Ισορροπούμε ξανά: Τρεις συντάκτριες γράφουν για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Ισορροπούμε ξανά: Τρεις συντάκτριες γράφουν για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει κάποτε πως η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο: Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Και αυτό ακριβώς κάναμε τους τελευταίους δύο μήνες. Μπορεί η ζωή μας να έδειχνε στάσιμη όμως, στην πραγματικότητα, δεν σταματήσαμε ποτέ να κινούμαστε και να αναζητούμε νέες επιλογές για να βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας.

Ναι, τα δεδομένα στις ζωές μας άλλαξαν. Το ίδιο και οι συνήθειές μας. Περάσαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και αξιοποιήσαμε τις στιγμές εντός, προκειμένου να φροντίσουμε την ψυχική και σωματική μας ευεξία και τη διατροφή μας. Και όλα όσα ανακαλύψαμε, αποτελούν τώρα τη νέα βάση για μια πιο ισορροπημένη καθημερινότητα.

Μπορεί, λοιπόν, η φετινή άνοιξη να ήταν διαφορετική, ωστόσο, το καλοκαίρι απέχει μία μόλις «ανάσα» και εμείς ανυπομονούμε να το απολαύσουμε και να φέρουμε ξανά την ισορροπία στη ζωή μας. Αυτό το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε στη γνώριμη καθημερινότητά μας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις wellness συνήθειες που δημιουργήσαμε στον ελεύθερο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας το περασμένο διάστημα. Το ποιες είναι αυτές, θα το μάθεις παρακάτω.

Τα workouts και οι power walking εξορμήσεις που δίνουν ώθηση στα πρωινά της Ειρήνης

Το καλοκαίρι του 2020 το… ονειρευόμουν ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά που πήρα το πλοίο της επιστροφής για τον Πειραιά και είπα «αντίο» στα Κουφονήσια, περίμενα πώς και πώς την ημέρα που θα επέστρεφα ξανά στο νησί. Το 2020, λοιπόν, ήμουν αποφασισμένη πως οι καλοκαιρινές μου διακοπές θα με έβρισκαν στην πιο fitness εκδοχή μου και δη φορώντας το μαγιό μου από το πρωί μέχρι το βράδυ και πηγαίνοντας από τη μία χρυσαφένια παραλία στην άλλη.

Ωστόσο, τα σχέδιά μου να φροντίσω περισσότερο τη σιλουέτα μου, ανατράπηκαν τη φετινή άνοιξη. Το γυμναστήριο στο οποίο είχα μόλις κάνει την εγγραφή μου έκλεισε και έπρεπε να βασιστώ αποκλειστικά στον εαυτό μου για να μείνω πιστή στον fitness στόχο. Για να συμβεί αυτό, λοιπόν, μετέτρεψα το σπίτι μου σε γυμναστήριο με τη βοήθεια ενός app και έκανα το power walking κομμάτι της καθημερινότητας μου. Μια fitness εφαρμογή στο κινητό μου με βοήθησε να κάνω τα πρώτα βήματα στον κόσμο της γυμναστικής. Και επειδή δεν ένιωθα έτοιμη να πω «ναι» στο τρέξιμο -όπως έκαναν πολλές φίλες μου- αποφάσισα να στραφώ στο power walking, δηλαδή το βάδην, το οποίο τονώνει απίστευτα τους μυς, χωρίς να με κουράζει πολύ. Φορούσα το smartwatch μου και φρόντιζα να κάνω 10.000 βήματα κάθε φορά που έβγαινα εκτός σπιτιού για την άσκησή μου.

Το στοιχείο-«κλειδί» που έκανε τη διαφορά σε ό,τι αφορά στη νέα αυτή wellness συνήθειά μου, είναι πως συνήθισα να γυμνάζομαι το πρωί. Μια κούπα καφέ και μια φρυγανιά Wasa ολικής άλεσης με αβγό και αβοκάντο ή γιαούρτι και μπανάνα, αρκούσαν για να πάρω την ενέργεια που χρειαζόμουν για να ξεκινήσω το workout μου. Οι συγκεκριμένες φρυγανιές είναι φτιαγμένες από αλεύρι ολικής άλεσης -άρα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες- και η λεπτή τους γεύση ταιριάζει εξίσου με αλμυρές και γλυκιές προτάσεις. Είναι ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό γεύμα πριν την προπόνηση. Πίστεψέ με, η πρωινή άσκηση θα «ξυπνήσει» το μυαλό και το σώμα σου και θα δώσει μια θετική ώθηση στην ημέρα σου. Αυτό ακριβώς συνεχίζω να κάνω και τώρα που επέστρεψα στο γραφείο και τη γνώριμη καθημερινότητά μου. Ισορροπώ ξανά, συνεχίζοντας να ακολουθώ τη νέα fitness συνήθεια που απέκτησα εντός.

Για τη Χρύσα το να ισορροπεί, σημαίνει τονα προσέχει τη διατροφή της

Οφείλω να ομολογήσω πως η πρόσφατη περίοδος του «μένουμε σπίτι», ανέδειξε τις μαγειρικές μου ικανότητες αλλά… με φόρτωσε με περιττά κιλά. Δεν γινόταν μόνο να μαγειρεύω και μετά να αγνοώ τα υπέροχα πιάτα μου. Δυστυχώς, δεν οργανώθηκα σωστά πριν την ενασχόλησή μου με τη μαγειρική και όταν κατανόησα πως έπρεπε να ακολουθώ μερικούς απλούς κανόνες για να μην «το χάσω», ήταν αργά. Έπρεπε άμεσα να σταματήσω να φτιάχνω γλυκό μέρα παρά μέρα και παράλληλα να «ξεκινήσω διατροφή» διότι το καλοκαίρι πλησίαζε.

Με λίγα λόγια, έπρεπε να ισορροπήσω ξανά και για να τα καταφέρω, ήξερα πως η διατροφή μου έπρεπε να είναι περιορισμένη σε θερμίδες, αλλά καθόλου περιορισμένη σε γεύσεις. Αποφάσισα, λοιπόν, να εντάξω στο καθημερινό μου μενού περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης, πιο πολλές φυτικές ίνες και φυσικά, να πω «ναι» στα συχνά και υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με τους κατάλληλους συμμάχους στο πλευρό μου, λοιπόν, δηλαδή τις φρυγανιές Wasa, τα κατάφερα και μάλιστα, με μεγάλη ευκολία. Αν παρακολουθείς συχνά το Instagram και ακολουθείς wellness λογαριασμούς, τότε σίγουρα έχεις δει και έχεις θαυμάσει αρκετά healthy σνακ με Wasa. Στο πρωινό μου, λοιπόν, απολαμβάνω συνήθως μια Wasa Musli Gourmet με επάλειψη γιαουρτιού με μπανάνα, καρύδια και κανέλα, ενώ για ένα ελαφρύ βραδινό σνακ, ιδανικός συνδυασμός για εμένα είναι η Wasa Delikatess, με πέστο βασιλικού, τυρί κρέμα και ντοματίνια! Εκλεπτυσμένες γεύσεις, που μου προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις, χωρίς έξτρα θερμίδες, ενώ παράλληλα με κάνουν να νιώθω χορτασμένη και ικανοποιημένη. Το κυριότερο; Απολαμβάνω το γεύμα μου, χωρίς τύψεις, αφού καταναλώνω ένα απολύτως υγιεινό τρόφιμο, στη σωστή ποσότητα, που προσφέρει στον οργανισμό μου ό,τι χρειάζεται! Αν αυτό δεν είναι ισορροπημένη διατροφή, τότε τι είναι;


Mindfulness και πνευματική ευεξία για τη Μάτα

Ισορροπία. Μια λέξη τόσο απλή η οποία όμως, κρύβει μέσα της το ίδιο το νόημα του «ευ ζην». Για την καθεμιά από εμάς, η ισορροπία έχει διαφορετικές διαστάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητές μας. Για όλες μας όμως, η ισορροπία αποτελεί το ζητούμενο για μια περισσότερο αισιόδοξη καθημερινότητα. Στη δική μου περίπτωση, η ισορροπία σχετιζόταν πάντα με την πνευματική μου ευεξία. Και την περίοδο που πέρασε και κατά τη διάρκεια της οποίας έμεινα εντός, βρήκα επιτέλους τον χρόνο να ανακαλύψω τα οφέλη του mindfulness ή της ενσυνειδητότητας, ελληνιστί.

Μια «ματιά» Instagram είναι αρκετή για να σε πείσει πως wellness και mindfulness, είναι δυο έννοιες που πηγαίνουν μαζί. Τι ακριβώς είναι το mindfulness; Πρόκειται για την ικανότητα να παρατηρούμε προσεκτικά ό,τι βιώνουμε στο τώρα και σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την ψυχική μας υγεία. Για να εξασκηθείς, λοιπόν, στο mindfulness και να το κάνεις μέρος της ζωής σου, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πραγματοποιήσεις τα πρώτα σου βήματα στον διαλογισμό. «Κατέβασε» μια εφαρμογή για διαλογισμό στο κινητό σου και μάθε να ελέγχεις την αναπνοή σου και να συγκεντρώνεσαι στο παρόν. Δέκα λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιώσεις σιγά σιγά τη μνήμη σου, να μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου, να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου και να αποκτήσεις ευεξία.

Χάρη στον διαλογισμό, λοιπόν, επιστρέφω τώρα με λιγότερο στρες στη ρουτίνα μου εκτός σπιτιού -και δη τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το γραφείο. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει χώρος για αρνητικές σκέψεις. Αρκεί να κλείσω τα μάτια, να πάρω μια βαθιά ανάσα και να σκεφτώ τα ήρεμα νερά της αγαπημένης μου παραλίας για να δώσω μια περισσότερο αισιόδοξη «νότα» στην κάθε ημέρα και την κάθε στιγμή, εντός και εκτός σπιτιού.

Ό,τι και αν σημαίνει για εσένα η λέξη ισορροπία, να θυμάσαι πως όσο επιβαρυμένο και αν είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα και όσο και αν τα δεδομένα στη ζωή σου μεταβάλλονται, μπορείς να τη βρεις. Κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς σε ό,τι αφορά στη διατροφή, την ευεξία και την πνευματική σου διαύγεια, θα μπορέσεις να βάλεις ξανά ή για πρώτη φορά την ισορροπία στη ζωή σου.

Το σίγουρο είναι πως αυτή την περίοδο, έχουμε ανάγκη από μια ισορροπημένη καθημερινότητα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε! Και όπως διαπιστώσαμε, σε κάποιες περιπτώσεις, μια γευστική φρυγανιά με αλεύρι ολικής άλεσης με τυρί σε κρέμα και μία φέτα γαλοπούλα, ένα workout στο σπίτι ή ένα online meditation class, μπορούν να μας βοηθήσουν να την πέτυχουμε -ή να κάνουμε την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.