Πέντε red flags σε μία συνέντευξη που σε προειδοποιούν πως αυτή δεν είναι η θέση που ψάχνεις

Πέντε red flags σε μία συνέντευξη που σε προειδοποιούν πως αυτή δεν είναι η θέση που ψάχνεις

Για να σου παρουσιάσουμε μέσα από μία σύντομη λίστα όλα τα red flags που μπορεί να προκύψουν σε μία συνέντευξη και τα οποία αποδεικνύουν πως αυτή η θέση δεν είναι η απασχόληση που ψάχνεις.

Η συνέντευξη για μία νέα απασχόληση είναι ουσιαστικά μία ευκαιρία να πάρεις συνέντευξη από τον μελλοντικό εργοδότη σου, άσχετα αν το ξεχνάς τη στιγμή που βρίσκεσαι μαζί του στο ίδιο γραφείο. Κατά κάποιον τρόπο, είναι όπως ένα πρώτο ραντεβού. Έχεις συναντηθεί με τον άλλο, ώστε να δείτε αν ταιριάζετε και αν μπορείτε να προχωρήσετε τη συνεργασία σας. Κακά τα ψέματα. Πρόκειται για μία διαδικασία που σου προκαλεί αρκετό άγχος κάθε φορά, ανεξάρτητα αν πραγματοποιείται από κοντά ή εξ αποστάσεως, γεγονός που δεν βοηθάει στο να αποκομίσεις όσα περισσότερα μπορείς από αυτή τη συνάντηση.

Βλέπεις, είσαι τόσο απορροφημένη στο να μπορέσεις να παρουσιάσεις την καλύτερη δυνατή εκδοχή σου, τους λόγους που αξίζει να επενδύσουν σε εσένα αντί σε κάποιον άλλο υποψήφιο, που δεν δίνεις την ανάλογη σημασία στις μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες σου αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα για αυτήν τη θέση, από ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου. Και ακριβώς για αυτό, είμαστε εμείς εδώ! Για να σου παρουσιάσουμε μέσα από μία σύντομη λίστα όλα τα red flags που μπορεί να προκύψουν σε μία συνέντευξη και τα οποία αποδεικνύουν πως αυτή η θέση δεν είναι η απασχόληση που ψάχνεις.

#1 Ο υπεύθυνος για τη συνέντευξη καθυστέρησε στο ραντεβού σας

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όπως εσύ δεν θα αργούσες ποτέ σε μία επαγγελματική συνάντηση, την ίδια απαίτηση πρέπει να έχεις και από τον μελλοντικό εργοδότη σου. Κι όμως, μία καθυστέρηση μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας μίας εταιρείας ή τη φιλοσοφία του μελλοντικού υπευθύνου σου, πέραν του ότι έχει μία κακή σχέση με τον χρόνο ή απλώς, για εκείνον ο χρόνος είναι κάτι σχετικό. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει την απαίτηση να παραμένεις περισσότερες ώρες στο γραφείο από ό,τι προβλέπει το συμβόλαιό σου ή να ξεχνιέται κατά τη διάρκεια των meetings και να προκαλεί αργοπορία σε όλη την υπόλοιπη ομάδα. Και εσύ σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να συναναστρέφεσαι καθημερινά και σε επαγγελματικό επίπεδο, με έναν άνθρωπο που δεν αξιοποιεί και δεν εκτιμά τον χρόνο σου.

pexels-edmond-dantes-4344878.jpg

#2 Δεν σου παρουσίασαν τη θέση αναλυτικά και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό

Τις περισσότερες φορές, ένας υπεύθυνος προσλήψεων θα ξεκινήσει τη συνέντευξη εξηγώντας σου αναλυτικά τη θέση για την οποία πραγματοποιείς τη συνέντευξη. Θα σου μιλήσει για το τμήμα στο οποίο συγκαταλέγεται η συγκεκριμένη θέση, για τα καθήκοντά που θα κληθείς να αναλάβεις και τον τρόπο με τον οποίο θα τα φέρεις εις πέρας μέσα στην ημέρα, πριν περάσει σε πιο συγκεκριμένες και πρακτικές πληροφορίες. Όταν ένας υπεύθυνος δείχνει να μην είναι απόλυτα σίγουρος για το τι αναζητά από το άτομο που θα προσλάβει, τότε πιθανότητα ψάχνει έναν εργαζόμενο passpartout, έναν άνθρωπο που θα κάνει τα πάντα από τη θέση που θα αναλάβει. Από την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή οι πληροφορίες που σου δίνει δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικές, εσύ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη πως αυτή η θέση ταιριάζει σε εσένα. Σε κάθε περίπτωση, αν βλέπεις πως δεν μιλάει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την εταιρεία ή τη θέση που σε ενδιαφέρει, καλύτερα να το σκεφτείς διπλά πριν απαντήσεις θετικά.

pexels-sora-shimazaki-5668858.jpg

#3 Δεν σε άκουγαν προσεκτικά και δεν απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσες

Αν ο υπεύθυνος που σου παίρνει τη συνέντευξη πληκτρολογεί στον υπολογιστή, ελέγχει τακτικά το κινητό σου, μπαινοβγαίνει στο γραφείο, σε διακόπτει και δεν δίνει σημασία σε όσα του λες, τότε να ξέρεις πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να ενδιαφέρεσαι για αυτήν τη θέση. Διότι αυτό το σημάδι αποκαλύπτει δύο πράγματα: Είτε ότι ο μελλοντικός υπεύθυνος είναι τόσο απασχολημένος που δεν έχει τον χρόνο να πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη συνέντευξη, είτε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να βρει έναν νέο εργαζόμενο, που δεν υπολογίζει όσο θα έπρεπε ακόμη και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Ειδικότερα αν του θέτεις ερωτήματα και δεν λαμβάνεις απάντηση ή σου απαντάει κάτι γενικό και εντελώς διφορούμενο, σκέψου απλώς πόσο δύσκολη θα είναι η συνεργασία σας, όταν θα πρέπει να επικοινωνήσετε για κάτι πολύ πιο πολύπλοκο.

pexels-karolina-grabowska-7875992.jpg

#4 Δεν σου έκαναν ερωτήσεις και η συνάντηση είχε πολύ μικρή διάρκεια

Ένα αδιάψευστο σημάδι που αποκαλύπτει πόσο πετυχημένη -ή όχι- ήταν μία συνέντευξη, είναι η διάρκειά της. Διότι όταν μία συνέντευξη είναι εξαιρετικά σύντομη, σημαίνει πως η εταιρεία ή ο οργανισμός, δεν ενδιαφέρεται να βρει τον ιδανικό υποψήφιο που θα πληροί τις προδιαγραφές, αλλά ότι απλώς θέλει να προσλάβει κάποιον για να καλύψει τη θέση. Να ξέρεις πως οι συνεντεύξεις που έχουν μικρή διάρκεια είναι συνήθως αυτές που δεν σου κάνουν πολλές ερωτήσεις ή σου ζητάνε με έναν αδιάφορο τόνο να τους πεις μερικά πράγματα για εσένα -μάντεψε για ποιον λόγο. Επειδή δεν ενδιαφέρονται να σε γνωρίσουν πραγματικά, επειδή στη θέση τη δική σου –καλώς ή κακώς- θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε και κυρίως, επειδή δεν ξέρουν τι ζητάνε από έναν υποψήφιο.

linkedin-sales-solutions-VtKoSy_XzNU-unsplash.jpg

#5 Η διαδικασία των συνεντεύξεων είναι χρονοβόρα και δεν έχει τελειωμό

Αρκετές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα πλάνο συνεντεύξεων που περιλαμβάνει αρκετές φάσεις, ώστε οι υπεύθυνοι να είναι σίγουροι για την τελική επιλογή του υποψηφίου. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες υποχρεώνουν τους υποψηφίους να περάσουν από δύο και τρεις συνεντεύξεις μέχρι να αποφασίσουν. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μία αρκετά καλή δικαιολογία για να δεσμεύουν τον χρόνο σου, να σε γεμίζουν άγχος και ελπίδα, απλώς και μόνο για να σου πουν πως χρειάζεται να πραγματοποιήσεις μία ακόμη συνάντηση με κάποιο υψηλόβαθμό στέλεχος. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τις φορές που θα σου ζητήσουν να περάσεις από κάποια δοκιμασία, θέλοντας να εξακριβώσουν αν διαθέτεις τα απαραίτητα skills για τη θέση που ζητάνε. Σίγουρα είναι λογικό να σε δοκιμάσουν, αλλά αν τα τεστ που θα χρειαστεί να περάσεις είναι πολλά και οι υποψήφιοι ακόμη περισσότεροι, τότε σίγουρα αξίζει τον χρόνο σου;

magnet-me-LDcC7aCWVlo-unsplash.jpg

Κλείνοντας, ένας ακόμη τρόπος για να καταλάβεις αν μία θέση αξίζει τον χρόνο σου ή όχι, είναι να μάθεις πόσο καιρό απασχολούνται οι εργαζόμενοί της σε αυτή. Διότι ακόμη και αν πρόκειται για μία startup, σίγουρα οι άνθρωποι που προσλήφθηκαν στην πρώτη «φουρνιά» θα έχουν συμπληρώσει δύο με τρία χρόνια. Ωστόσο, αν οι περισσότεροι έχουν προσληφθεί πρόσφατα, τότε να ξέρεις πως έχεις μπροστά σου ένα αξιοσημείωτο red flag, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψεις.