Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 10 φράσεις γυναικών που μας εμπνέουν καθημερινά

Γωγώ Φούντα
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 10 φράσεις γυναικών που μας εμπνέουν καθημερινά

Διάγουμε περίεργους και σκοτεινούς καιρούς, όμως η ανθρωπότητα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι ικανή να υπερκεράσει εμπόδια και τελικά να βγει νικήτρια από οποιαδήποτε δοκιμασία. Ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι και το Quote της σημερινής ημέρας, μίας ημέρας που όσο τα χρόνια περνούν, όχι μόνο πρέπει να αποκτά, αλλά αποκτά μεγαλύτερη ουσία και βαρύτητα. Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σήμερα και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσπαθούμε είτε εμπράκτως είτε με την μορφή αφιερώματος, να θυμηθούμε, να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε, μέσα από τα λόγια κορυφαίων γυναικών, που βγήκαν από τη βολή τους, τόλμησαν και τελικά τα κατάφεραν. Γυναικών που έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος και πιο φιλόξενος για τη γυναίκα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Γιατί η σημερινή μέρα δεν είναι απλώς μία ημέρα για να δεχτούμε ευχές και να βγούμε με τις φίλες μας, αλλά για να σκεφτούμε και να δράσουμε προς όφελος γυναικών που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν με τα προνόμια που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Όπως είχε πει και η αμερικανίδα συγγραφέας, φεμινίστρια και ακτιβίστρια Audre Lorde: «Δεν μπορώ να είμαι ελεύθερη όταν δεν είναι κάθε γυναίκα στον κόσμο», μία φράση που καλό θα ήταν σιγά σιγά να μπει όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στις πράξεις μας.

Παρακάτω λοιπόν, έχουμε δέκα φράσεις, από δέκα σπουδαίες γυναίκες, οι οποίες κατάφεραν, η καθεμιά με τον τρόπο της να εμπνεύσουν και να συμβάλλουν στον αγώνα υπέρ της ισότητας.


«Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μη βασίζεσαι στο μέλλον. Δράσε σήμερα χωρίς καμία καθυστέρηση». Simone de Beauvoir (Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβίστρια και φεμινίστρια).

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα ταυτίζονται με αυτά των γυναικών. Και αυτά των γυναικών, ταυτίζονται με τα ανθρώπινα. Έτσι θα πρέπει να είναι τα πράγματα από εδώ και στο εξής». Ηillary Clinton (Αμερικανίδα πολιτικός).

«Ορθώνω το ανάστημά μου, ακόμα και για τις γυναίκες που δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι αδύνατον να πετύχουμε το παραμικρό, αν κάποιες από εμάς μένουν στο περιθώριο». Malala Yousafzai (Πακιστανή ακτιβίστρια).

«Αν θέλεις κάτι να ειπωθεί, ζήτα το από έναν άντρα. Αν θέλεις κάτι να γίνει, ζήτα το από μία γυναίκα». Margaret Thatcher (Βρετανίδα πολιτικός).

«Αγαπώ να βλέπω τα νέα κορίτσια να αρπάζουν τη ζωή από τα μαλλιά. Η ζωή είναι σκύλα. Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να τα κάνεις όλα σκόνη». Maya Angelou (Aμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια).

«Φεμινιστής είναι αυτός που αναγνωρίζει την ισότητα και τον ανθρωπισμό τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες». Gloria Steinem (Αμερικανίδα δημοσιογράφος, φεμινίστρια, ακτιβίστρια και ηγέτης του φεμινιστικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές του 1970).

«Όταν ένας άντρας λέει τη γνώμη του είναι απλά σωστός άντρας. Όταν την πει μία γυναίκα, είναι σκύλα». Bette Davis (Αμερικανίδα ηθοποιός).

«Όσο περισσότερο μιλάω για τον φεμινισμό, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι ότι το να πολεμάς υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, για κάποιους μεταφράζεται σαν μίσος προς τους άντρες. Αν κάτι μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει». Emma Watson (Αγγλίδα ηθοποιός).

«Δεν μπορούν να αντέξουν το γεγονός ότι μία πρόσφυγας, μία μαύρη γυναίκα, μία μετανάστρια, μία Μουσουλμάνα εμφανίζεται στο Κογκρέσο θεωρώντας τον εαυτό της ίσο με τους υπόλοιπους. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Και πώς αλλιώς να εμφανιστώ;» Ilhan Omar (Αμερικανίδα πολιτικός γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σομαλία).

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας». Beyoncé (Αμερικανίδα τραγουδίστρια).