Αυτά τα πέντε λάθη στα social media μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα σου

Αυτά τα πέντε λάθη στα social media μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα σου

Ο ψηφιακός εαυτός μας παίζει ρόλο και στην «κανονική» μας ζωή και καλό είναι να μην το ξεχνάμε…

Εσύ έχεις τα κοινωνικά δίκτυα «για χαβαλέ», για να κάνεις πλάκα με τους φίλους σου. Δεκτόν φυσικά, υπάρχει όμως και ένα «αλλά». Το οποίο «αλλά» σε γενικές γραμμές λέει ότι μπορεί εσύ να το διαχωρίζεις, δηλαδή την προσωπική σου ζωή από την επαγγελματική, την προσωπικότητα που έχεις στη δουλειά με αυτή που βγάζεις στο Facebook και στο Instagram, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο εργοδότης σου, ο νυν ή ένας μελλοντικός ή ένας υποψήφιος, θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, αν έχεις αυταπάτες ότι δεν τους ενδιαφέρει η προσωπική σου ζωή, εφόσον είσαι τυπική με τα καθήκοντά σου στη δουλειά σου, πρέπει να τις διαλύσεις αμέσως. Βεβαίως και θα σε «τσεκάρουν» on line όχι μόνο οι νέοι σου συνάδελφοι, αλλά και το αφεντικό σου, ακόμα και με την καλύτερη των προθέσεων.

Εννοείται ότι μπορεί να έχεις όλους τους λογαριασμούς σου, παντού, «κλειδωμένους», «private» και να αξιοποιήσεις όποιο τέτοιο όπλο σου δίνουν αυτές οι πλατφόρμες. Όμως, γνωρίζεις πολλούς που θα τους κάνουν «add» συνάδελφοι και θα τους το αρνηθούν; Ακόμα και αν το αρνηθείς, δίνεις μια συγκεκριμένη εντύπωση, δεν μπορείς να το παραβλέψεις… Έχοντας όλα αυτά υπόψιν σου, φυσικά μπορείς να χειριστείς τα κοινωνικά δίκτυα με τον τρόπο που πιστεύεις εσύ καλύτερο για ‘σένα. Εμείς αυτό που θα σου πούμε εδώ είναι τι είναι καλό να κάνεις ή να μην κάνεις στα προφίλ σου στα social media, ώστε να είσαι κατά το δυνατόν safe από τυχόν κρίσεις που θα γίνουν βάσει αυτών.

I'm So Confused GIF from Friends GIFs

1. Να μην έχεις προφίλ σε κανένα από τα Social Media

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, εργοδότες στην Αμερική απάντησαν σε ποσοστό 50% σε σχετική έρευνα, πως δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να προσλάβουν κάποιον που δεν μπορούν να τον βρουν on line! Όλοι παραδέχθηκαν δηλαδή ότι «τσεκάρουν» διαδικτυακά όποιον ενδιαφέρεται να δουλέψει μαζί τους – πηγαίνοντας (κατά κάποιον τρόπο…) τη συνέντευξη πολλά βήματα παρακάτω. Το πιστεύεις ή όχι, είναι πραγματικότητα και αυτή η πραγματικότητα σου φωνάζει ξεκάθαρα: «Φτιάξε προφίλ στα social»!

Sparkle Society Cyrissa GIF from Sparklesociety GIFs

2. Το nickname σου να είναι «ακατάλληλο»

Εσύ κάνεις την πλάκα σου στα social και το ψευδώνυμο που έχεις επιλέξει είναι μάλλον… ακατάλληλο για τη μαμά σου. Να είσαι σίγουρη πως θα είναι ακατάλληλο και για τον εργοδότη σου. Το «gatoula69» μπορεί να είχε πλάκα όταν το σκεφτήκατε με την κολλητή σου για να την σπάσετε στον πρώην σου που σου έκανε τη ζωή δύσκολη, αλλά δεν είναι ούτε κατά διάνοια κατάλληλο για μια γυναίκα που θέλει να πετύχει επαγγελματικά και να έχει τον σεβασμό των συναδέλφων της. Αν μη τι άλλο, ξεκινάς με μειονέκτημα έτσι και γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Για να μην παρεξηγούμαστε, δεν είναι το νάζι που βγάζει ή το σέξι του πράγματος, καθώς ακατάλληλο nickname μπορεί να θεωρηθεί κι ένα απολύτως χιουμοριστικό ή κάτι που να δίνει πολιτικό στίγμα.

Frustration Reactions GIF from Frustration GIFs

3. Να μην είσαι ειλικρινής

Καλό είναι ό,τι ποστάρεις στα social να είναι «αληθινό», να σε αντιπροσωπεύει και να μην προσπαθήσεις «να το παίξεις». Τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να προδίδουν ανασφάλεια στην καλύτερη και το ότι δεν είσαι άξια εμπιστοσύνης στη χειρότερη, διότι ποιος και γιατί να εμπιστευτεί κάποιον που παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάτι που δεν είναι; Οπότε περιορίσου στα βασικά και ξέχνα τα «check in» στην Ίμπιζα που ήταν στη μόδα πριν λίγο καιρό και όλοι «ψαρώναμε» με comments του στυλ «να περάσεις τέλεια»!

Honesty Is The Best Policy Tell The Truth GIF from Honestyisthebestpolicy GIFs

4. Να ποστάρεις πολύ συχνά, ειδικά τις ώρες τηςδουλειάς

Είσαι στο γραφείο και εργάζεσαι ή κάνεις χαβαλέ/κριτική/πολιτική/γνωριμίες στα social media; Δεν απαγορεύεται φυσικά ένα ποστ στο διάλειμμά σου, ή μια κουβέντα στο chat με την κολλητή, αλλά αν κάθε τέταρτο έχεις κάτι να πεις ή μια καινούρια φωτογραφία να ανεβάσεις, φτάνουμε στα όρια της υπερβολής κι αυτό δεν είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο από τον προϊστάμενό σου – και τους συναδέλφους σου, που ίσως αναρωτηθούν πού βρίσκεις χρόνο για ποσταρίσματα, ενώ εκείνοι «πνίγονται»…

I Instagram & Do Fun Things No Matter What I'm Doing GIF from Socialmedia GIFs

5. Να ποστάρεις «μυστικά» της δουλειάς

Αυτονόητο μεν, καλό είναι να το υπογραμμίσουμε δε. Ό,τι γίνεται στο γραφείο, μένει στο γραφείο και δεν βγαίνει πουθενά, ούτε ανώνυμα, ούτε επώνυμα, ούτε ως χαβαλές ή ό,τι άλλο. Εκτός αν είσαι έτοιμη να φύγεις από μια δουλειά και θέλεις να προκαλέσεις χαμό, να ρίξεις όλες τις γέφυρες και δεν σε νοιάζει καθόλου – και πάλι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν είναι σωστή, αλλά… χαλάλι! Κατά τα άλλα, το γραφείο δεν πρέπει να γίνεται θέμα στα social media, απλά και ξεκάθαρα.

Secrets GIF from 30rock GIFs

Καριέρα και social media, μια σχέση… εύθραυστης ισορροπίας που πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να κρατήσεις με αρκετό κόπο και με πολύ μεγάλη προσοχή! Καλή επιτυχία και στον ψηφιακό εαυτό σου, λοιπόν!

DPG Network