Τελικά, πόσο εύκολο είναι να καταφέρεις να ακούσεις το ένστικτό σου;

Τελικά, πόσο εύκολο είναι να καταφέρεις να ακούσεις το ένστικτό σου;

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί μία ιστορία, αν δεν είχες αγνοήσει το ένστικτό σου;

Πόσες φορές εσύ η ίδια έχεις συμβουλέψει μία φίλη σου να εμπιστευτεί το ένστικτό της, πριν πάρει μία σημαντική απόφαση; Το ένστικτο είναι μία πολύτιμη, έμφυτη σούπερ-δύναμη, η οποία προσπαθεί να μας προφυλάξει από οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να μας πληγώσει ή να μας κάνει κακό, όμως, χωρίς να μας υποδεικνύει ξεκάθαρα τον κίνδυνο.

Είναι αλήθεια πως μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ πιο οξυμένη διαίσθηση από άλλους, με αποτέλεσμα το ένστικτό τους να βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση. Είναι εξαιρετικά εύκολο για εκείνους να καταλάβουν πως αυτή η παράξενη, υπερβατική αίσθηση που προέρχεται από το στομάχι τους, δεν είναι πεταλούδες, αλλά «καμπανάκια», τα οποία τους προειδοποιούν να το βάλουν στα πόδια από μία κατάσταση που προμηνύεται επικίνδυνη.

Κατά κάποιον τρόπο, το ένστικτο ενεργοποιείται μέσα από κάποιο παράτολμο ρίσκο, διεγείρει μία καχυποψία, ένα πηγαίο αίσθημα φόβου και πολλές, πολλές ανασφάλειες, σε μία προσπάθεια να σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς διπλά πριν πράξεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να μάθεις να το ακούς. Πώς; Διαβάζοντας τα «σημάδια» που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί.

#1 Έχεις μία παράξενη αίσθηση στο στήθος ή το στομάχι σου (gut feeling)

Είμαι σίγουρη πως όλο και κάπου θα έχεις πετύχει την έννοια «gut feeling», η οποία αφορά σε ένα παράξενο αίσθημα αναστάτωσης, σφιξίματος, ταραχής, ανακατωσούρας, που προκύπτει στο γαστρεντερικό σύστημα και λιγότερο συχνά στην περιοχή του στήθους και του διαφράγματος. To gut feeling, το οποίο εκφράζεται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι ο τρόπος του ενστίκτου σου να σου τραβήξει την προσοχή και να σε θέσει σε εγρήγορση, στέλνοντας σωματοποιημένα μηνύματα. Οι ανεπιθύμητες «πεταλούδες», οι ιδρωμένες παλάμες, η ξαφνική απώλεια ενέργειας και διάθεσης είναι συχνές ενδείξεις πως πράττεις ενάντια σε αυτό που προσπαθεί να σου πει το ένστικτό σου.

oscar-keys-AmPRUnRb6N0-unsplash.jpg

#2 Σε κατακλύζει μία αίσθηση γαλήνης ακόμη και αν η απόφαση δεν έχει λογική

Όταν προσπαθείς να φανταστείς πώς θα είναι η ζωή σου, παίρνοντας μία απόφαση που δεν μοιάζει εύκολη ή λογική, αισθάνεσαι ένα στιγμιαίο αίσθημα γαλήνης και αυτοπεποίθησης να σε πλημμυρίζει; Παραβλέποντας όλα εκείνα που σε κρατάνε πίσω και δεν σου επιτρέπουν να ακολουθήσεις αυτήν την απόφαση, φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μία καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα; Τότε σημαίνει πως αυτές τις φορές η σκέψη σου συγχρονίζεται με αυτό που σου υποδεικνύει το ένστικτό σου, με αυτό που είναι σωστό και καλό για εσένα. Αντίθετα, οι αμφιβολίες που σε κρατάνε πίσω είναι ο φόβος και η αβεβαιότητα που εγκυμονεί αυτή η απόφαση, ακριβώς επειδή είναι ριψοκίνδυνη και σε πετάει έξω από το comfort zone σου.

pexels-vie-studio-7005822.jpg

#3 Έρχεσαι διαρκώς αντιμέτωπη με «σημάδια» που προσπαθούν να σου πουν κάτι

Το ένστικτό σου χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους για να επικοινωνήσει μαζί σου. Αν έχεις αντιληφθεί, λοιπόν, πως «πιάνεις» στον αέρα σημάδια, τα οποία σε κάποιον άλλο δεν θα έλεγαν τίποτα απολύτως, αν αισθάνεσαι πως το σύμπαν προσπαθεί μέσα από -κατά τα άλλα ασήμαντες- ενδείξεις να σε οδηγήσει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, άσε κάτω τον Κοέλιο και προσπάθησε να καταλάβεις τι θέλει να σου πει το ένστικτό σου. Διότι στην πραγματικότητα, το σύμπαν αδιαφορεί τελείως για τα σχέδιά σου, όμως η διαίσθησή σου είναι εδώ, μαζί σου και προσπαθεί διακριτικά να σου ανοίξει τα αυτιά -και τα μάτια. Μήπως ήρθε η στιγμή να την ακούσεις προσεκτικά;

brooke-cagle-kvKSL7B6eTo-unsplash.jpg

#4 Οι σκέψεις σου σε οδηγούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση

Να είσαι σίγουρη πως το ένστικτό σου προσπαθεί πάντα να σε κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι, βέβαια, πώς θα σιγουρευτείς ότι αυτή η κατεύθυνση είναι η σωστή και ειδικότερα όταν μερικές φορές επιλέγεις να παραβλέπεις τα σημάδια ή να τα αγνοείς τελείως; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να μην σαμποτάρεις τη βοήθεια που σου προσφέρει το ένστικτό σου, αρκεί να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Διότι αν έχει παρατηρήσει πως οι σκέψεις σου πηγαίνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αν προσπαθείς να ξεφύγεις από κάτι, όμως το μυαλό σου επιστρέφει σε αυτό, καλό θα ήταν να πάρεις λίγο χρόνο και να αναλογιστείς για ποιο λόγο αισθάνεσαι έτσι. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ήδη την απάντηση.

pexels-monstera-5063562.jpg

#5 Πιστεύεις πως το ένστικτό σου -ευτυχώς- δεν θα σε αφήσει σύντομα σε ησυχία

Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι σκέψεις σου είναι ανεξέλεγκτες και οδηγούνται προς ένα συγκεκριμένο σημείο: Το ένστικτό σου προσπαθεί να σου μιλήσει. Και κατά βάθος, ξέρεις καλά πως όσο και αν προσπαθήσεις να το πολεμήσεις μέσα σου, θέλοντας να δώσεις στα πράγματα μία άλλη τροπή, το ένστικτό σου θα επιστρέφει πιο ισχυρό από ποτέ, να προσπαθεί να σου επισημάνει αυτό που κάνεις πως δεν βλέπεις. Με λίγα λόγια, αυτή η ακατανίκητη αίσθηση του να γνωρίζεις τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνεις, θα σε κυνηγάει πάντα και παντού, όσο γρήγορα και αν προσπαθήσεις να τρέξεις μακριά της. Οπότε, μην προσπαθείς να αποφύγεις κάτι από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγει, επειδή υπάρχει μέσα σου. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις από αυτό, είναι να το ακούσεις, να το ερμηνεύσεις και να πράξεις αναλόγως.

pexels-joao-jesus-808711.jpg

#6 Όταν ακολουθείς το ένστικτό σου νιώθεις έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο

Όταν σου μιλάει το ένστικτό σου και εσύ το ακολουθείς, η διάθεσή σου ανεβαίνει, αισθάνεσαι έντονο ενθουσιασμό και έμπνευση να σε «πλημμυρίζουν» Όχι, δεν το λέω εγώ, αλλά μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017. Για παράδειγμα, τις φορές που παρακολουθείς στο YouTube inspiring ομιλίες από σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι σε παρακινούν να διεκδικήσεις τη ζωή που σου αξίζει, κατά κάποιον τρόπο οι σκέψεις σου συγχρονίζονται με όσα θέλει να σου πει το ένστικτό σου και σε ενεργοποιούν, σε ξεσηκώνουν να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να τα κάνεις πραγματικότητα. Είμαι σίγουρη πως ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ, αρκεί να έχεις παρακολουθήσει ένα τέτοιο βίντεο. Να θυμάσαι πως τα συναισθήματα που γεννιούνται εκείνη την ώρα, είναι η δική σου αλήθεια, την οποία δεν πρέπει να αφήσεις τον φόβο και την ανασφάλεια να την παραγκωνίσουν.

pexels-arjun-sunil-6385448.jpg

Να θυμάσαι πως χρειάζεται χρόνος, υπομονή και διαύγεια, μέχρι να καταφέρεις να διαχωρίσεις πότε σου μιλάει το ένστικτό σου και πότε η φωνή του φόβου και της ανασφάλειας. Αντιμετωπίζοντας με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σου, καταγράφοντας τις σκέψεις σου και επενδύοντας σε πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα και όμορφα, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πιο γρήγορα και εσύ θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ποια είναι η σωστή απόφαση για εσένα.