Πέντε νέες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνία το 2019

Πέντε νέες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνία το 2019

Η χρονιά που φεύγει είχε έντονο γυναικείο χρώμα στον στίβο της πολιτικής και των κοινωνικών αγώνων

Οι γυναίκες και η πολιτική είναι έννοιες που γίνονται ολοένα και πιο «συμβατές», καθώς οι κοινωνίες παγκοσμίως αφήνουν ένα – ένα τα ταμπού τους στην άκρη. Μια νέα γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, να προσφέρει στην κοινωνία και τους συμπολίτες της, σήμερα μπορεί να το κάνει ακόμα πιο εύκολα. Μέσα στο 2019 είδαμε ακόμα περισσότερες γυναίκες με τα μωρά τους μέσα στις κοινοβουλευτικές αίθουσες, ενώ ολοένα και περισσότερες νεαρές κοπέλες κερδίζουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών, γεμίζοντας με την φρεσκάδα και τα νιάτα τους τις βουλευτικές ή και τις υπουργικές θέσεις. Ακόμα και όταν δεν ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική, αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ζωής τους αγωνιζόμενες για τη διάσωση του πλανήτη, τα κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και πολλούς ακόμα τομείς.

Ξεχωρίσαμε πέντε νέες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους το 2019, ενώ παράλληλα είναι και πολλά υποσχόμενες για το μέλλον. Δύο από αυτές βρίσκονται στην κορυφή των κρατών στα οποία τις εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, μία είναι διάσημη ηθοποιός, μία είναι ακτιβίστρια για το κλίμα και μία είναι πολλά υποσχόμενη πολιτικός στις ΗΠΑ, ενώ οι τέσσερις από αυτές βρίσκονται στη λίστα του περιοδικού Τime με τους 100 ανθρώπους που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή μέσα στο 2019.

1. Τζασίντα Άρντερν

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είναι μια όμορφη γυναίκα που ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών. Την πρώτη φορά που το όνομά της έκανε το γύρο του κόσμου στα πρωτοσέλιδα όλων των μέσων ενημέρωσης ήταν όταν ανακοίνωσε πως είναι έγκυος ενώ κατείχε την πρωθυπουργία. Όταν έγινε μητέρα, πήρε άδεια λοχείας διάρκειας έξι εβδομάδων και επέστρεψε στα καθήκοντά της αμέσως μετά. Σήμερα, στα 39 της χρόνια συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων γυναικών παγκοσμίως, ενώ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της. Η άμεση αντίδρασή της μετά την τρομοκρατική επίθεση στα τζαμιά του Κράιστσερτς, τον Μάρτιο του 2019, την ανέβασε ακόμα περισσότερο στην εκτίμηση των συμπολιτών της. Για ένα κορίτσι που γεννήθηκε από Μορμόνους γονείς σε μια επαρχιακή πόλη της Νέας Ζηλανδίας, έχει διανύσει πολύ δρόμο, δεν νομίζετε;

Η Τζασίντα Αρντερν όταν επισκέφθηκε τους επιζήσαντες της επίθεσης στο Κράιστσερτς

2. Μπρι Λάρσον

Είναι πανέμορφη, είναι ηθοποιός, είναι η γυναίκα που πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία με ήρωα γυναίκα της Marvel -με κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων- αλλά η Μπρι Λάρσον, δεν είναι μόνο αυτό. Η 30χρονη ηθοποιός είναι γνωστή ακτιβίστρια για την ισότητα των φύλων, αλλά και των δικαιωμάτων των ανθρώπων γενικά. Έχει πρωτοστατήσει σε καμπάνιες κατά του αποκλεισμού των γυναικών από θέσεις ισχύς εντός της βιομηχανίας του κινηματογράφου, από πρωταγωνιστικούς ρόλους, για την εξίσωση των αμοιβών αντρών – γυναικών και όχι μόνο. Η κινηματογραφική Captain Marvel έχει ασχοληθεί ενεργά και με την υποστήριξη των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων, ενώ για την κοινωνική της δράση έχει δηλώσει: «Δεν μου φαίνεται σωστό το να μένω σιωπηλή». Πράγματι, σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις που πήρε μέρος το 2019, ακόμα και όταν βρισκόταν στη θέση παρουσιάστριας, μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού.

Captain Marvel Brie Larson GIF from Captainmarvel GIFs

3. Αλεξ Κορτέζ

Η Αλεξάνδρια Κορτέζ, όπως είναι το όνομά της, είναι η 30χρονη γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολιτών και ΜΜΕ για τη δράση της. Νέα και όμορφη, ήταν το νεότερο μέλος της Γερουσίας στα 29 της, ενώ δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αδυνάτων. Πορτορικανής καταγωγής η ίδια, τοποθετήθηκε επανειλημμένως κατά του «Τείχους του Τραμπ» στα σύνορα με το Μεξικό για τους μετανάστες, ενώ γενικά θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές αντιπάλους του Αμερικανού προέδρου, σε επίπεδο επιρροής. Πολλοί πιστεύουν πως αυτή θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και εκείνη δεν δείχνει να βιάζεται να αναλάβει τέτοιο αξίωμα.

Ocasio Alexandria GIF from Ocasio GIFs

4. Σάνα Μάριν

Η Σάνα Μάριν είναι η νέα (πολύ νέα) πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Γεννήθηκε το 1985 και είναι σήμερα 34 ετών. Στις 10 Δεκεμβρίου 2019 που ανέλαβε καθήκοντα έγινε και η νεότερη αρχηγός κράτους στον κόσμο, ενώ καλείται να διοικήσει τη χώρα όντας η επικεφαλής ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων – που όλα έχουν στην ηγετική τους θέση γυναίκες! Η ιστορία της έγινε παγκοσμίως θέμα γιατί η ίδια μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της, αφού οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού. Έγινε επίσης θέμα όταν ένας Εσθονός πολιτικός αναρωτήθηκε «τι θέλει μια πωλήτρια στην πρωθυπουργία;», καθώς μετά το σχολείο η Μάριν εργαζόταν ως ταμίας. «Είμαι πολύ περήφανη για τη Φινλανδία. Εδώ ένα παιδί φτωχής οικογένειας μπορεί να μορφωθεί και να πετύχει τους στόχους του στη ζωή. Μια ταμίας μπορεί να γίνει ακόμα και πρωθυπουργός», απάντησε εκείνη στο Twitter της. Η Μάριν είναι παντρεμένη με τον Μάρκους Ράικονεν και έχουν ένα παιδάκι.

Η Σάνα Μάριν στην πρώτη της Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

5. Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το πρόσωπο της χρονιάς που μας πέρασε, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Το αυτιστικό κορίτσι που αγωνίζεται για τη διάσωση του πλανήτη μας και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας από το παγκόσμιο στερέωμα – με τα καλά του και τα κακά του. Πολλοί μίλησαν για «κατασκεύασμα των μίντια», πολλοί είπαν για το κορίτσι που δεν καταλαβαίνει τι κάνει και αδίκως έχει κερδίσει όλη αυτή την προσοχή, άλλοι – μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ – της «συνέστησαν» να βρει ένα αγόρι και να «ηρεμήσει». Η αλήθεια είναι μία: Την συμπαθείς ή όχι, η Γκρέτα φέτος έστρεψε τη συζήτηση στην κλιματική αλλαγή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό κατόρθωμα.

Well Be Watching You Greta Thunberg GIF from Wellbewatchingyou GIFs