλα μας, για να φροντίσουν να έχουμε οτιδήποτε χρειαστήκαμε, όποια ώρα κι αν το χρειαστήκαμε!

Λίγες ώρες μετά και έφτασε η ώρα για την πρώτη μας στάση. Μύκονος. Η μέρα μας ξεκίνησε με εκδρομή στη Δήλο. Η ξενάγηση στη Δήλο ήταν μοναδική, καθώς μας «ταξίδεψε» από τη Δήλο μέχρι την Επίδαυρο. Το απόγευμα στις παραλίες της Μυκόνου και το βράδυ στα Ματογιάννια διασκεδάσαμε και χορέψαμε, ενώ η Γαία έμεινε ακόμα πιο ευχαριστημένη, καθώς ως έφηβη της άρεσε πολύ η εμπειρία. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να έχει αλλάξει τόσο το νησί από όταν πήγαινα εγώ με τη δική μου μητέρα, όμως η Μύκονος είναι πια η κοσμοπολίτισσα της Ελλάδας! Έχω τόσες αναμνήσεις από τότε που ήμουν παιδί, που δεν χόρταινα να τις αφηγούμαι στη Γαία!

Το επόμενο πρωινό αναχωρήσαμε για τη Μήλο. Η άφιξη στην Μήλο μάς μάγεψε, μιας και δεν είχα πάει ποτέ στο Σαρακήνικο. Η θάλασσα ήταν απίστευτη, ενώ η αγάπη μου για τη φωτογραφία με παρέσυρε στο σεληνιακό τοπίο. Είναι αλήθεια πως λατρεύω τη φωτογραφία και ίσως σε μια… άλλη ζωή να ήμουν φωτογράφος! Το κυκλαδίτικο νησί με τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας είναι, πάντως, η τέλεια αφορμή για ατελείωτες φωτογραφίσεις και αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ!

Την επόμενη μέρα το πρωί φτάσαμε στην πάντα καταπληκτική Σαντορίνη. Ένας μαγικός σταθμός. Έπαιρνα πρωινό βλέποντας από μακριά το ηφαιστειογενές νησί, ακούγοντας μουσική και παρατηρώντας τα μικρά λευκά σπιτάκια, πάνω στον βράχο του νησιού. Η ηρεμία αυτού του πρωινού ακόμα με μαγνητίζει, τώρα που το ξανασκέφτομαι, γράφοντας. Η επόμενη εκδρομή μας περίμενε: Η εντυπωσιακή Οία, ακουμπισμένη στο χείλος της καλντέρας. Στη Σαντορίνη προλάβαμε να κάνουμε και να δούμε τα πάντα. Δύο στάσεις ακόμα και εμείς είχαμε ήδη γεμίσει εικόνες.

Στη διαδρομή για το Ηράκλειο προλάβαμε μέσα στο πλοίο να κάνουμε γιόγκα, απολαύσαμε την ηλιοθεραπεία στην πισίνα, ενώ το βράδυ διασκεδάσαμε στα club, παρέα με τη Γαία. Οι ανέσεις μέσα στο πλοίο ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Η «πολυτέλεια» του να είναι όλα φροντισμένα και να μην ανησυχεί κανένας γονιός για οτιδήποτε, όταν ταξιδεύει με τα παιδιά του, δημιουργεί μία ξεγνοιασιά που όλοι οι γονείς έχουν ανάγκη!

Φτάνοντας στο Ηράκλειο, επισκεφθήκαμε το Μινωικό παλάτι της Κνωσσού, για να ανακαλύψουμε τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό, οπού και μας βοήθησε για να κατανοήσουμε πάρα πολλά πράγματα για τη σημερινή ζωή μας. Η Κρήτη από μόνη της είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Έχει απίστευτη κουζίνα, πολιτισμό και δεν χορταίνω κάθε φορά να την απολαμβάνω!

Όσο τα συζητούσαμε τρώγοντας, βρισκόμασταν ήδη καθοδόν για τον τελευταίο μας σταθμό, στην Αρχαία Έφεσο. Μάλιστα, τα γεύματα και το δείπνο στα εστιατόρια του Celestyal Crystal είχαν απίστευτες επιλογές, ενώ το πακέτο απεριόριστης κατανάλωσης αλκοολούχων και μη-αλκοολούχων ποτών άφησε ικανοποιημένη τόσο τη μαμά (εμένα), όσο και την κόρη (Γαία).

Η περιήγησή μας στην Αρχαία Έφεσο είναι ένα ταξίδι μέσα από τις χρυσές εποχές που διαμόρφωσαν αυτό το σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο. Το μεγαλείο της χρυσής εποχής της γίνεται ορατό σε όλες τις οδούς της και στα άριστα καλοδιατηρημένα ερείπιά της. Ταυτόχρονα, μυηθήκαμε στην παραδοσιακή πρακτική του παζαρέματος, καθώς η ξενάγησή μας κατέληξε με ελεύθερο χρόνο για ψώνια στο Κουσάντασι, κάτι που ευχαριστηθήκαμε πολύ με τη Γαία, αφού δεν είχαμε ξαναβρεθεί ποτέ σε παρόμοιο μέρος.

Η Celestyal διαθέτει εξαιρετικά ευγενικά ανθρώπους, τόσο στο πλήρωμα, όσο και σε όλα τα πόστα. Η συνεννόηση μαζί τους ήταν πολύ εύκολη, καθότι η ευγένεια και η αγάπη για το ταξίδι και την Μεσόγειο τους χαρακτήριζε. Από την άλλη, οι απίστευτες επιλογές της Celestyal, δεν μας άφησαν να βαρεθούμε στιγμή, ενώ καταφέραμε να δούμε πάρα πολλές ομορφιές, αλλά ταυτόχρονα και να ξεκουραστούμε. Πάντα υπήρχε κάτι να κάνουμε πάνω στο πλοίο!

Το να βρίσκεσαι σε κρουαζιέρα με παιδιά και να επισκέπτεσαι όλα αυτά να νησιά είναι μεγάλη τύχη και μοναδική ευκαιρία να τους δώσεις όλες αυτές τις εικόνες και τις εμπειρίες σε τόσο λίγο διάστημα. Το ειδυλλιακό Αιγαίο ήταν μοναδικό σκηνικό για να απολαύσουμε τις διακοπές μας, με φόντο τις ομορφιές των νησιών, ενώ ερωτευτήκαμε την Ελλάδα από την αρχή.

Καλές διακοπές σε όλες σας!

Δωροθέα Μερκούρη