Career girl: Οι «παγίδες» μιας συνέντευξης και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Career girl: Οι «παγίδες» μιας συνέντευξης και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Είναι οι πιο δύσκολες ερωτήσεις, αλλά εσύ θα είσαι προετοιμασμένη!

Η μεγάλη ώρα της συνέντευξης για τη θέση που θα σου ανοίξει όλους τους δρόμους στην καριέρα που ονειρεύεσαι, έφτασε κι εσύ έχεις προετοιμαστεί πλήρως ώστε να καταπλήξεις τους μελλοντικούς σου συνεργάτες. Το εργασιακό περιβάλλον φαντάζει ιδανικό, ο μισθός ξέρεις πως θα είναι ικανοποιητικός, θεωρείς τη συγκεκριμένη θέση «must» για τη μελλοντική σου πορεία στο χώρο και θέλεις πολύ να τα πας όχι απλώς καλά, αλλά όσο καλύτερα γίνεται. Εννοείται ότι έχεις φροντίσει την εμφάνισή σου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και έχεις ενημερωθεί πλήρως για όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζεις, ώστε να ανταποκριθείς στις ανάγκες της συνέντευξης. Αυτό που δεν έχεις υπολογίσει όμως είναι πως οι πιο δύσκολες ερωτήσεις σε μια τέτοια περίσταση δεν είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο αυτό καθ’ εαυτό. Αντίθετα, είναι αυτές που συνηθίζουμε να λέμε «γενικές» ερωτήσεις, εκείνες που θα αποκαλύψουν στοιχεία της προσωπικότητάς σου και από τις οποίες τελικά θα κριθεί το κατά πόσον ταιριάζεις με την ομάδα για την οποία είσαι υποψήφια.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τέσσερις ερωτήσεις σε μια συνέντευξη για θέση εργασίας που μπορεί να αποδειχθούν «μοιραίες» για την εξέλιξή σου.

1. «Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από σήμερα;»

Μην παρασυρθείς κι αρχίσεις να ονειρεύεσαι… γάμους και παιδιά, αυτά ανήκουν σε άλλο τομέα. Η ερώτηση είναι φυσικά επαγγελματικής φύσεως και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί: Πρέπει να δώσεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και ο οποίος μπορεί να είναι ο αυριανός εργοδότης σου να καταλάβει πως έχεις σκεφτεί καλά και πολύ την καριέρα σου και πως έχεις πολύ συγκεκριμένες φιλοδοξίες για την προσεχή περίοδο. Καλό είναι στην απάντησή σου να συμπεριλάβεις στοιχεία για δεξιότητες που έχεις και στις οποίες είσαι καλή. Θυμήσου να είσαι ειλικρινής, αλλά μην δώσεις πάρα πολλές λεπτομέρειες και προσπάθησε να συσχετίσεις τη θέση για την οποία δίνεις τη συνέντευξη με την εικόνα σου σε πέντε χρόνια από σήμερα. Είναι καλό να αναφέρεις πως σκοπεύεις να ξεκινήσεις από χαμηλόβαθμα πόστα και μέσω της εργασίας σου για την εταιρία να ανέλθεις σε πιο υπεύθυνες θέσεις που θα αποτελούν ουσιαστικά βήματα προόδου στην καριέρα σου

Jennifer Aniston GIF from Jenniferaniston GIFs

2. «Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου;»

Ερώτηση παρόμοιου ύφους αλλά διαφορετικής στόχευσης. Μεγάλη προσοχή, μην ξεκινήσεις την απάντηση με ατάκες τύπου «να είμαι αφεντικό του εαυτού μου» κλπ, αυτά είναι μιας άλλης στιγμής. Τώρα θα πρέπει να εστιάσεις στο πόσο φιλόδοξη είσαι και στο πώς η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να σου παράσχει τη δουλειά των ονείρων σου –είτε τώρα είτε μέσω της εξέλιξής σου εντός αυτής. Ένα «κόλπο» που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις είναι να καταγράψεις πριν τη συνέντευξη αυτό που έχεις στο μυαλό σου ως «ιδανική δουλειά» και μετά να «προσαρμόσεις» το συγκεκριμένο σχέδιο στη συγκεκριμένη εταιρεία για την οποία είσαι υποψήφια. Έτσι θα δείξεις ότι έχεις κάνει προετοιμασία. Και είναι δεδομένο πως πάντοτε εκτιμάται η προσπάθεια και η αφοσίωση που δείχνει κάποιος.


Famous GIF from Famous GIFs

3. «Μίλησέ μας για ένα λάθος σου και πώς το χειρίστηκες»

Και πάλι, δεν τους ενδιαφέρει «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου», όταν δέχτηκες πίσω τον Κώστα γιατί σου ορκιζόταν πως άλλαξε και τελικά ήταν ο ίδιος κι απαράλλαχτος. Τώρα μας αφορά η επαγγελματική σου ζωή και μόνο αυτή. Επίσης, δεν γίνεται δεκτές οι απαντήσεις «δεν κάνω ποτέ λάθη», «δεν έχω κάνει κανένα μεγάλο λάθος», «δεν θυμάμαι», κλπ. Όσοι εργάζονται, όσοι προσπαθούν, κάνουν λάθη, τα λάθη είναι ανθρώπινα και μας ενδιαφέρει να δούμε πώς τα χειρίζεσαι. Περιγράφεις λοιπόν ένα λάθος σου που θεωρείς σοβαρό (όχι καταστροφικό, φυσικά) και αναφέρεσαι εν συντομία σε όσα συνέβησαν τη δεδομένη στιγμή. Είναι καλό να επισημάνεις ότι ανέλαβες τις ευθύνες σου, αλλά και να καταλήξεις τονίζοντας όσα έμαθες από αυτή την εμπειρία. Προσοχή! Δεν πρέπει επ’ ουδενί να δείξεις επιπολαιότητα, καθώς διηγείσαι το λάθος σου. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα αφήνουμε πίσω μας, μπορούμε ακόμα και να τα διακωμωδήσουμε, αλλά όχι σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας.

Huge GIF from Big GIFs

4. «Τι σε φέρνει σε δύσκολη θέση;»

Είναι ίσως η μεγαλύτερη ερώτηση–παγίδα που μπορεί να σου κάνουν σε μια συνέντευξη για δουλειά και πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένη για να την απαντήσεις. Είναι δεδομένο ότι πολλά πράγματα σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και είναι επίσης δεδομένο ότι δεν σου αρέσει να μιλάς για αυτά. Πρέπει να έχεις υπόψη σου όμως, πως ο σκοπός αυτής της ερώτησης σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι να δουν οι μελλοντικοί σου εργοδότες πώς ανταποκρίνεσαι σε μια περίπτωση που δεν νιώθεις άνετα. Επομένως πρέπει να είσαι συγκεκριμένη και να μην περιοριστείς σε μονολεκτικές απαντήσεις τύπου: «Η αναβλητικότητα», «η έλλειψη οργάνωσης», «η ασάφεια». Θα πρέπει για παράδειγμα να εξηγήσεις ότι η έλλειψη οργάνωσης σε φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί είσαι ένα οργανωτικό άτομο, προσθέτοντας πως έχεις αναπτύξει αρκετές τέτοιου τύπου δεξιότητες που σε βοηθούν και να βγαίνεις από τη δύσκολη θέση και να βοηθάς την ομάδα να ανταπεξέρχεται εποικοδομητικά.

What Uh GIF from What GIFs

Να θυμάσαι πως σε μια συνέντευξη για μια νέα θέση εργασίας πηγαίνουμε πάντα πάρα πολύ καλά προετοιμασμένες, ώστε ακόμα και κάτι αναπάντεχο που θα προκύψει, να μπορέσουμε να το χειριστούμε. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό, πριν απαντήσουμε σε κάτι που μας προκαλεί αμηχανία, να έρθουμε στη θέση του μελλοντικού εργοδότη μας και να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο μας κάνει αυτή την ερώτηση και τι θέλει να μάθει στην πραγματικότητα. Τότε θα απαντήσουμε πιο σωστά και θα κερδίσουμε τους πόντους που χρειαζόμαστε για να φύγουμε με χαμόγελο και να πάρουμε τη θέση εργασίας!