Πώς θα λύσεις τα πέντε πιο συχνά προβλήματα της σχέσης σου

Πώς θα λύσεις τα πέντε πιο συχνά προβλήματα της σχέσης σου

Στην περίπτωση που θέλεις να προσπαθήσεις να τα λύσεις και όχι να χωρίσεις!

Όλες οι σχέσεις εμφανίζουν προβλήματα, αργά ή γρήγορα, συχνότερα ή πιο σπάνια. Το θέμα είναι τα προβλήματα αυτά να λύνονται και να ξεπερνιούνται πραγματικά, διότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση είναι μονόδρομος και οδηγεί σε έναν και μόνο προορισμό: Τον χωρισμό. Υποθέτοντας πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η διατήρηση της σχέσης, τότε αξίζει η προσπάθεια ώστε να προβλήματα αυτά όντως να ξεπεραστούν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Η εύκολη λύση είναι να προσποιηθείς πως δεν σε πειράζει και να κρύβεις όσα σε ενοχλούν ώστε να μην ενοχλήσεις τον σύντροφό σου και να μην οδηγηθείτε σε καβγά. Όμως αυτό είναι τόσο τοξικό όσο και πολύ περισσότερο επικίνδυνο για το μέλλον της σχέσης σας από έναν καβγά. Όσο κρατάς πράγματα μέσα σου τόσο αυτά διογκώνονται, δεν έχεις την ευκαιρία να τα ξεπεράσεις εις βάθος και τελικά με την παραμικρή αφορμή επανέρχονται στο προσκήνιο, αφού μάλιστα έχουν αποκτήσει τερατώδεις διαστάσεις.

Ποια είναι η καλύτερη τακτική; Μα φυσικά η λύση των προβλημάτων αυτών, αν είναι δυνατόν από κοινού και αν επίσης είναι δυνατόν, όχι μόνο μέσω της συζήτησης, αλλά και μέσω πράξεων. Εφόσον δηλαδή διαπιστώσεις ένα πρόβλημα στη σχέση σου, κάτι που σε ενοχλεί, καλό είναι όχι μόνο να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου, αλλά και να προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις – πράξεις – που θα σας βοηθήσουν και τους δύο να το αφήσετε στο παρελθόν. Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στις σχέσεις και πώς μπορείς να τα αφήσεις οριστικά πίσω σου.

1. Επικοινωνία

Καμία σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν δεν υπάρχει βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Ακόμα και στις καλύτερες των περιπτώσεων όμως, αυτή η επικοινωνία μπορεί να χαθεί. Είτε γιατί η καθημερινότητα μας παρασύρει, είτε γιατί περνάει ο καιρός και θεωρούμε τα πράγματα κάπως δεδομένα, είτε γιατί κάτι μας απασχολεί όλο και πιο πολύ, η επικοινωνία με τον σύντροφο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Εκείνος είτε γιατί εισπράττει το feedback είτε γιατί επίσης έχει επηρεαστεί από τους ίδιους παράγοντες, μοιάζει αδιάφορος και ιδού, το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μα να ανακτήσουμε αυτή την επικοινωνία. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει με μία θεωρητική συζήτηση, αλλά μόνο αν μπορέσουμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους να την ανακτήσουμε. Τι μπορεί να βοηθήσει; Μια ώρα χωρίς κινητά, ένα «πρόγραμμα» προβολής αγαπημένων ταινιών, μια νέα κοινή δραστηριότητα, κάτι που θα σπάσει τη ρουτίνα και θα ανανεώσει το ενδιαφέρον μας για τον άνθρωπό μας, σαν να βρισκόμαστε στην αρχή.

Imagination Spongebob Squarepants GIF from Imagination GIFs

2. Σεξ

Προβλήματα στο σεξ μπορεί να προκύψουν σε οποιαδήποτε φάση της σχέσης. Επειδή το σεξ μεταξύ συντρόφων είναι, συνήθως, στην ουσία της σχέσης, αξίζει η προσπάθεια όποια προβλήματα εμφανίζονται, να λύνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, αρκεί η προσπάθεια αυτή. Αν δηλαδή το σεξ έχει αραιώσει πολύ, αν δεν βρίσκεστε αρκετά, αν η καθημερινότητα σας παρασύρει, είναι στο χέρι σας να την αλλάξετε. Οργανώστε πιο συχνά «ραντεβού», ακόμα κι αν ζείτε στο ίδιο σπίτι. Βγείτε μαζί σε κάποιο ξεχωριστό μέρος, διασκεδάστε και αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Φυσικά αυτό δεν πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, αλλά όσο συχνά το θέλετε και σας αρέσει. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, χρειάζεται κάτι περισσότερο – ίσως και η βοήθεια ειδικού. Μην το φοβηθείτε, μην το αμελήσετε, αξίζει πραγματικά να το ψάξετε ώστε το πρόβλημα να λυθεί και η σχέση να συνεχιστεί.

Jessica Alba Bed GIF from Jessicaalba GIFs

3. Χρήματα

Τα χρήματα μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων σε μία σχέση. Είναι σημαντικό όμως να μην το επιτρέπουμε. Η καλή διαχείριση του ζητήματος, που «κάνει τζιζ» εξ’ ορισμού μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις και απρόοπτα. Αυτό προϋποθέτει ξεκάθαρες συζητήσεις επί του θέματος, αλλά και παράλληλες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του άλλου – γι’ αυτό και η σχέση κάποιου με τα χρήματα δύσκολα αλλάζει. Δημιουργώντας όμως τις σωστές προϋποθέσεις από την αρχή, πιθανότατα θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον. Πώς θα γίνει αυτό; Αρχικά μιλώντας με ειλικρίνεια για τα οικονομικά μας και για τις απόψεις μας στο θέμα. Δεν προσπαθούμε να τις επιβάλλουμε ο ένας στον άλλον, αλλά κατανοούμε τη θέση του συντρόφου μας, ακόμα και αν διαφέρει από τη δική μας. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε πως μπορούμε να είμαστε σε σχέση με κάποιον που έχει διαφορετική άποψη από τη δική μας στο ζήτημα των χρημάτων, πρέπει να τη σεβαστούμε και να προχωρήσουμε αναλόγως.

Holiday Shopping GIF from Holidayshopping GIFs

4. Καβγάδες

Κάποια ζευγάρια τσακώνονται πολύ, κάποια άλλα σπάνια. Για κάποιους ο καβγάς είναι καθημερινή υπόθεση, που αρχίζει και τελειώνει το ίδιο εύκολα, για κάποιους άλλους συμβαίνει σπάνια, αλλά όταν συμβαίνει, είναι… huge! Πολλοί λένε πως είναι «το αλατοπίπερο της σχέσης», ή πως «το καλύτερο με τον καβγά είναι όταν τα ξαναβρίσκουμε μετά». Κάθε σχέση έχει και τους καβγάδες της, που είναι «εντάξει», εφόσον και οι δύο σύντροφοι το… «απολαμβάνουν» το ίδιο και εφόσον δεν ξεπερνιούνται τα όρια και δεν υπάρχει κακοποίηση, λεκτική και πόσο μάλλον σωματική. Γιατί τότε τα πράγματα είναι σοβαρά και απαιτείται αντιμετώπιση από ειδικούς και σωστή καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.

What Do GIF from What GIFs

5. Εμπιστοσύνη

Σχέση χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να σταθεί, πολύ απλά γιατί δεν είναι υγιής. Η εμπιστοσύνη όμως χάνεται και κερδίζεται γιατί μιλάμε για ανθρώπους και προσωπικότητες και ζωή και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για να χάσεις την εμπιστοσύνη στον σύντροφό σου, χρειάζεται να συμβεί κάτι «σοβαρό», που δεν είναι απαραίτητα το αν σε απάτησε ή όχι. Το να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σου όμως απαιτεί σκληρή δουλειά και υπομονή και από τους δύο σας. Στην περίπτωση αυτή, είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και που είναι πολύ σημαντικές: Η αξιοπιστία – το να λες κάτι και να το πραγματοποιείς, ο σεβασμός – να δέχεσαι τις ανάγκες του άλλου, η ειλικρίνεια – να μην λες ψέματα ούτε για τα πιο «μικρά», είναι αξίες που συνθέτουν την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο και που αποτελούν απαραίτητα συστατικά της σχέσης σας.

Friends Ross GIF from Friends GIFs