Η ένοχη απόλαυση του να μένεις στο σπίτι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Η ένοχη απόλαυση του να μένεις στο σπίτι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, αν μας δίδαξε κάτι η προηγούμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς, είναι πως το να κάθεσαι μέσα στο σπίτι – ακόμη και λόγω καραντίνας - την πιο γιορτινή ημέρα του χρόνου, μπορεί να γίνει η πιο ενδόμυχη απόλαυσή σου.

Κάθε χρόνο γύρω στις αρχές του Δεκέμβρη, όπου η πόλη στολίζεται με εκατοντάδες λαμπιόνια, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα κατακλύζουν τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και οι χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Netflix αυξάνουν συνεχώς τις προβολές τους, οι συζητήσεις γύρω από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, «δίνουν και παίρνουν» σε κάθε παρέα που σέβεται τον εαυτό της.

Ποιος ξέρει; Ίσως και να θεωρείται «bad luck» να καθίσεις στο σπίτι σου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να βγεις στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, χωρίς να ανακαλύψεις τα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά της πόλης και χωρίς να περιμένεις να ξημερώσει για να πας για πρωινό με τις κολλητές σου… ίσως τελικά το οφείλουμε στο κάρμα μας και αξίζει να ταλαιπωρηθούμε λίγο παραπάνω αυτή την ημέρα του χρόνου.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η καθιερωμένη «ιεροτελεστία» της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι προκαθορισμένη: Ξεκινάμε με το οικογενειακό τραπέζι γύρω στις 21.00, όπου το αλκοόλ και το φαγητό είναι σε αφθονία, συνεχίζουμε με την αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα, με πυροτεχνήματα, αγκαλιές, φιλιά και ευχές, περνάμε στο πολυπόθητο φλουρί και την κοπή της βασιλόπιτας, ενώ στη συνέχεια, η νεολαία ξεπορτίζει και το «κυνήγι» της τέλειας βραδιάς ξεκινάει. Μήπως όμως η προσδοκία για μία «τέλεια», γιορτινή βραδιά, σε κάποιες από εμάς μοιάζει «εφιάλτης»;

Η κίνηση στουςδρόμους της πόλης είναι από νωρίς στο «κόκκινο»

Ακόμη και οι πιο τολμηροί, εκείνοι που αποφασίζουν να αδράξουν τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς και να ξεφαντώσουν σε κάποιο μαγαζί, γνωρίζουν πως η κίνηση στους δρόμους της πόλης είναι το πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσουν. Να πας από Κηφισίας, από Μεσογείων ή μήπως, να βγεις στον περιφερειακό Καρέα; Αγαπητή μου, ξέρεις και ξέρω ότι μικρή διαφορά έχει η διαδρομή που θα επιλέξεις, μιας και το μποτιλιάρισμα δεν θα το γλιτώσουμε ούτε αυτή την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Όσο νωρίτερα ή αργότερα και αν ξεκινήσεις, το κυκλοφοριακό κομφούζιο θα σε ακολουθεί, μιας και όλοι έχουμε πάρει τους δρόμους με τον ίδιο ακριβώς σκοπό: Να ζήσουμε μία ανεπανάληπτη πρωτοχρονιάτικη βραδιά.

Το bad timing ανάμεσα σε εμάς και τις φίλες μας είναι πλέον παράδοση

Μπορεί oι πρώτες ώρες του χρόνου να σε έχουν βρει «αγκαλιά» με το τιμόνι σου και να αισθάνεσαι ήδη εξαντλημένη όταν τελικά καταφέρνεις να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου, ωστόσο – λυπάμαι που στο λέω – αλλά γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα πως το μαρτύριο δεν τελειώνει εκεί. Μπορεί να τα κατάφερες επιτέλους και να βρίσκεσαι έξω από το μαγαζί που έχετε κάνει κράτηση, αλλά η βραδιά αργεί ακόμη από το να κάνει το «ντεμπούτο» της. Βρίσκεσαι, λοιπόν, εκεί έξω και περιμένεις, περιμένεις… περιμένεις, μέχρι να ακούσεις ένα «καλή χρονιά» από τις κολλητές σου, το οποίο όμως αργεί δραματικά. Μπορεί εσύ να κατάφερες να φτάσεις πρώτη, όμως τα φανάρια και η κίνηση είναι δύο απρόβλεπτοι παράγοντες, οπότε προσπάθησε να οπλιστείς με υπομονή και να μην χάσεις το αστραφτερό σου χαμόγελο, μέχρι να εμφανιστούν οι φίλες σου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, άλλωστε, είναι να περιμένεις καρτερικά μέχρι να πιείς το πρώτο ποτό της χρονιάς με την παρέα σου.

Όπως κάθεχρόνο οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές, σχεδόν άπιαστες

Αν συγκαταλέγεσαι κι εσύ σε όσες δεν μπορούν να αρκεστούν σε τίποτα πέραν του καλύτερου, τότε πιθανότατα η παραμονή Πρωτοχρονιάς, ήρθε για να σου χαλάσει την ηρεμία και την τάξη με την οποία θέλεις να εξελίσσονται τα πράγματα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ακόμη και τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς όπου όλοι είναι ανέμελοι, χαλαροί και ολίγον μεθυσμένοι, εσύ αισθάνεσαι πως πρέπει τα πάντα να λειτουργήσουν «ρολόι» ακόμη και εκείνα που είναι πέρα και πάνω από τις δικές σου δυνάμεις. Η μουσική, ο κόσμος, ο φωτισμός, το ποτό, το φαγητό, όλα οφείλουν να είναι άψογα, για να υποδεχτείτε εσύ και η παρέα σου τον νέο χρόνο με τους καλύτερους οιωνούς. Άλλωστε, ποιος θέλει κάτι λιγότερο για την πρώτη βραδιά του χρόνου;

Κακά τα ψέματα. Η Πρωτοχρονιά είναι η μεγάλη νύχτα του χρόνου, κατά τη διάρκεια της οποίας οφείλεις να αδράξεις την κάθε στιγμή, ούσα ακούραστη, απτόητη και με περίσσια όρεξη για ξενύχτι. Μήπως, όμως, ο τρόπος που βιώσαμε την περσινή πρωτοχρονιά, «λιώνοντας» παρέα με την κουβέρτα μας στον καναπέ και βλέποντας σε εκατομμυριοστή επανάληψη το «Home Alone 2», μοιάζει τελικά η ιδανική επιλογή; Μήπως θα ήθελες αυτή τη χρονιά να βάλεις πάνω από όλα τις ανάγκες σου και όχι τους ψυχαναγκασμούς σου; Να απολαύσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι, παρέα με τη συντροφιά των δικών σου ανθρώπων και μακριά από το χάος που επιβάλει η γιορτινή φρενίτιδα των ημερών; Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε πάρε τη μεγάλη απόφαση και μην διστάσεις να «ξορκίσεις» το αναγκαστικό «κυνήγι» της φευγαλέας ευτυχίας αυτών των ημερών. Φτιάξε τη φετινή παραμονή Πρωτοχρονιάς έτσι ακριβώς όπως θα ήθελες να είναι και πίστεψέ με, σε περιμένουν ακόμη 364 υπέροχες βραδιές που περιμένουν να τις ζήσεις ως το ξημέρωμα.