Πέντε πράγματα που πρέπει εσύ να ρωτήσεις όταν πηγαίνεις σε συνέντευξη για δουλειά

Πέντε πράγματα που πρέπει εσύ να ρωτήσεις όταν πηγαίνεις σε συνέντευξη για δουλειά

Φυσικά και είναι σωστό να ρωτήσεις πράγματα αυτόν που σε κάλεσε για συνέντευξη!

Το βιογραφικό σου είναι τυπωμένο στην τσάντα σου, έχεις έτοιμες τις συστατικές επιστολές που σου ζητήθηκαν, έχεις επιλέξει το κατάλληλο ντύσιμο και είσαι «διαβασμένη» για την καινούρια εταιρία, όπου πρόκειται να πας για συνέντευξη πρόσληψης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής, καλείσαι να απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν τόσο την επαγγελματική σου εμπειρία, την εκπαίδευσή σου, αλλά και τον χαρακτήρα σου, ώστε οι εκπρόσωποι της εταιρίας να δουν εάν ταιριάζεις μαζί τους και αν θα σε προσλάβουν. Σε μια τέτοια συνέντευξη όμως έχεις κι εσύ την ευκαιρία να μάθεις κάποια πράγματα για την εταιρεία και με αυτόν τον τρόπο να καταλάβεις αν από την πλευρά σου θέλεις όντως να ενταχθείς στο δυναμικό της.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα πέντε πράγματα που πρέπει να ρωτήσεις εσύ κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης:

1. Ποιες είναι οι προοπτικές της εταιρίας;

Είτε πρόκειται για μια μικρή start-up είτε για μία διεθνή εταιρεία, πάντα υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης και στόχοι για το επόμενο διάστημα και καλό είναι να τους ξέρεις. Από αυτούς άλλωστε θα καταλάβεις το πνεύμα της εταιρείας και το σκεπτικό των στελεχών της, ώστε να είναι περισσότερο σαφές το αν ταιριάζει η νοοτροπία σας και άρα κατά πόσο μπορείτε να συνεργαστείτε.

2. Τι προσδοκίες έχετε για τη θέση αυτή;

Να μάθεις δηλαδή τι ακριβώς περιμένουν οι μελλοντικοί, πιθανοί εργοδότες σου, από τη θέση για την οποία κάνεις τη συνέντευξη. Εφόσον είναι ένα αντικείμενο στο οποίο έχεις εμπειρία, στο πλαίσιο μιας τέτοιας ερώτησης, μπορείς να προτείνεις εμμέσως κάποια πράγματα που ίσως δεν είχαν σκεφτεί ή διαφορετικά, εάν πρόκειται για κάτι με το οποίο δεν έχεις εμπλακεί προηγουμένως, να μάθεις λίγο περισσότερα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πόσο τελικά ταιριάζει αυτή η θέση σε όσα αναζητάς.


Meryl Streep Devil Wears Prada GIF from Merylstreep GIFs

3. Πρόκειται οι προσδοκίες αυτές να αλλάξουν;

Είναι πιθανό στις προοπτικές εξέλιξης που σχεδιάζονται για την εταιρεία, να εμπεριέχεται και μια αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της θέσης για την οποία πραγματοποιείς τη συνέντευξη. Φυσικά και κάτι τέτοιο θέλεις να το γνωρίζεις, ακόμα και αν δεν αφορά το άμεσο μέλλον, καθώς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου.

4. Πώς είναι μια τυπική ημέρα στο γραφείο;

Είναι σημαντικό να μάθεις από την «πηγή» τι συμβαίνει πραγματικά στο γραφείο. Ποιες ώρες συνήθως γίνεται η σύσκεψη, ποιες ώρες και ημέρες είναι οι πιο απαιτητικές, πότε κάνουν οι εργαζόμενοι διάλειμμα και διάφορες άλλες λεπτομέρειες. Κάνοντας μια τέτοια ερώτηση, δείχνεις πως είσαι πραγματικά έτοιμη να ενταχθείς στο καινούριο περιβάλλον και να προσαρμοστείς στα δεδομένα του γραφείου.


New Harry Potter Book Miranda The Devil Wears Prada GIF from Newharrypotterbook GIFs

5. Ποιοι απαρτίζουν την ομάδα για την οποία προορίζεται η συγκεκριμένη θέση εργασίας;

Δεν ρωτάς φυσικά να μάθεις τους χαρακτήρες, την οικογενειακή κατάσταση και τα… κουτσομπολιά του γραφείου. Ρωτάς να μάθεις ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες των υπολοίπων μελών της ομάδας, πώς γίνεται η συνεργασία μεταξύ τους και πώς ακριβώς θα ενταχθείς εσύ στην ομάδα αυτή.

Καλό είναι σε μια τέτοια συνέντευξη για δουλειά να έχεις υπόψιν σου πως οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάς ψάχνουν ένα νέο μέλος για την εταιρεία τους, έναν νέο συνεργάτη που θα τους κερδίσει τόσο με τις ικανότητες και τις γνώσεις του, όσο και με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Αναπτύσσοντας λοιπόν μια συζήτηση μαζί τους, πέρα από την απλή απάντηση στα ερωτήματα που εκείνοι θέτουν, δείχνεις πως είσαι μία γυναίκα που ξέρει τι ψάχνει, έχει αυτοπεποίθηση και είναι έξοχα προετοιμασμένη για τη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο πως η όποια συζήτηση γίνεται με όρους απόλυτης ευγενείας, χωρίς ιδιαίτερη οικειότητα, όσο άνετο και χαλαρό και να είναι το κλίμα. Για παράδειγμα, ξεκινώντας να θέτεις τις ερωτήσεις σου, καλό είναι να ξεκινήσεις ρωτώντας πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο για μια τέτοια συζήτηση και αναλόγως την απάντηση που θα λάβεις, να αναφέρεις ένα – δύο ή περισσότερα από τα θέματα που έχεις προετοιμάσει.


Anne Hathaway Devil Wears Prada GIF from Annehathaway GIFs

Ευγένεια, αυτοπεποίθηση και ειλικρινές ενδιαφέρον, για να κερδίσεις όσα πρέπει και σου αξίζουν!